Suriye'de kimyasal silah stoklarının tamamını ülkeden çıkardığını taahhüt eden Esed rejimi, Şam’ın batı kırsalında yer alan Muaddamiye bölgesini kimyasal silah içeren füzelerle vurdu. Biri 9 yaşında çocuk olmak üzere 10 sivil hayatını kaybetti. Muhaliflerin denetimindeki Guta bölgesinin doktorları, olay yerinden alınan örneklerde kimyasal Sarin gazı izine rastlandığını açıkladı.
Doktorlar, saldırıya maruz kalanlarda gözlemledikleri bulguları şöyle anlattı:
"Hastaneye gelenlerde önce ağız ve burun salgılarında kontrolsüz akıntı görüldü. Ardından kanama ve nefes alma zorlukları ile göz bebeklerinde daralma görüldü. En sonunda ise ölüm gerçekleşti."
'Saldırıyı 4. Tümen yaptı' iddiası
Suriyeli muhalif aktivist Ali Hüseyni, Muaddamiye bölgesine yönelik kimyasal saldırının, bölgenin yakınında kışlası bulunan ve Beşşar Esed’in kardeşi Mahir Esed’in komutanlığını yaptığı 4.Tümen tarafından gerçekleştirildiğini savundu.
Al Jazeera’ye konuşan Hüseyin, Muaddamiye’nin bir süre önce rejimle bölgesel bir barış anlaşması imzalamasına rağmen kimyasal silahla vurulduğunu da ekledi.
Rejim, 2013’te Doğu ve Batı Guta bölgelerinde büyük çaplı bir kimyasal saldırı düzenlemiş, saldırıda bin 400’den fazla sivil hayatını kaybetmişti. O saldırının ardında, uluslararası toplumun baskısı nedeniyle rejim, tüm kimyasal silah stoklarını imha edilmek üzere teslim etmeyi kabul etmişti.
Rusya saldırıları: 55 ölü
Rus savaş uçaklarının Şam’ın kırsalı ve Deyr Ez Zor’a yönelik hava saldırılarında ise en az 55 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.
Al Jazeera'ye bilgi veren yerel kaynaklar, Şam’ın kırsalındaki Doğu Guta’da yer alan Bizene bölgesine yönelik Rus hava saldırılarında en az 40 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin de yaralandığını aktardı. Bizene’nin kalabalık pazarını hedef alan Rus hava saldırılarında ölen siviller arasında çocuk ve kadınlar da vardı.
Bir kısmı rejimin bir kısmı da IŞİD'in kontrolündeki Deyr Ez Zor kentinde ise örgütün elindeki Hamidiye mahallesine yönelik bir Rus hava saldırısında 15 kişi hayatını kaybetti.
Kaynak: Al Jazeera