Esed'in Nazi kampı: Doğu Guta

Suriye'de alimlerin 'Kedi, köpek, eşek yenilebilir' fetvası üzerine halk çocuklarının ölümünü engellemek için sokak hayvanlarını kesmeye başladı.

EMEL ÖZÇELİK | YENİ ŞAFAK

Suriye'de Beşşar Esed yönetiminin ablukaya aldığı başkent Şam'ın Doğu Guta ve Muaddamiye semtleri ile Humus kent merkezinde açlık ve sefalet 'ölümcül noktaya' ulaştı. Özellikle altyapıyı hedef alan Esed güçleri yüzünden aralarında bebeklerin de olduğu çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Söz konusu bölgelere elektrik verilmezken, halk, en çok ihtiyaç duyduğu ekmekten de mahrum bırakılıyor. Birkaç gün önce Suriye'de Din Adamları ve Alimlerin 'Kedi, köpek, eşek yenilebilir' şeklinde fetva vermesinin üzerine, halkın çocuklarının ölümünü engellemek için kedi yemeye başladığı da gelen haberler arasında.

ATIK SU İÇİYORLAR

Yetkililer Kurban Bayramı vesilesiyle ülkeye gelen gıda yardımının daha şimdiden tükendiğini belirterek, acil önlemler alınmazsa durumun daha büyük felakete ulaşacağı uyarısında bulunuyor. Diğer yandan Şam ve bölgesinde şu an 36 bin insanın açlık ve ilaçsızlık yüzünden ölümle burun buruna olduğu belirtiliyor. Bölgeyi terk etmeye çalışan halkın içinde özellikle erkeklerin Esed güçleri tarafından tutuklandığı veya öldürüldüğü iddia ediliyor. Muaddamiye Yerel Koordinasyon Komitesi Basın Sözcüsü Kasi Zekeriya, Şebbihaların özellikle elektrik ve telefon hatlarını, okulları, fırınları ve hastaneleri yıktığını belirtti. Bölge halkının kedi ve dut yapraklarıyla beslenmeye başladığını ve atık su içmeye başladığını söyleyen Zekeriya, 'Burada sadece bir tane sahra hastanesi var. O da ihtiyacı karşılamaktan çok uzak' dedi. Zekeriya ayrıca, 9 bin kişinin tek bir su hattından içme suyu ihtiyacını karşıladığını ve yer yer içme suyuyla kanalizasyonun karışmasının hastalıklara davetiye çıkardığını kaydetti.

Suriye Afrika'ya döndü

Suriye'de özellikle başkent Şam'ın Muaddamiye ve Doğu Guta semtleri ile Humus'ta yaşayan halkın açlık yüzünden Afrika'ya döndüğünü belirten yetkililer, içme suyuna da kanalizasyon atıklarının karıştığını, bu yüzden çeşitli bulaşıcı hastalıklar yaşandığı ve birçok çocuk felci vakalarıyla karşı karşıya kalındığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Suriye'de 14 yıldır ilk çocuk felci salgını şüphesini kaydetti ve ülkedeki iç savaştan dolayı sağlık sisteminin alarm verdiğini kaydetti. Suriye'deki doktorlar ayrıca tifo, hepatit ve et yiyen parazit, layşmanyaz patlaması görüldüğünü, bunun sebebinin ise kısmen aşılama yetersizliği, kısmen kötü yaşam koşulları ve daha çok sağlık hizmetine ulaşamamak olduğu belirtildi.

Yaralıların uzuvları kesiliyor

Humus'taki aktivistlerden Muhammed Ez-Zuhuri ise kentin merkez bölgelerinde abluka altında yaşayan ailelerin açlıkla yüzyüze geldiğini, bu şartların neslin devam etmesine engel olabileceğini ifade etti. Humus'ta özellikle tedavi imkanı bulamayan ve bunun için şehri terk edemeyen yaralıların, uzuvlarının kesilmek zorunda kaldığını belirten Zuhuri, 'Mezarlıklara ulaşamayan halk, ölülerini okul bahçelerine ve parklara gömüyor' dedi. Humus'ta top ve havan mermileriyle devam eden bombardıman altında, yaşayan yaklaşık 8 bin 500 kişinin bulunduğunu belirtiliyor.

Ellerinden gelse hava bile vermeyecekler

Suriyeli aktivist Uveys eş-Şami, 'Esed rejimi elinden gelse Doğu Guta'daki havayı bile kesecek' dedi. AA'ya konuşan Şami, Suriye rejiminin Kızılhaç Örgütü dahil hiçbir uluslararası yardım kuruluşunun bölgeye girmesine izin vermediğini söyledi. Bölgedeki insanların en büyük ihtiyacının ekmek olduğunu vurgulayan Şami, 'Kurban Bayramı vesilesiyle yapılan bağışların da şimdiden yüzde 70'i tükendi' diye konuştu.

 

Suriye Haberleri

Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı
Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Semir Akça evini mayınlarla çevrili buldu