Esed ve İşbirlikçilerinin Açtığı 1 Milyon Yara

200 binden fazla insan Esed’in katliamlarında can verirken, geride kalan yaralı ve hasta 1 milyon Suriyeli ise yavaş yavaş “öldürülüyor”.

İç savaşın yerle bir ettiği Suriye’de katliamların yanı sıra dünyanın görmezden geldiği acı bir gerçek daha var: Acil sağlık yardımına muhtaç yaralı ve hasta 1 milyon Suriyeli... Beşşar Esed rejiminin sakat bıraktığı insanların yaşadığı dram, uluslararası kamuoyunun gündemine dahi gelmezken, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Suriye’de Mart 2011’den bu yana ölüm, yaralanma ve hastalık vakalarıyla ilgili raporu, savaşın korkunç boyutunu gözler önüne seriyor.

BİRÇOĞU UZUVLARINI KAYBETTİ

WHO Suriye temsilcisi Elizabeth Hoff, ülkede ölü sayısının 200 bini aştığını ve çoğu yaralı olmak üzere 1 milyon kişinin sağlık yardımına muhtaç olduğunu açıkladı. “Suriye boyunca yaptığınız incelemelerde 1 milyon yaralı gördük. Birçoğu uzuvlarını kaybetmiş insanlar” diyen Hoff, ülkeyi saran salgın hastalıklara da dikkat çekti. Sağlık sisteminin çöktüğü Suriye’de hastanelerin yarısının hizmet dışı kaldığını ve yaralılar ile ağır hastalara müdahale edilemediğini vurgulayan Hoff, Suriye’de en çok görülen salgın hastalıkları da tifo, kızamık, miyaz ve tüberküloz olarak sıraladı. Suriye’de 4 bin 500 tifo, 4 bin 200 kızamık vakası tespit edilirken, çocuk felcine yakalananların sayısı da ürkütücü boyutlara ulaştı. Hijyenin olmadığı ve rejimin ablukası altındaki başkent Şam’ın Doğu Guta semtinde tüberküloz vakalarında ise artış devam ediyor. 

REJİM YARDIM GİRİŞİNİ ENGELLİYOR

Suriye’de hastalıkların yayılmasından, muhaliflerin elinde bulunan bölgelere ilaç ve sağlık malzemelerinin girişini engelleyen Esed rejimini sorumlu tutan WHO temsilcisi Elizabeth Hoff, Şam yönetiminin, yardım tedarikini sürekli kesintiye uğrattığını kaydetti. Su yokluğuyla birlikte Suriye’deki sefaletin sağlık krizini daha da kötüleştirdiğini belirten Hoff, “İhtiyaç duyulan şeylere inanmak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

8,4 milyar dolar gerekiyor

Suriye içindeki ve komşu ülkelere sığınan yaklaşık 18 milyon mülteci için şimdiye kadar toplanan mali yardımlar ocak ayında tükenmiş olacak. Beşinci yılına giren krizin daha yıllar sürmesinden endişeleniliyor. BM, geçtiğimiz gün Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılan toplantıda, önümüzdeki birkaç yılı da kapsayacak bir acil mali yardım planı sundu. BM ve partner kuruluşların Berlin’de sunduğu plana göre mali kaynak ihtiyacı 8.4 milyar dolar. BM verilerine göre Suriye’deki mülteciler için 2 milyar 900 milyon dolara ihtiyaç var. Mülteci akınından en fazla etkilenen komşu ülkeler içinse 5 milyar 500 milyon dolarlık kaynak öngörülüyor. Komşu ülkelere sığınan Suriyeli sayısının kısa süre içinde 4 milyon 300 bine ulaşması bekleniyor. BM üyesi ülkeler, Suriyeli mülteciler için 2014’te vaadettikleri 1 milyar doların sadece 484 milyon dolarını ödemişti.

Yeni Şafak

Suriye Haberleri

Suveyda’da Dürziler, Zahra ve Nuhl’daki Şiiler devrimi kutluyor
ABD, Cevlani için konulan ödülü kaldırdı
Katil İsrail, Suriye'nin Dera kentinde de toprak işgal etti
"Babam için bir kemik, bir delil istiyoruz"
Suriye’nin kayıp şampiyonu Dr. Rania Abbasi'nin hikayesi