Mustafa Siel’in yorumu:
Us ile uslanmayanın hakkıdır tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir demişler. Bu üç aşamalı ıslah çabasında hikmetli davranmak ve aşamaları gözetmek esastır.
Mesela taşıt kullanma misalinden yola çıkarsak, yol müsait araba vites yükselt diye motor bağırtırken aynı viteste gitmeyip vites yükseltmek, araba çekmiyorsa vites düşürmek, yokuşu çıktığımız vitesle inmek gibi kurallara uymak güvenli, verimli ve karlı taşıt kullanmanın gerekleridir.
Haddinden Fazla Şiddet Gayedeki Hikmeti Yok Eder
Bir şeyi yerli yerinde yapmamak zulümdür. Bu kaide hem bir kişiye hakkı olanı vermemeyi, hem hakkı olmayana bir şeyi vermeyi; hem hak edeni cezalandırmamayı, hem de hak etmeyeni cezalandırmayı içerir.
Gerek potansiyel tehlikeyi önlemek, gerekse bilinçli olarak insanlara zarar verenlere misliyle mukabele için gerektiğinde ve gereğince şiddet elzemdir. Ancak doğru zamanda, doğru insana, gerektiği yada yaptığının misli kadar, yani dengeli olmak kaydıyla.
Nitekim 42.Şura Suresi 39’dan 43’e kadar olan ayetler, kötülüğe beraberce karşı koymayı farz, kötülüğe misliyle mukabeleyi hak, şartlar uygunsa ve muhatap hak ediyorsa afvı tercih etmenin rahmet ve hikmet gereği olduğu açıklanmıştır.