Alman bilim insanları omurilik hasarı nedeniyle felç olan fareler üzerinde çalışma yaptı. Bochum Ruhr Üniversitesi’nde yürütülen çalışmada hücrelerin yenilenmesi sağlandı.
Bilim insanları, hücrenin kendini yenilemesini sağlayan genetik bilgi taşıyıcılar geliştirdi ve bunu farenin beynine enjekte etti.
ONARIM İÇİN GEREKLİ PROTEİNLERİN YENİDEN ÜRETİLMESİ SAĞLANDI
Böylece sinir hücrelerinin onarımı için gerekli proteinlerin yeniden üretilmesi sağlandı. Bu da daha önce onarılamaz olduğu düşünülen kas ile beyin arasındaki sinir hücrelerini uyardı ve canlanmalarını sağladı.
Uygulanan yöntemle felçli fareler 2-3 hafta sonra yeniden yürümeye başladı.
“BAŞLANGIÇTA BÜYÜK SÜRPRİZ OLDU”
Çalışmanın lideri Dietmar Fischer Reuters'e yaptığı açıklamada, “Yalnıza birkaç sinir hücresinin gen terapisi tedavisi, beyindeki çeşitli sinir hücrelerinin ve aynı anda omurilikteki birkaç motor yolunun aksonal rejenerasyonunu uyardı" açıklamasını yaptı.
Fischer, “Bu başlangıçta bize büyük bir sürpriz oldu. Çalışmamızı insan deneylerine taşıyacağız. Benzer bir durumun insanlarda da gerçekleşebileceğine inanıyoruz. Araştırmamızla ilgili özel olan şey, proteinin yalnızca kendisini üreten sinir hücrelerini uyarmak için kullanılması değil, aynı zamanda beyin yoluyla da taşınması. Daha önce yapılan çalışmalarda d sinir hücrelerini yenilemek için benzer bir gen terapisi kullandı. Fakat biz, tasarımcı proteini üretmek için motor-duyu korteksindekilere odaklandık” ifadelerini kullandı.
İNSANLAR İÇİN UZUN ZAMANA İHTİYAÇ VAR
TRT Haber'de yer alan habere göre, bilim insanları tedaviyi daha ileri safhaya götürmeye çalışıyor. Hedeflerinde ise tedavinin daha büyük memelilerde de uygulanabilmesi var.
Ancak araştırmayı yürüten ekip, tedavinin insanlar üzerinde denenme aşamasına geçilmesi için uzun zamana ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapıyor.