Esed Rejimi’nin Ordusuna Girmeye Zorlanan Suriyeli Gençler Kaçakçılarla Beraber Zorlu Bir Mücadeleye Giriyor

Gençler iş bulmak ve Suriye ordusuna hizmet etmek zorunda kalmaktan kaçınmak için Dera ve Kuneytra’dan kaçıyorlar.

Suriye’nin güneyindeki gençler, Dera ve Kuneytra eyaletlerinden, (işsizliği ve iş olanakları yetersizliği dahil), Suriye ordusunda mecburi görev almaktan kaçıyorlar.

Bu gençlerin çoğunluğu İdlib ilinde ve kuzey İdlib kırsalında muhalif kontrolündeki bölgelere, ardından da Türkiye'ye doğru yöneliyor. Birçoğu yasadışı yollarla Avrupa’ya ulaşma şansını deniyor. Rejim kontrolü olan alanlardan geçmek için genç Suriyeliler genellikle kaderlerini rejim güçlerine ve güvenlik aygıtlarına yakın olan kaçakçıların ellerine bırakıyorlar. 

İstanbul merkezli Gerçekler ve Adalet İçin Suriyeliler  Örgütü'nün raporu , iki ilden günlük olarak en az 10 ila 20 kişinin ayrıldığını söylüyor. Raporda, 25.000'den fazla gencin Dera ve Kuneytra'dan ayrıldığını ve yılın başından Ağustos'a kadar çıktığını söylüyor. 

Dera’lı bir siyasetçi olan Samer el Masalmeh, “Suriye’nin güneyinden kaçan gençlerin sayısı abartılıyor. Yerleşim bölgesi neredeyse rejim tarafından kilitlendi ve bu kadar çok insanın kaçmayı başarması pek mümkün değil. Çok fazla para ödemeleri ve hayatlarını riske atmaları gerekiyor. ”

Hakikat ve Adalet İçin Suriyeliler topluluğu, kaçakçıların her türlü zorbalığa maruz kalması nedeniyle evlerini terk etmek isteyenler için bu yolculuğun tehlikeli olduğunu söylüyor. Güvenli bölgelere gidebilmenin masrafı bazen kişi başına 3.000 ABD dolarından fazla ve birçok genç rejimin güvenlik hizmetlerine yolda teslim ediliyor.

Hakikat ve Adalet İçin Suriyeliler raporu, 2019'un ilk yarısında, Dera'daki askeri kontrol noktalarında 96'dan fazla kişinin tutuklandığını ekledi. Temmuz 2018’den bu yana kadar süren gözaltı sayısının, Suriye’nin rejim güçlerine bağlı askeri kontrol noktalarında ve güneydeki şehir ve kasaba girişlerinde konuşlandırılmış güvenlik bölgelerinde yakalanan 692 kişi olduğunu söylüyor.

Raporda, gençlerin çoğunluğu Halep'te ve kırsalında muhalefet alanlarına yöneldi. Rejim tarafından kontrol edilen alanlardan geçmek zorunda oldukları belirtildi ve bu nedenle Suriye ordusundaki memurlar ve onları hedeflerine ulaştırmak için büyük miktarda para gerektiren İran milisleri tarafından kaçırıldılar. Bazen kişi başına 2.000 dolar istiyorlar.

“Herkes böyle bir bedeli ödeyemez. Bu muhalefet alanlarına giderken karşılaştıkları riskleri ve tehlikeleri de göstermiyor. İdlib’e gidenlerin çoğunluğu Türkiye’ye ulaşmanın yollarını ve işi yapabilen kaçakçıları aramaya başlıyor‘’ açıklaması yapıldı.

Ayrıca, “Suriye'nin güneyinden gelen yerlerinden edilmiş kişilerin bir kısmı Humus'ta rejim tarafından kontrol edilen bölgelerden geçiyor ve Lübnan'a Suriye subayları aracılığıyla sınırdan kaçırılıyor. Bazı gençler ise kaçakçılar tarafından ihanete uğradığı ve paraları alıkonulduktan sonra rejim ve güvenlik kontrol noktalarına teslim edildiği belirtiliyor. ”

Kadda, “Suriye rejiminin tüm genç Suriyelileri hareketlerini kısıtlayarak ve orduya katılmaya zorlayarak Suriye'nin güneyinden uzaklaştırmak istediğine inanıyorum. Zorla yerinden etme, rejim ve İran milislerinin kasıtlı bir politikasıdır. ” diyor.

Ahmad Hourani, Ağustos ayında Kuneytra kırsalından gelen genç bir adam. Kaçakçılarla olan yolculuğunu şöyle anlatıyor:

“Kaçakçıya 1.800 dolar ödemek zorunda kaldım. Altı kişiydik ve yol bir haftadan fazla sürdü. Şam, Humus, Hama ve Halep'ten geçtik. Anlaşılan, güvenlik ve askeri kontrol noktalarında askerlerle anlaşmalar yapıldı. Zorlu ve korkutucu bir yolculuktu. Çoğunlukla karanlıkta hareket ettik.’’

“Bölgelerimizde uluslararası örgütlerin hiçbiri şuan aktif değil, bu da yaşam standardının düşmesine, yüksek işsizlik oranına ve iş eksikliğine katkıda bulundu. Suriye hükümeti, başta orduya katılmamak ve muhalefetle bağlı kurumlarla daha önce çalışması gibi sebeplerden dolayı, birçok devlet memurunu işlerinden kovdu ”dedi.

Al-Monitor

Suriye Haberleri

Umutol İnsani Yardım Derneği, Suriye’de 150 briket ev yaptı
Hamas yöneticisi Nassar: “Halkını katleden Esed direnişin timsali olamaz”
Suriye’ye dönüşlerin “gönüllü” olduğundan emin misiniz?
Suriyeli aileye sınır dışı kararı!
İşgalcilerin Şam'daki hava saldırısında 16 kişi katledildi