Ferguson’da Protestolar Büyüyor; Obama’dan Tehdit

ABD'de 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael Brown'ı öldüren polis memurunun yargılanmasına gerek görmeyen jurinin kararı üzerine başlayan gösteriler ülke genelinde devam ediyor.

ABD'nin Missouri eyaletinde jürinin 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael Brown'ı öldüren polis memurunun yargılanmasına gerek görmemesi üzerine başlayan gösteriler ülke genelinde devam ediyor.

Ferguson'da dünkü şiddet olayları, yağma, ev ve araçların ateşe verilmesi vakalarının tekrar yaşanmaması için Missouri Valisi Jay Nixon'ın talebi üzerine kente 2 bin kişilik Ulusal Muhafız Birliği gönderildi. Kentte daha önceden konuşlanan birliklerle bu rakamın 2 bin 200'ü geçtiği ifade edildi.

Ferguson'da önceki geceye göre daha sakin geçen gösterilerde Ferguson Polis Merkezi'nin önünde toplanan kalabalık bazı yolları kapattı.

Bir polis aracı ateşe verilirken, polis göstericileri biber gazıyla dağıttı. Gösterilerin şiddete dönüşmesi ihtimali üzerine gruptan dağılmasını ve evlerine gitmesini isteyen polis, ayrılmamakta direnen onlarca kişiyi Ulusal Muhafız Birlikleri yardımıyla gözaltına aldı.

Ferguson'un dışında aralarında New York, Washington, Atlanta, Los Angeles, Chicago'nun da bulunduğu birçok kentte gösteriler düzenlendi. Gösterilerin genel olarak barışçı şekilde sürdüğü bildirildi.

New York'ta Union Square'de toplanan yüzlerce gösterici New Jersey ile New York'u birbirine bağlayan Lincoln tüneline doğru yürüyerek tüneli trafiğe kapatmak istedi ancak polis göstericileri engelledi.

Tünelden Times Square'e geçen göstericiler, burada 7. caddeyi trafiğe kapatmak isteyince polis grubu dağıtmak için biber gazı ile müdahale etti. Müdahale sırasında polis bazı göstericileri gözaltına aldı.

"Görevimi yaptım"

Siyahi genci öldüren polis memuru Darren Wilson, konuya ilişkin sessizliğini bozarak ABC televizyonuna mülakat verdi. Konuşmasında eylemini savunan Wilson, genci engellemek için başka türlü davranmasına imkan kalmadığını savundu.

Wilson, "Ben görevimi doğru bir şekilde yaptım" diye konuştu. Öldürdüğü gencin beyaz olması halinde aynı şekilde davranıp davranmayacağı sorusuna da Wilson "aynı şekilde davranırdım" diye cevap verdi. 

Brown'ın iri ve çok güçlü bir çocuk olduğunu, kendisine yumruk attığını ve silahını almaya çalıştığını öne süren Wilson, hayatının tehlikede olduğunu düşündüğünü iddia etti.

AA canlı verdi

Ferguson'daki gelişmeleri ekipleriyle yerinde takip eden Anadolu Ajansı, protestoların ikinci gününde yaşananları canlı olarak aktardı.

Ferguson'dan yapılan naklen yayın, AA Global TV üzerinden sisteme abone olan televizyon kanallarının haber merkezlerine ulaştırıldı. Aynı zamanda www.aa.com.tr ve www.aa.com.tr/en adreslerinden verilen linkten de canlı yayın ulaştırıldı.

Washington

Başkentteki Mt. Vernon Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, Ulusal Portre Galerisi'ne kadar yürüdü. Eylemciler yürüyüş sırasında zaman zaman ana kavşak noktalarında trafiği engelledi.

Yürüyüşün ardından galerinin merdivenlerinde biriken eylemciler, "Eller havaya, ateş etme" şeklinde sloganlar atarak Ferguson'daki jürinin kararını protesto etti. 

"Adalet yoksa barış da yok", "(Michael Brown'ı kastederek) Kardeşiniz için ayağa kalkın", "Irk ayrımcılığına son", "Siyahların yaşamı da değerli", "Eğer sessiz kalırsanız sizi de öldürürler", "Irkçı polis terörüne son" gibi pankartlar taşıyan eylemcilerden bazıları, Michael Brown'ın öldürülmesini sembolize etmek için ölü taklidi yaptı. 

Eylemciler arasında küçük bir grubun Amerikan bayrağı yaktığı da görüldü. 

Ulusal Portre Galerisi'ndeki gösteriden sonra küçük bir grup eylemci, sloganlar atarak ve şarkılar söyleyerek Beyaz Saray'ın önüne yürüdü.

