Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, ateşkesin sağlanması için Suriye Milli Devrim Konseyi Başkanı Muaz el-Hatib ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in Moskova'da görüşmelerini önermişti. Ancak Esed rejimi bu öneriyi reddetti.
Suriye Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, taraflar arasında görüşmeler olacaksa Suriye toprakları içerisinde olmalı denildi.
Suriye Milli Devrim Konseyi Başkanı Muaz el-Hatib de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Moskova'da görüşüleceği yönündeki haberleri yalanladı.
El-Hatib, Suriye yönetiminin, hakim olduğu topraklardaki görüşme talebini reddederek, muhalefetin elindeki 'özgürleştirilmiş' topraklarda müzakere yapılmasını istemişti.
Katar, Doha'daki Suriye Büyükelçiliğini Muhaliflere Devretti
Öte yandan Katar, ülkesindeki Suriye Büyükelçiliği'ni muhaliflere devretme kararı aldı.
Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) Katar’ın başkent Doha’daki Suriye büyükelçiliğini koalisyona devrettiğini duyurdu.
SUK, Deralı bir elektrik mühendisi olan 51 yaşındaki Nizar El Haraki’yi Katar büyükelçisi ilan etmişti.
Koalisyon internet üzerinden yaptığı basın açıklamasında “Katar, Doha’daki Suriye elçilik binasını Ulusal Koalisyon tarafından Doha büyükelçisi olarak görevlendirilen Nizar El Haraki’ye devretmeye karar verdi” ifadelerine yer verdi.
BBC Arapça politika editörü Abdülkadir Belhadj “Katar’ın bu hamlesi uluslararası hukuk açısından yasadışı” olduğunu vurguladı.
Belhadj “Suriye hükümeti, muhalefete verilen desteğe rağmen, Cenevre Sözleşmeleri kapsamında uluslararası alanda hâlâ Suriye halkının yegâne meşru temsilcisi olarak tanınıyor. Üstelik ne ABD ne de Birleşmiş Milletler bunun aksi bir açıklama yapmadı” dedi.
Belhadj'a göre “Katar’ın Doha büyükelçiliğini SUK’a teslim etmiş olmasının uygulamada bir bağlayıcılığı olamaz.”
Açıklamada benzer bir hamlenin aralarında Türkiye’nin de olduğu bir grup Batı ve Arap ülkesinden beklendiğine dair bir mesaj da vardı. SUK “Katar Suriye’nin Dostları Koalisyonu’ndan daha hızlı davrandı” dedi.