AA ekibi kısa süre önce şiddetli çarpışmaların yaşandığı Şelğuda bölgesine girerek yaşanan savaşın izlerine tanıklık etti. Askeri araçların, mevzilerin ve üs olarak kullanılan evlerin görüntülendiği mekanlarda savaşın ağır tahribatlara yol açtığı görüldü. Güvenlik kontrolünü tamamen sağlayan Libya Şafağı güçleri bölgede ilerleyişini sürdürüyor.
Bölgenin çatışma alanına yakın olması ve yer yer havan mermilerinin yakın yerlere isabet etmesi nedeniyle siviller evlerine dönemiyor. Savaş öncesi nüfusunun 10 bin civarında olduğu ve geçimin hayvancılıkla sürdürüldüğü Şelğuda Bölgesi bir kaç köyden oluşuyor.
Cephe gerisindeki ilk yardım hastanesi
Kikle Cephesinde Zintanlı milislerle ile Libya Şafağı kuvvetleri arasında devam eden çatışmalarda yaralanan askerlere ilk müdahale Nasr köyündeki Meydan Hastanesi'nde yapılıyor.
Hastane Müdürü Dr. İsam Ebu Harbe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son iki ayda 600 yaralı askere tıbbi müdahalede bulunulduğunu söyledi.
Hastane de ilk yardımın yapılmasının ardından yaralı askerlerin Trablus'taki hastanelere sevk edildiğini belirten Harbe, ''5 ambulansla cepheden yaralı getiriyoruz. Hastane daha önce sivillere aitti. Cephenin yakın olması nedeni ile burada sadece askerlere ilk yardım yapılıyor. Hastanede ortopedi ve genel cerrahi alanlarında bazı küçük operasyonlar da zaman zaman yapıyoruz.'' dedi.
Çatışmalar nedeniyle okullarda eğitim verilemiyor
Zaviye’nin Bir Asal semtindeki yer alan Bi’r Amdakum ilkokulu, Ağustos ayından itibaren Zintan milislerinin askeri üssü haline getirilmiş. Eğitime bir daha başlanılmayan okul 2 ay askeri üs olarak kullanıldıktan sonra, yaşanan çatışmaların ardından Zintan güçlerinin geri püskürtülmesinde sonra harabeye dönmüş bir şekilde teslim alınmış.
Geri alınması esnasında yaşanan çatışmaların bir çok askerin hayatını kaybettiği okulun her bir tarafında yaşanan çatışmaların izlerine rastlamak mümkün. Bölgeden savaş nedeniyle göç eden insanların henüz geri dönmemesi nedeniyle okulda eğitime henüz başlanmamış.
Bölgedeki bütün evler yaşanan ağır çatışmalardan hasar görmüş. Bölgede elektrikler yok. Bölge yakınlarında geçen Yüksek gerilim hatları çatışmalarda tahrip edildiği için bölgeye elektrik verilemiyor.
Darbe girişimleri iç savaşa neden oldu
Kaddafi rejiminin 2011'de devrilmesinin ardından Libya'da tesis edilen geçiş hükümetine karşı bu yılın başında başlayan darbe girişimleri, ülkeyi iç savaşa sürükledi.
Ülkedeki mücadele, Trablus'taki Milli Genel Kongre'nin (MGK) desteklediği "Libya Şafağı" Koalisyonu ile Tobruk'daki Temsilciler Meclisi'nin arka çıktığı emekli General Halife Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" Koalisyonu arasında yaşanıyor.
Büyük şehirler Libya Şafağı'nın elinde
Libya Şafağı (Fecr) Koalisyonu'nda Genelkurmay Başkanlığı komutasındaki merkezi ordu güçlerinde, Kaddafi rejimine karşı başlayan devrimde öncü rol oynayan Trablus, Bingazi ve Misrata'daki irili ufaklı devrimci milis gruplar, Libya Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ve diğer İslami oluşumlar yer alıyor. Fecr grubu, Libya'daki devrimi temsil ettiğini ve geçiş sürecinin güvenliğini sağlıyor.
Koalisyon, başkent Trablus kent merkezine konuşlanan Zintan milislerini şiddetli çatışmalar sonrası şehirden çıkararak, Tripolitanya adı verilen batı ve orta Libya'yı kontrolü altında tutmayı başardı. Fecr kuvvetleri halen başkent Trablus'un yanı sıra Misrata, Beni Velid, Sirte'yi idare ediyor. Fecr Koalisyonu ayrıca güneydeki Fizan bölgesinde Sebha, doğuda da Bingazi ve Ecdebiye gibi büyük kentleri yönetiyor.
Trablus'un batısında yer alan Zaviye'nin kontrolü için kent merkezini ise elinde bulunduran Hafter yanlısı Zintan milisleriyle Libya Şafağı Kuvvetleri arasında şiddetli çarpışmalar devam ediyor.