Filistin Bayrağı 30 Eylül'de BM'de Göndere Çekilecek

Birleşmiş Milletler'de (BM) üye olmayan gözlemci devlet statüsünde bulunan Filistin'in bayrağı, 30 Eylül'de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı törenle BM'de göndere çekilecek.

BM Genel Kurulu'nda 10 Eylül'de kabul edilen "gözlemci devletlerin bayraklarının BM önünde yer alması" tasarısı uygulamaya geçiriliyor. BM'de gözlemci devlet statüsünde yer alan Filistin ve Vatikan'ın bayrakları diğer bayrakların yanına asılacak.

Filistin'in BM'ye üye devlet olma yolundaki çabalarında önemli bir adım daha hayata geçiriliyor. Kasım 2012'de BM Genel Kurulu kararıyla "gözlemci kuruluş" statüsünden "üye olmayan gözlemci devlet" statüsüne geçen Filistin'in bayrağı BM'de diğer bayrakların yanında yerini alacak.

Filistinle birlikte bu hakkı kazanan Vatikan'ın bayrağı da BM önüne asılacak. Daha önce bayraklarını asmayacaklarını duyuran Vatikan bu konuda karar değişikliğine gitti ve bu ülkenin bayrağı Papa'nın BM'de Genel Kurulu'na hitap edeceği 25 Eylül Cuma günü göndere çekilecek.

Vatikan Tören İstemedi

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Vatikan'ın herhangi bir tören istememesi nedeniyle, bayrağın her sabah diğer bayrakların asıldığı sırada BM önündeki yerini alacağı ve Papa'nın ziyareti sırasında Vatikan bayrağının da BM önünde dalgalanacağı bildirildi.

BM önündeki bayraklar her sabah asılıp akşam mesai bitiminde görevliler tarafından indiriliyor.

Filistin ve Vatikan'ın bayrakları için BM Genel Merkezi bahçesinin 42. Sokak ile 1. Cadde'nin kesiştiği köşesinde iki direk ayrılmış durumda. Ancak burası güvenlik ve fizikî nedenlerle uygun olmadığı için Filistin bayrak töreni BM'nin East River kenarındaki bahçesinde gerçekleştirilecek.

Törene Yoğun Katılım Bekleniyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın 30 Eylül'de BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasının ardından gerçekleştirilecek törene Başbakan Ahmet Davutoğlu da katılacak.

BM Genel Kurul Başkanı Mogens Lykketoft, törene katılacağını açıklayanlar arasında. BM Genel Sekreterliği'nden bir temsilcinin yer alacağı belirtildi ancak Genel Sekreter Ban Ki-mun'un katılıp katılmayacağı henüz netleşmedi.

Genel Kurul'daki tasarıya 119 ülkenin destek vermesi nedeniyle çok sayıda ülke yetkilisinin törene katılması bekleniyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı