Filistin Katliamlarının En Büyük Sorumlularından Şimon Peres'in Bıraktığı Miras

İki hafta önce felç geçirerek hastaneye kaldırılan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres öldü. Peres'in mirası kan, gözyaşı ve acıdan ibaret.

İsrail'in eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres, felç geçirmesinden iki hafta sonra öldü. Peres'in bıraktığı miras kan, gözyaşı ve acıdan ibaret. 66 yıllık siyasi geçmişi bulunan Peres, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı görevleri sırasında Lübnan ve Filistin'de yapılan katliamların en önemli sorumlularından biri.

Peres'in Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı sırasında özellikle Gazze'de yapılan katliamlar, tarihin en kanlı saldırıları olarak anılıyor. Peres'in 93 yıllık yaşamındaki bir diğer utancı ise, Lübnan Kana Katliamı.

Peres'in ilk katliamı: Lübnan Kana

Peres'in Başbakan olduğu dönemde, İsrail, 18 Nisan 1996'da “Gazap Üzümleri Operasyonu" adıyla Lübnan topraklarına bir saldırı başlattı. İsrail'in bu operasyonu sırasında on binlerce Güney Lübnanlı sivil, ülkenin kuzey bölgelerine sığındı. Saldırı sırasında Kana'daki BM merkezine sığınan sivillerden 102'si hayatını kaybetti, 150'si yaralandı. 16 gün süren operasyonda çoğunluğu sivil olmak üzere toplam 164 kişi katledildi. Bölgeye 600 hava saldırısı düzenleyen İsrail, operasyonda toplam 23 bin top mermisi attı. Operasyon nedeniyle 300 binden fazla kişi mülteci oldu, evlerini terk etmek durumunda kaldı.

Dökme Kurşunu Katliamı: Bin 391 sivil katledildi

27 Aralık 2008'de Gazze'ye saldıran İsrail ordusu, 'Dökme Kurşunu' ismini verdiği saldırıda ev, okul, Birleşmiş Milletler binaları ve hastanelerin de olduğu yüzden fazla noktayı hedef aldı. Saldırıda bin 391 Filistinli İsrail tarafından katledildi, 5 binden fazla kişi yaralandı, 11 bin ev tamamen ya da kısmen yıkıldı. Dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ülkesini şu sözlerle savunmuştu:

"İsrail, Dökme Kurşun Operasyonu'na ilk seçenek olarak değil, güneydeki insanları yatıştırmak için her türlü yol denendikten sonra son çare olarak başvurmuştur"

İsrail'in ateşlediği silah: Bulut Sütunu

İsrail'in 14 Kasım 2012'de Gazze şehrinde Hamas'ın yöneticilerinden Ahmet Cabari'yi aracına düzenlediği hava saldırısıyla şehid edilmesinin ardından ateşlediği savaşta 171 kişi katledildi. Gazze'ye bin 500 hava saldırısı düzenleyen İsrail bin kişinin yaralanmasına neden oldu, saldırılarda kentte hasar oluştu.

2000'li yılların en kanlı günleri: Koruyucu Hat

12 Haziran 2014'te 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolması ve 1 Temmuz günü bu yerleşimcilerin cesetlerinin bulunması ile başlayan saldırılarda 2 binden fazla sivil katledildi. "Bedelini ödeyeceksiniz" diye intikam yemini eden İsrail, 8 Temmuz'da yoğun bir hava saldırısıyla başladığı Gazze katliamında, 'savaş suçu' işledi. Şehri 51 gün boyunca bombalayan İsrail, 2 bin 256 Filistinliyi katletti, 11 bin Filistinli yaralandı. Saldırılarda 18 bin bina yıkıldı, yüz binlerce Filistinli evsiz kaldı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, saldırı sonrası yayınladığı raporlarda, Gazze'ye yapılan son saldırının 'Eşi benzeri görülmemiş bir hasar'a yol açtığını kaydetti.

Şimon Peres'in Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Gazze'ye yapılan bu saldırılarda, büyük ölçüde rolü olduğu tartışmasız. 

Yeni Şafak

Filistin Haberleri

Hamas: İsrail Gazze'ye yardım ulaşmasını engellemek için her yolu deniyor
Katil İsrail, Gazze'de hastanenin jeneratörünü bombaladı
Siyonistlerin Gazze'de bıraktığı konserveler 15 çocuğu zehirledi!
İşgal rejiminin UNRWA kısıtlamalarına karşı UAD'den alınacak görüş bağlayıcı olacak
Cenin kentindeki saldırılarda 2 günde 9 Filistinli şehit oldu