FARC, Ordu Mensuplarını Yargılayabilecek

Gelecek ay çalışmaya başlaması beklenen JEP, tarafların imzaladığı barış anlaşmasına göre, af yasasından yararlanamamış FARC militanları, ordu mensupları ve paramiliter güçleri yargılayacak.

Kolombiya'da hükümet ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan barış anlaşmasının önemli yasal unsurlarından Özel Barış Hukuku (JEP) Kongrede kabul edildi.

JEP, Anayasa Mahkemesinin, Kongreden geçirilmesi için hükümete verdiği sürenin son gününde Senato ve Temsilciler Meclisinin ortak komisyonunda 52 oyla kabul edilerek yine Anaya Mahkemesinin onayına sunuldu.

Mahkemenin onayından sonra Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'un imzasına sunulacak JEP'in, görev yapacak yargıçların belirlenmesinin ardından Ocak 2018'de çalışmaya başlaması öngörülüyor.

JEP, tarafların imzaladığı barış anlaşmasına göre, af yasasından yararlanamamış FARC militanları, ordu mensupları ve paramiliter güçleri yargılayacak. Ayrıca aralarında örgütün lideri Rodrigo Londono'nun da olduğu FARC mensuplarının, siyaset yapabilmek için JEP'ten geçmesi gerekiyor.

Anayasa Mahkemesinin, JEP üzerinde bazı değişiklikler yapması ve örneğin paramiliter grupları finanse eden kişilerin JEP'ten geçme zorunluluğunu kaldırması ülkede tartışmalara konu olmuştu.

Temsilciler Meclisinde bu hafta yapılan başka bir oylamada, küçük yaştaki kurbanlara cinsel tacizle suçlanan kişilerin JEP'e dahil edilmesinin önüne geçilmişti.

Senato ve Temsilciler Meclisinden oluşan 268 üyeli Kolombiya Kongresi'nde 102 senatör ve 166 temsilci bulunuyor.

Santos bu ay içinde iki kez Kongreye çağrı yapmış ve JEP’in onaylanmasını istemişti.

Kolombiyalı bazı senatörler de Anayasa Mahkemesine, kamuoyunda "Fast Track" olarak bilinen sürenin uzatılması çağrısı yapmıştı.

Devlet Başkanı Santos ve FARC lideri Rodrigo Londono arasında başkent Bogota'daki tarihi Colon Tiyatrosu'nda imzalanan barış anlaşması çerçevesinde silah bırakma aşamasına, bütün militanlar toplanma alanlarına vardıktan sonra 1 Mart'ta geçilmişti.

FARC, 17 Mart'ta 140 silahını Birleşmiş Milletler (BM) Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizmasına teslim ederek 50 yılı aşan çatışma geçmişinde ilk kez silah bırakmıştı.

Mayıs ayında sona ermesi gereken silah bırakma süreci, tarafların aldığı ortak kararla 20 Haziran'a kadar uzatılmıştı.

BM'nin 2 Haziran'da FARC'ın silahlarını toplamaya hazır olduğunu açıklamasının ardından hızlanan süreçte kuruluş, 18 Haziran'da silahların yüzde 60'ını teslim aldığını duyurmuştu.

Mesetas kentindeki La Guajira toplanma alanında yapılan ve FARC'ın son silahlarının da teslim alındığı 27 Haziran'dan sonra örgütün kırsaldaki mühimmat depoları güvenlik güçleri nezaretinde BM gözlemcileri tarafından imha edilmeye başlanmıştı.

BM, 10 Temmuz'da bu ülkede eylül ayının sonunda görevine başlayacak ve sivil çalışanlardan oluşacak yeni bir misyon oluşturma kararı almıştı.

Af tartışmaları ve örgüt üyelerine düzenlenen suikastların geciktirdiği sürecin sonunda, Guajira yönetim bölgesine bağlı Fonseca kenti kırsalındaki Pondores toplanma alanında yapılan ve Santos'un katıldığı törenle örgütün silahlarının yüklü olduğu son konteyner de kamptan çıkarılmıştı.

Bu arada FARC, 27 Ağustos'ta siyasi parti olma yolundaki ilk adımını atarak başkent Bogota'da kuruluş kongresi düzenlemişti. Örgüt, FARC kısaltmasını kullanmaya devam edebilmek için İspanyolca "Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun" (Toplumun Alternatif Demokratik Gücü) ismini almıştı. Yeni siyasi parti FARC, ülkede gelecek yıl yapılacak seçimler için liderleri Londono'nun devlet başkanı adayı olduğunu açıklamıştı.

Dünya Haberleri

Çin'den UCM'nin Netanyahu kararına destek
İtalya’da mahkeme, RAI'den “Kudüs'ün İsrail'in başkenti olmadığı” yönünde düzeltme istedi
ABD, UCM'nin Putin kararında farklı, Netanyahu kararında farklı tavır takındı
BM'den Singapur'a çağrı: Uyuşturucu kaçakçılarını idam etme
UCM Başsavcısı Han'dan, taraf devletlere Netanyahu kararına uyma çağrısı