Estetik ölümlerin çağı

Son yıllarda estetik cerrahi operasyonlarına bağlı olarak ölüm oranları ve sakatlıklarda artış yaşanıyor.

Abdurrahman GÜNER / HAKSÖZ HABER

Estetiğin zaten başlı başına modern bir olgu olduğunu düşündüğümüzde sonradan oluşturulmuş bu yeni "güzellik algısına" nasıl yaklaşılmalı? Estetik operasyonlardaki sıkıntıların basına da yansıyan yüzü çağımızın “estetik anlayışının” sorgulanmasına yol açmalı. Ancak estetik ölümlerin basında temsilinin hep normalleştirme ve “şok” nesnesi haline getirerek yapıldığına şahit oluyoruz.

Plastik cerrahi ölümleri medyada “ehliyetsiz ellerde” gerçekleştirilen ve ölümün dikkat çekiciliği üzerinden oluşturulmak istenen bir olağanüstülük haliyle servis ediliyor. Bu sayede plastik cerrahi operasyonlarının arka planı sorgulanmazken mağdur olan veya hayatını kaybeden kişi ise nesneleştirilerek haber malzemesi haline getiriliyor.

Kastımızın bir kaza/saldırı sonucu oluşan veya doğuştan var olan yaralara dönük yapılan cerrahi müdahaleler olmadığını belirtmek isteriz. Üzerinde durduğumuz konu “daha güzel görünmek” için yapılan müdahaleler. Şimdi burada daha, güzel ve görünmekten oluşan bir kelime grubumuz var. “Daha” fazlasını istemek zaten sağlıklı bir haleti ruhiyenin işareti olamaz. İnsan imkanları oranında yaşamasını öğrenmesi gereken bir varlıktır. Tarih elindekiyle yetinmeyip “dahasını” isteyenlerin hazin hikayeleri ile dolu şüphesiz.

İkinci kelimemiz güzel. Cerrahi operasyon ile güzel olmak veya daha güzel olmak bizce güzellik düşüncesinin özüne aykırı. Güzellik varlık telakkimizden bağımsız olarak ele alınamayacak bir konudur. Esma-i hüsnası (güzel isimler) olanın yarattığı insanın güzelliği içselleştirmiş olması lazım gelir. Sadece göze hitap eden bir güzellik aslında bühtandır/yanılsamadır. Hüsün kavramı da Kitabı Kerim’de kalbi ve akli bir duyarlılığa işaret ediyor. Adalet ve iyilik güzel davranışlar olduğu için emredilir.

Son olarak görünmek ise çağımızın hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Aslında her şey görünmek için yapılıyor. Güzellik bile onun emrine amade hale getirilmiş bir vaziyette.  Kimlikler görünürlük etrafında oluşturulduğu için görünürlüğünü kaybedenin kendisinden de geriye çok fazla bir şey kalmayacağı düşüncesi onun için yapılan her şeyi mubah hale getiriyor. Estetik cerrahinin ölümleri de bu bağlamda niçin öldükleri üzerinden değil “yanlış yöntemlere” dikkat çekilerek normalleştiriliyor. Aslında görünmek yeni bir ilişki biçimi. Sosyal medyadaki görünümler insan ilişkilerini de büyük oranda belirliyor. Bu sebeple olsa gerek “estetiğe” dönük ilgi de her geçen gün artıyor.

Yorum Analiz Haberleri

Camiler Ermeni, Rum ve Yahudilere de satılmış
Sosyal medyanın aptallaştırdığı insan modeli
Dünyevileşme ve yalnızlık
Cuma hutbelerindeki prangalar kırılsın
Batı destekli spor projeleri neye hizmet ediyor?