Esed rejiminin işkenceyle öldürdüğü Mazen Hamada'nın hikayesi

Mazen Hamada'nın cesedi Suriyeli muhalifler Şam'a girdiğinde bir bölge hastanesinde bulunmuştu.

“Kongre önünde verdiği ifadenin, tutukluların serbest bırakılması için rejim üzerinde uluslararası baskı yaratacağını düşündü, ancak daha sonra insan haklarının bir öncelik olmadığını fark etti, bu yüzden ciddi bir depresyona girdi, izole oldu ve yoğun bir şekilde sigara içmeye başladı.”

Aktivist Mazen Hamada'nın kardeşi Fevzi, Al Jazeera Mubasher'e verdiği röportajda kardeşinin 2020'de Hollanda'dan Suriye'ye dönüşüyle ilgili ilginç detaylar paylaştı.

Fevzi şunları söyledi: “Mazen Suriye'ye gitmeden önce beni aradı ve kardeşlerinin, yeğeninin ve eniştesinin serbest bırakılacağına dair sözler verildiğini söyledi. "Onu geri dönmemesi konusunda uyardım ancak rejim onu ikna etmeyi başardı.

Kandırılma ve tutulmayan sözler

Mazen'in arkadaşı olan gazeteci Kuteybe Yasin de bu açıklamayı doğrulayarak şunları söyledi: “Mazen hapisten çıktıktan sonra, özellikle de Hollanda'daki yabancılaşma nedeniyle çok fazla depresyon yaşadı.

Suriye'ye dönme ve oradaki taraflar arasında uzlaşma sağlama arzusundan çokça bahsederdi, her ne kadar onu dönmemesi konusunda defalarca uyarsam da rejimin akrabalarını serbest bırakma gibi sahte vaatlerle kendisini sömürmesine kurban gitmiş gibi görünüyordu.”

Kuteybe Yasin, Al Jazeera Mubasher'e Mazen'in ağır depresyondan muzdarip olduğu için psikiyatrik tedavi gördüğünü, ancak tedavisine düzenli olarak devam edemediğini söyledi.

Tutuklama ve tasfiye

Kardeşi Fevzi, görgü tanıklarının Mazen'in Hollanda'daki Suriye büyükelçiliğinden ayrılıp Suriye'ye gittiğinde uyuşturucu almış gibi göründüğünü doğruladıklarını, ancak büyükelçiliğe girdiğinde pasaportu olmadığını söyledi.

Şam Uluslararası Havaalanına inen bir Sudan uçağıyla Suriye'ye dönen Mazen, vardığında pusuya düşürüldüğünü fark etmiş ve kız kardeşini arayarak dönüş bileti için para getirmesini istemiş ancak Hava Kuvvetleri İstihbaratı tarafından tutuklandığı için çok geç kalmış.

Kardeşi, Mazen'le birlikte gözaltında tutulan eski kişilerin, devlet televizyonuna çıkıp işkenceyi inkar etmesi için yoğun baskı altında olduğunu doğruladıklarını, ancak Mazen'in işkenceye rağmen bunu yapmayı reddettiğini ve her seferinde aynı ifadeyi tekrarladığını ekledi: “İşkence hakkında söylediğim her şey doğrudur.”

Adli tıp raporu

Fevzi Hamada, kardeşi Mazen'in ölümüne neden olan tarif edilemez işkence ve ihlallere maruz kaldığını, adli tıp doktorunun Mazen'in ağır işkence sonucu öldüğünü söylediğini vurguladı.

“Şiddetli dayak nedeniyle elleri ve ayakları kırılmıştı ve cesedini teslim almadan bir hafta önce ölümüne yol açan büyük fiziksel şoklara maruz kalmıştı”

Ailesinden bir mesaj

“Esed rejimi düştü ama biz henüz haklarımızı geri alamadık. Suriyeliler ancak Beşar Esed başta olmak üzere bu suçlara karışan herkes hesap verdiğinde adalete kavuşacak”

Esed rejimi, yardım çalışmaları ve barışçıl protestolara katılımı nedeniyle aktivist Mazen Hamada'yı Suriye devriminin başlangıcından bu yana üç kez tutukladı.

Genç muhalif, Mart 2012'den Eylül 2013'e kadar Şam'daki Askeri İstihbarat'ın yeraltı zindanlarında 18 ay geçirdi ve bu süre zarfında çeşitli işkencelere maruz kaldı.

Mazen, gözaltından serbest bırakıldıktan sonra Hollanda'ya sığınmak zorunda kaldı ve dört yıl önce ani ve gizemli bir şekilde Suriye'ye dönmeden önce Esed rejiminin acımasızlığını cesur tanıklıklarla ifşa etmeye devam etti, ancak Şam havaalanına vardığında tekrar tutuklandı ve ortadan kayboldu.

Esed rejiminin düşmesi ve silahlı muhaliflerin kontrolü ele geçirmesiyle Mazen'in ailesi oğullarına ulaşacaklarını umuyorlardı. Ancak Şam'daki bir hastanede son günlerinin trajedisini anlatan işkence izleriyle dolu cesedini bulunca kahroldular.

Kaynak: Mepa News

Suriye Haberleri

BM: 125 binden fazla Suriyeli mülteci ülkesine döndü
BAE’den Suriye heyetine küstahça karşılama!
Suriyeli alim El Rifai için Emevi Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi
Özgür-Der Gençliği, Halep'in Hıristiyan yoğunluklu bölgesinde ekmek dağıtımı gerçekleştirdi
Suriye'de bir Osmanlı mirası: Hicaz Demir Yolu