Esnaftan Vandallara Suç Duyurusu

Gezi Parkı protestolarında işyerleri zarar gören 270 esnaf, eylemciler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Başvuruların 250’si Ankara esnafı tarafından yapıldı. Polisler dahil 70 kişi de eylemcilerin saldırısı sonucu yaralandıkları gerekçesiyle şikâyetçi oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dilekçeleri Savcı Durak Çetin’e gönderdi. Güvenlik kameraları ile MOBESE kayıtlarını inceleyen Çetin, gösterilerde havai fişek kullanan, molotof bombası hazırlayan ve atan şahısları tespit etti. Dükkânları yağmalayanları da belirleyen savcılık, bu kişilere yönelik operasyonları sürdürüyor. İstanbul’daki eylemlerde dükkânları zarar gören yaklaşık 20 esnafın da suç duyurusu yaptığı öğrenildi.

Gezi Parkı’nda iki ağacın yerinden sökülmesiyle başlayan eylemler, yakıp yıkmaya da döndü. Özellikle sol marjinal gruplar bir yandan polise molotof bombaları ve taşlarla saldırırken, bir yandan bazı dükkânları yağmaladı. Çok sayıda belediye otobüsü ve otomobil de olaylarda kullanılamaz hale geldi. Ankara’daki eylemler sebebiyle iş yapamayan, camları kırılan, taş ve molotof bombası atılarak dükkânları zarar gören esnaf, olayı yargıya taşıdı. 250’den fazla esnaf, zararlarının karşılanması ve dükkânlarına hasar veren eylemcilerin yargı karşısına çıkarılması için suç duyurusunda bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurularını değerlendirdi. Suç duyurusu dilekçeleri, TMK 10. madde ile görevli Cumhuriyet Savcısı Durak Çetin’e gönderildi. Çetin, olay yerindeki güvenlik kameraları ile MOBESE kayıtlarını inceledi. Gösteriler sırasında havai fişek kullanan, molotof bombası hazırlayan ve bunları etrafa atan şahıslar tespit edildi. Dükkânların camlarını kırarak buraları yağmalayan eylemcileri de belirleyen savcı, bu kişilere yönelik operasyonları sürdürüyor. Çetin’in yürüttüğü soruşturma kapsamında önceki gün 30 farklı noktaya yapılan operasyonda 21 kişi gözaltına alınmıştı. Şüpheliler arasında Kızılay’daki bazı mağazaların yağmalanması olayına karışanların olduğu öğrenildi. Zanlılar hakkında ‘molotof bombası ve patlayıcı hazırlayarak güvenlik güçlerine, araçlarına atmak’, ‘kamu malına veya başkasının taşınır veya taşınmaz malına kısmen veya tamamen zarar vermek’, ‘yağma ve nitelikli hırsızlık’ ve ‘seyahat ve ticaret özgürlüğünü engellemek’ suçlarından soruşturma yürütülüyor. Ankara Valiliği de hasar tespit komisyonu kurdu. Olaylar sırasında esnafın ve kamunun uğradığı zararın belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

Zarar gören esnafın yanı sıra eylemcilerin saldırıları sonucu yaralanan vatandaşlar da suç duyurusunda bulundu. Ankara’da eylemcilere tepki gösterdikleri ya da eylemlere katılmadıkları gerekçesiyle saldırıya uğrayan 70 kişi, savcılığa başvurdu. Mağdur vatandaşlar arasında polisler de yer alıyor. Bu kapsamda gözaltına alınan eylemcilere, ‘terör örgütü üyesi olmak’, ‘örgüt adına suç işlemek, propagandasını yapmak’, ‘halkı kamu düzenine karşı suç işlemek amacıyla tahrik etmek’ gibi suçlamalar yöneltiliyor. Polise linç girişiminde bulunan grupta yer aldığı tespit edilen kişilere karşı da savcılık, ‘adam öldürmeye tam teşebbüs ve yaralama’ suçlaması yöneltti.

İSTANBUL’DA DA 20 ESNAF ŞİKÂYETÇİ OLDU

İstanbul’daki Gezi Parkı olaylarında işyerleri zarar gören yaklaşık 20 esnafın da eylemciler hakkında suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi. Savcılığa sorumluların cezalandırılması için başvuran esnaf, dükkânlarının saldırıya uğradığını belirterek, saldırganların tespit edilmesini istedi. İşyerinin büyük zarara uğradığını belirten bir restoran sahibi, yanında çalışan kişilerin işten ayrılmaları için eylemciler tarafından tehdit edildiklerini kaydettiği öğrenildi. Taksim’de oturan bazı vatandaşların da eylemcilerin kendilerini rahatsız ettiğini belirterek şikâyetçi olduğu ifade edildi.

ZAMAN

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu