Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bakanlığının bütçesiyle iligili görüşmeler öncesi bir konuşma yaptı. Çelik iş kazalarıyla ilgili sorunun mevzuattan değil kâr hırsından kaynaklandığını savundu:
"Sorunun mevzuattan ziyade kâr hırsından kaynaklandığı, daha fazla kazanma hırsı vicdanları kömürden kara hale getirmiştir."
Çelik madenlerin yapısal sorunları olduğunu belirtti, "1960 model ocakların 2014'te çalıştırılmasının doğru olmadığını" söyledi. Çelik, milletvekillerinin "Sorumlu kim?" sorusunu da yanıtladı:
"Sorumluluk yargıda çıksın, gerekli şekilde tevzi edilsin. Benim amacım bu sorunun tespitini yapmak, sorun alanlarını iyi tespit etmek. Kömürde yaşanan olaylar sıradan olaylar değil. Bu olay yapısal bir sorun, Türkiye bu konuda teknolojiyi kullanmak durumunda. Türkiye çok kısa süreli, az rezerv ihaleleri değil havza bazlı sistemi oturtmak durumunda."
Çelik iş kazalarının önlenmesi için yeni mevzuat çalışmasının tamamlandığını, Çarşamba günü Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanacağını söyledi.
Davutoğlu talimat vermişti
Çelik'in sözünü ettiği mevzuat değişikliği İstanbul'daki bir inşaata yaşanan asansör kazası, Soma ve Ermenek'teki maden kazaları ile diğer ölümlü iş kazalarının ardından gündeme geldi. Hükümet iş sağlığı ve güvenliği mevzuatını gözden geçirdi.
Çalışma Bakanlığı'nda işçi ve işveren temsilcilerinden iş güvenliği ve çalışma hayatı konularında brifing alan Başbakan Davutoğlu İş Güvenliği Eylem Planı'nı hayata geçireceklerini açıkladı. Davutoğlu planın süreç yönetimi, insan faktörü ve eğitim, toplumsal duyarlılık, bilinçlenme ve kültür ile yasal düzenleme aşamalarından oluşacağını söylemişti.
Madenlere 3 milyon TL iş güvenliği cezası
Çalışma Bakanlığı'nın bütçe sunuşunda, maden ve inşaat iş kollarında yapılan teftişlere ayrıntılı olarak yer verildi. Buna göre maden işkolunda 2014 yılı başından bu yana "İş sağlığı ve güvenliği" önlemlerinin denetlenmesi için programlı ve program dışı olmak üzere toplam 845 teftiş yapıldı. Bu teftişler sonucunda 405 işyerine, 3 milyon 837 bin 204 Türk Lirası idari para cezası verildi. İşin yürütümü başlığı altında yapılan teftişler sonucunda ise 57 işyerine 1 milyon 720 bin 481 Türk Lirası idari para cezası verildi.
Yine iş kazalarının sıklıkla yaşandığı inşaat işkolunda ise iş sağlığı ve güvenliği yönünden yapılan hem programlı hem program dışı teftişlerin sayısı 2 bin 721'e ulaştı. Bu teftişler sonucunda inşaat işkolunda bin 734 işyerine kesilen ceza tutarı 10 milyon 69 bin 373 Türk Lirası oldu.
Al Jazeera