Filipinler'deki Barış Sürecinde Yeni Adım

Filipin hükümeti ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC), Bangsamoro Temel Yasası'nı hazırlayan Geçiş Komisyonu'nun genişletilmesi yönünde ortak karar aldı.

Filipin hükümeti ve Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkenin güneyindeki direniş hareketi MİKC'nin yayımladığı ortak bildiride, Mindanao'ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen ve 2014'te imzalanan Bangsamoro Barış Anlaşması'nın kapsayıcılığını garanti altına almak için Geçiş Komisyonu'nda bulunan üye sayısının 15'ten 21'e çıkarıldığı duyuruldu.

Yayımlanan bildiride, "27 Mart'ta MİCK ile Filipinler hükümeti arasında imzalanan anlaşmanın kapsayıcılığını güvence altına almak için MİCK'den 11 ve hükümetten de 10 üyenin görevlendirilmesiyle Bangsamoro Geçiş Komisyonu'nun genişletilmesine karar verilmiştir." ifadesi kullanıldı.

TEMEL KONULARDA ANLAŞTIK

Bildiride, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bir araya gelen hükümet ve MİKC'in arabulucularının barış için izlenilen yol haritasına ilişkin temel konular üzerinde anlaştıkları belirtildi.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, geçen ay Devlet Başkanlığı Barış Müşaviri Jesus Dureza'nın sunduğu barış görüşmelerine ilişkin yol haritasını onaylamıştı.

Filipinler'de devlet başkanı seçimini kazanan Rodrigo Duterte'nin 30 Haziran'da düzenlenen yemin töreni öncesinde, Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MUKC) ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) liderleri, hükümetle yapılacak barış görüşmelerinde ortak hareket etme konusunda anlaşma imzalamıştı.

Filipinler'de Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkenin güneyindeki direniş hareketi MİKC, yaklaşık 40 yıl süren, 120 bin kişinin ölümüne neden olan ve 2 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı çatışmaların ardından hükümetle, 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması'na imza atmıştı. Bu anlaşmanın ardından, Mindanao ve çevre adalarda "Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi" adıyla faaliyet gösterecek siyasi yapının temeli olarak Bangsamoro Temel Yasası hazırlanmıştı. Anlaşmanın ardından Mindanao'ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasası'nın onaylanması için çalışmalar devam etti. Geçiş Komisyonu tarafından hazırlanan nihai yasa taslağı, Devlet Başkanlığı tarafından 10 Eylül 2014'te Filipinler Kongresine sunuldu ancak bugüne kadar onaylanmadı.

Moro Haberleri

Filipinler'de Morolu Müslümanlar, özerklik sonrası ilk seçime hazırlanıyor
Filipinler'de 10 kişinin öldüğü çatışmanın ardından MİKC ile ateşkes anlaşmasına varıldı
Filipin Senatosu, Bangsamoro seçimlerini erteleyen yasa tasarısını onayladı
Bangsamoro'da 13 bin 500 Moro İslami Kurtuluş Cephesi üyesi silah bıraktı
Moro Müslümanlarının Örnek Zaferi