Çipras hükümetinin bu yönde adım atmasının, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz bölgesinde aralarında İsrail'in de bulunduğu bazı ülkelerle olan ilişkilerini olumsuz etkileyeceği, bunun da son dönemde Doğu Akdeniz'deki petrol bölgeleriyle ilgili bir araya gelen Yunanistan, İsrail, Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki mutabakatı zayıflatacağı değerlendiriliyor.
AMBARGO KALKMALI
Yunanistan'daki seçimleri kazanmasının ardından kendisini ilk kutlayanlar arasında Hamas'ın bulunduğu SYRIZA lideri Çipras, Gazze'ye uygulanan ambargoların kaldırılması ve Filistin'in devlet olarak tanınmasını savunuyor. Geçen yaz İsrail'in Gazze saldırılarının ardından Atina'da toplanan binlerce kişiye bir konuşma yapan Çipras, Filistin topraklarındaki zulmün durdurulması gerektiğini belirtmişti. Çipras, Filistinli çocukların ölümüne sessiz kalınmaması gerektiğini kaydetmişti.
FİLİSTİN DEVLETİ TANINSIN
Önceki hükümet döneminde SYRIZA'nın parlamento grup başkanı olan ve yeni hükümette Denizcilik Bakan Yardımcılığı'na getirilen Thodoris Driças, kısa bir süre önce parlamentoya sunduğu önergede, Filistin'in devlet olarak Yunanistan tarafından tanınmasını ve bu konuda Filistin'e Avrupa Birliği çerçevesinde destek verilmesini istemişti.
HEDEFİ MÜZAKERELERİ BALTALAMAK
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hizbullah'ın, İsrail işgali altındaki sınır bölgesi Şebaa Çiftlikleri'nde düzenlediği saldırıda yaralanan İsrail askerini ziyareti sırasında yok etmek istedikleri gerçek hedefin ABD ile İran arasındaki müzakereler olduğunu belirtti. Netanyahu, “İran güçlü devletlerle, nükleer bombaları geliştirmesine imkan tanıyacak anlaşmaya varmak üzere. Biz bu anlaşmaya karşıyız, asıl mesele de bu” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan İsrail First Lady'si Sara Netanyahu'nun Başbakanlık konutunda kullanılan içecek şişelerinin 24 bin şekele (14 bin 750 TL) yakın depozitosunu zimmetine geçirdiği ortaya çıkınca muhalifler parti binası önüne şişe yığarak “'Şişeni de al git' şeklinde pankart açtı.
İSRAİL'E GERİ ÇEKİL ÇAĞRISI
Avrupa Birliği, işgal altındaki Batı Şeria'da 450 konutluk yeni yerleşim inşası kararı alan İsrail'den geri adım atmasını istedi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin basın ofisinden yapılan açıklamada, “İlan edilen yerleşim ihaleleri uygulanırsa iki devletli çözümün uygulanabilirliğini daha fazla tehlikeye atacaktır. Yerleşimler uluslararası hukukta gayrimeşrudur ve barışa engeldir” uyarısı yapıldı. Açıklamada, “İsrail bu kararları geri almalıdır” denildi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de “Böyle bir açıklama onların sadece daha da yalnızlaşmasına yarar" ifadesini kullandı.
SYRİZA ÖN SAFTAYDI
Yunanistan'da erken seçim öncesinde, Aleksis Çipras'ın yanı sıra aralarında milletvekillerinin de bulunduğu SYRIZA üyeleri Atina'da Filistin yanlısı gösterilerde genellikle ön saflarda yer alırken, bazı üst düzey parti yetkilileri de İsrail politikalarını eleştirerek, Filistin halkından yana tutum izlemişlerdi. İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının ardından Atina'daki İsrail Büyükelçiliği önünde toplanan on binlerce kişi arasında en büyük grubu SYRIZA'lılar oluşturuyordu. SYRIZA'lı vekiller sadece Atina'daki protesto gösterilerine değil Gazze yararına düzenlenen konserlere ve etkinliklere de katılıyordu.
FİLİSTİN ATKILI ÇİPRAS
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, 7 Temmuz 2014'te başlayan Gazze saldırısı sırasında Atina'da düzenlenen İsrail'i protesto yürüyüşüne katılarak Filistin'deki vahşetin sona ermesi çağrısında bulunmuştu.
Yeni Şafak