4 dakika süreyle ölü taklidi

Black Youth Project 100 (Siyahi Gençlik Projesi 100) adlı siyahi haklar savunucusu sivil toplum kuruluşunun organizasyonuyla bugün kentin çeşitli noktalarında toplanan bir grup protestocu, bir araştırmaya göre ABD'de her 28 saatte bir siyahinin polis ya da mahalle bekçisi tarafından öldürülmesine dikkati çekmek ve bu soruna karşı ilgili idarecilerin adım atması çağrısında bulunmak için eylemler düzenledi.

Siyahlara karşı ayrımcılık yapmakla suçladıkları polis üzerinde yaptırım yetkisi bulunan kurumların önünde toplanan protestocular, her bir kurumun önünde, Michael Brown'ın öldürüldükten sonra cesedinin 4 saat boyunca caddede bekletilmesini sembolize etmek adına 4 dakika süreyle ölü taklidi yaptı.

Rapordaki istatistiğe uygun olarak eylemlerini 28 saat boyunca aralıklarla sürdürecek protestocular bu kapsamda gün boyunca, "Siyahların Yaşamı Değerli", "Mike Brown İçin Adalet", "Irkçılığa, Polis Şiddetine Son" yazılı pankartlarla kent meclisi, polis şikayet merkezi ve belediye başkanlığı gibi binaların önüne gelerek sloganlar attı, ''ölü taklidi yapma, polis şiddetine kurban giden siyahilerin adlarını okuyarak saygı duruşunda bulunma'' gibi eylemler sergiledi.

"ABD'de ırkçılık sistematik bir sorun"

Gösterinin organizatörlerinden Jonathan Lykes, AA muhabirine, ABD'de sistematik bir ırkçılık sorunu bulunduğuna işaret ederek, buna karşı mücadele etmeleri gerektiğini belirtti.

İnsanların bu son yaşananlara kızmakta haklı olduğunu kaydeden  Lykes, şöyle devam etti:

''Amacımız bu öfkeyi ve acıları güce dönüştürmek. Bu ülkedeki ırkçılık tarihine eklemlenmiş sistemleri nasıl değiştirebileceğimizi, bu ırkçılık tarihini nasıl tersine çevirebileceğimizi, Darren Wilson gibilerinin serbest kalabilmesine izin veren politikaları, polisin siyahların yaşadığı mahallelerdeki rutin uygulamalarını nasıl değiştirebileceğimizi konuşmalıyız."

Obama'dan Göstericilere Gözdağı: "Kendi Toplumunu Zarara Uğratanlara Sempatim Yok"

Obama, Ferguson'daki olaylar hakkında şunları söyledi:

"İşin özü şu: Yıkıcı davranışlar hiçbir yarar, değer getirmez. Hiçbir zaman sivil haklar kanununun veya sağlık reformunun veya göçmenlik reformunun arabalar yakıldığı için geçtiğini görmedim. Bunlar oldu, çünkü insanlar oy verdi, harekete geçti, organize oldu, problemleri çözmek için en iyi yöntemlere başvurdular. Gerçekten ilerleme böyle olur.

Dolayısıyla, kısa vadeli, kolay yolu seçip yıkıcı davranışlara girmeyin. Gerçek değişimi getirmek için benimle ve valilerle, eyalet yetkilileriyle çalışarak uzun vadeli, zorlu ve kalıcı yolu seçin.

Ferguson’da olanların şiddet için gerekçe oluşturduğunu düşünenlere hiçbir sempatim yok. Kendi toplumunu zarara uğratanlara hiçbir sempatim yok. Ama, toplumun bazı kesimlerine adil davranılmadığı ve bazı bireylere diğerleri kadar değer verilmediği duygusuna sahip oldukları için hayal kırıklığı yaşayan ve acı duyan çoğunluğu anlıyorum, onlarla çalışmak istiyorum, Başkanınız sizinle. Odaklanmamız gereken bu, hadi yapıcı olalım”.

Missouri eyaletindeki St. Louis kentine bağlı Ferguson'da ağustos ayında meydana gelen olayda, polis memuru Darren Wilson silahsız siyahi genç Michael Brown'ı vurarak öldürmüş, bunun üzerine kentte günler süren gösteriler düzenlenmişti. 

St. Louis'deki soruşturma kurulunun değerlendirmesinin ardından Brown'ı öldüren polis memuru Wilson'ın yargılanmasına gerek olmadığı yönünde dün kararın çıkmasının ardından, ABD'de ırk ayrımcılığı tartışmaları yeniden alevlendi ve ülke genelinde protestolar başladı. Karara tepkiler, Brown'un öldürüldüğü Ferguson'da şiddet eylemlerine dönüşmüştü. 

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu