Filistin Reddedilen Tasarıyı Yeniden BMGK'ya Sunacak

Filistin yönetiminin, geçen hafta reddedilen, "bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören tasarıyı" Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne yeniden sunmaya hazırlandığı bildirildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre,  Filistin yönetimi sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne "Yeniden BMGK'ya sunmak için tasarı üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Ebu Rudeyne tasarıyı yeniden sunma kararı alınmasının nedenine ilişkin açıklama yapmazken, BMGK geçici üyelerinden 5'inin değişmesi ve bunlardan 4'ünün Filistin konusundaki "olumlu" tavrının bu kararda etkili olduğu ifade edildi. 

BMGK'da geçen hafta yapılan oylamada tasarıya ret oyu veren Avusturalya, çekimser kalan Güney Kore ve Ruanda ile evet oyu veren Lüksemburg ve Arjantin'in görev süresi 31 Aralık 2014'te sona ermiş yerine Angola, Yeni Zelanda, İspanya, Malezya ve Venezuela göreve başlamıştı. Bu 5 yeni ülkeden Yeni Zelanda dışındaki ülkeler Filistin meselesindeki olumlu tavrı ile biliniyor.

BM'deki yeni üyeler ile oylamadaki dengelerin değişebileceği belirtiliyor.

Abbas, oylamada "ret" oyu kullanan ve "çekimser" kalan ABD, İngiltere ve Avustralya büyükelçilerinden izah istemek üzere Başmüzakereci Saib Ureykat'ı görevlendirdiğini açıklamıştı.

BMGK'da yapılan oylamada, 1967 sınırlarına göre başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasını öngören tasarıya ABD ve Avustralya ret oyu vermiş, İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda çekimser kalmıştı. Fransa, Ürdün, Şili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya'nın evet oyu kullandığı tasarının kabulü için gerekli 9 oy sağlanamamıştı.

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı