Fas, Arap coğrafyasında en uzun zamandır hanedanla idare edilen ülke. 400 yıllık monarşi geçmişi olan ülkede, 47 yaşındaki Kral 6. Muhammed ise, 12 yıldır iktidarda.
Ancak Arap Baharı’yla birlikte, 20 Şubat hareketi olarak tanınan gençlik tabanlı muhalif örgütlenmenin başını çektiği gruplar, Fas’ta da reform talebiyle haftalardır sokaklardaydı.
Olayların Tunus, Mısır ve Libya örneklerine benzemesinden endişe eden Kral 6. Muhammed, yetkilerinin sınırlandırılmasını da içeren anayasa değişiklik paketini halkoylamasına götürmeyi kabul etti.
Ancak dini öğeleri ön plana çıkartan kesimle solcuların ortak muhalefet sergiledikleri Fas’ta eylemcilere göre, değişiklikler anayasal monarşi taleplerini karşılamaktan uzak. Muhalifler, halkı sandığa gitmemeye çağırdı.
Her ne kadar kayıtlı seçmen konusunda tartışmalar sürse de, 13 milyon kişinin yüzde 73’ü sandığa gitti.
Evetlerin de yüzde 98 buçuk olduğu anayasa değişikliği ile hükümete açık yürütme gücü kazandırılıyor, parlamentoya yeni yetkiler veriliyor, yargının bağımsızlığı garanti altına alınıyor, kadın haklarının genişleyeceği taahhüdünde bulunuluyor. Ayrıca yeni düzenlemeyle Berberi dili de Fas’ın resmi dilleri arasına giriyor.
Kralın ’kararlı bir tarihi dönüşüm’ olarak nitelediği düzenlemelerle 6.Muhammed’in de hükümet, ordu, dinsel idare ve yargı üzerinde yetkisi bulunduğu kabul ediliyor. (TRT)