Filistin Solunun İran ile İlişkisi ve Hamas’tan Nefreti

Ahmet Sakr, yazısında Filistin Solunun Hamas nefretini ve İran’la yakın ilişkilerini mercek altına almış.

Ahmet Sakr’ın yazısı şöyle:

Filistin Solunun İran ile İlişkisi ve Hamas’tan Nefreti

İki Filistin uzmanı, Gazze’deki Filistin sol güçlerinin Katar elçisi Muhammed el-İmadi’nin akşam yemeği davetini geri çevirmelerinin Filistin meselesini destekleyen Katar’ı inkar etmek anlamına geldiğini belirtti.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi yöneticilerinden Hani el-Sevabite; Demokratik Cephe, Halk Partisi, Filistin Demokratik Birliği (Fida) ve Ulusal Girişimi ile birlikte çağrıldıkları akşam yemeğini boykot ettiklerini belirterek şöyle dedi: Bu adım, ikili ve karışık bir tutuma karşı atıldı. Katar’ın bazı konularda tutumu olumlu iken diğer taraftan İsrail ile ilişki içinde. Bazı devletlerin uluslararası durumlarını iyileştirmek için Filistin meselesini kullanmalarını reddediyoruz.

Sol grupların bu tutumlarını değerlendiren yazar ve siyasi analist Mustafa Savvaf, sol grupların Hamas’ı destekleyenlere yani Türkiye, Katar ve daha önce de Mursi’ye karşı olduğunu belirtti.

Savvaf, daha önce İran’ın düşmanı olan sol grupların İran’la yakınlaştığını belirterek bu grupların şahsi menfaatlerinin milli menfaatlerden önce geldiğini söyledi.

Savvaf, sözlerine şöyle devam etti: “Katar, Filistin meselesi ve haklarına karşı ciddi bir tutum içinde yer aldı ve birçok ulusal proje için milyarlarca destekte bulundu. Katar’ın Siyonist yapıyla ilişki içinde olmasını kabul etmemekle beraber bize verdiği destekten dolayı teşekkür etmemiz gerekir. Katar’a karşı çıkan gruplar ise Filistin içinde bir birlik istemiyorlar. Sadece kendi isteklerine göre bir birlik istiyorlar. Eğer önümüzdeki seçimler gerçekleşirse bu gruplar, gidip Fetih hareketini destekleyeceklerdir. Bu gruplar, diğer Filistin güçleri ile tek bir listede seçime kesinlikle girmeyeceklerdir.

Siyasi ilişkiler uzmanı ve Filistin Ulusal Meclisi üyesi Fayiz Ebu Şemale de sol grupların Katar elçisinin davetini reddetmelerinin uygunsuz bir hareket olduğunu belirterek katılmama bahanelerinin de ikna edici olmadığını söyledi.

Ebu Şemale, sözlerine şöyle devam etti: Bu gruplar, Filistin yönetiminden uzak bir tavır sergilemek istemiyorlar. Eğer Fetih hareketi, Gazze’de sayın elçiyle bir araya gelseydi, bunlar da koşarak giderlerdi.

Ebu Şemale, Gazze imarının gruplarla bir alakası olmadığını belirterek imarın Gazze’deki siyasi taraflar ve Filistin yönetiminin işi olduğunu söyledi.

Bu grupların tavrının siyasi boyutlarıyla ilgili olarak Ebu Şemale, “Bu gruplar, Katar ve Türkiye’ye karşı açık bir tutum içindeler. İhvan-ı Müslimin’e karşı olumsuz bir tavır içindeler. Bu gruplar, farklı bir eksen içinde olduklarını ilan ediyorlar. Bu grupların sayın Katar elçisinin davetini reddetmeleri, Katar’ın verdiği siyasi, maddi ve manevi desteği tanımamak demektir.” dedi.

Kaynak: Arabi 21; Filistin Sahnesi, 141’inci Sayı

Filistin Haberleri

Batı Şeria’da 24 saatte 16 direniş eylemi gerçekleştirildi!
Hamas: İsrail Gazze'ye yardım ulaşmasını engellemek için her yolu deniyor
Katil İsrail, Gazze'de hastanenin jeneratörünü bombaladı
Siyonistlerin Gazze'de bıraktığı konserveler 15 çocuğu zehirledi!
İşgal rejiminin UNRWA kısıtlamalarına karşı UAD'den alınacak görüş bağlayıcı olacak