Filistin Mülteci Kamplarında Yaşam Mücadelesi

"Nekbe" olaylarıyla yerlerinden edilen yüz binlerce Filistinli, 61 mülteci kampında zor şartlar altında hayatlarını sürdürüyor.

Siyonist yönetimin, 1948 yılındaki kuruluş sürecinde  "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak adlandırılan olaylar sırasında vatanlarından zorla çıkarılan yüz binlerce Filistinli, ülke içinde ve dışında oluşturulan 61 mülteci kampında zor şartlar altında hayatlarını sürdürüyor.

Filistin İstatistik Merkezi'nin verilerine göre Nekbe olayları esnasında, o zamanki nüfusun yüzde 67'sine tekabül eden yaklaşık 957 bin kişi yaşadıkları yerlerden zorla çıkarıldı ya da canlarını kurtarmak için bulundukları topraklardan ayrılmak zorunda kaldı. Yurtlarından ayrılan Filistinliler 1948'de ve takip eden yıllarda Gazze, Batı Şeria, Lübnan, Ürdün ve Suriye'de inşa edilen 61 mülteci kampında yaşamlarına devam etmek zorunda kaldı.

O tarihten bu yana nüfus artışıyla, geçen yılın sonuna kadar Filistinli mültecilerin sayısı dünya genelinde 5,9 milyona ulaşırken bunların yaklaşık 5,3 milyonu Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) kayıtlı olarak görünüyor.

Gazze, Batı Şeria, Lübnan, Ürdün ve Suriye'deki 61 mülteci kampında 3,8 milyon Filistinli iskan ediliyor, bin 528 kişi de dünyanın çeşitli ülkelerinde mülteci statüsünde yaşıyor.

Ülke toprakları içinde yer değiştiren Filistinlilerin yoğun olarak sığındığı yerlerden olan Gazze'de 8 mülteci kampı bulunuyor. Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Cibaliya Mülteci Kampı 108 bin Filistinliye ev sahipliği yapıyor. Bölgenin en büyük kampı olan Cibaliya 1987 yılında Filistin İntifadası'nın patlak verdiği yer olarak biliniyor.

Batı Şeria'da inşa edilen Birzeit Mülteci Kampı'nda 132 bin, Ramallah'ın batısında yer alan ve 1949 yılında kurulan Deyr Ammar'da 2 bin 400, 1948 yılında kurulan Emari'de 10 bin 500, yine Ramallah kentinin kuzeyindeki Celezon Mülteci Kampı'nda 9 bin, 1972 yılında kurulan Silvad'da 600, Ein Arik'te 500, Batı Şeria'nın kuzey kesimlerinde yer alan ve 1952 yılında kurulan Nur Şems'te halihazırda 9 bin, 1950 yılında kurulan Tul Kerm'de 20 bin, 1949 yılında inşa edilen Ed-Dehişe'de 9 bin, 1950'de inşa edilen Beyt Cebrin'de 2 bin mülteci yaşıyor.

İsrail'in kuruluş sürecinde topraklarından ayrılmak zorunda kalan Filistinlilerin sığındığı komşu ülkelerin başında gelen Lübnan'da 12, Ürdün'de 10,  Suriye'de 12 kamp bulunmaktadır.  

(AA)

Filistin Haberleri

Kassam mücahitleri Kuzey Gazze’de Siyonist katilleri imha ediyor
Kemal Advan Hastanesi, Siyonistlerin saldırılarına direniyor
Siyonist çete, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki saldırılarını genişlettiğini duyurdu
Gazze'de aç kalan hayvanlar sokaktaki naaşları parçalıyor
Gazze'de 10 günde 442 kişi katledildi