Esed Rejimi Yetkililerine Yönelik İlk 'İnsanlığa Karşı Suç' Davası Açıldı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin verilerine göre Suriye'de 60 bin kişi işkence ya da kötü gözaltı koşulları nedeniyle hapishanelerde öldü

Almanya, Beşar Esed'in eski gizli servisine çalışan iki üyesi hakkında insanlığa karşı işlenen suçlardan dava açtı. Bu dava, 2011 yılından bu yana yapılan rejimin işkenceleri nedeniyle Esed rejimi yetkililerine karşı açılan davaların ilki olma özelliği taşıyor.

Alman Federal Savcılığı geçtiğimiz şubat ayında Almanya'da gözaltına alınan Enver Raslan ve Eyad el-Garib isimli iki Suriyeli hakkında "insanlığı karşı suç işleme" iddiasıyla dava açtı. Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) Genel Sekreteri Wolfgang Kaleck, Federal Savcılığın salı günü açıklanan bu kararını "Özellikle Esed'in işkence sisteminin kurbanları için önemli bir sinyal" olarak nitelendirdi.

Savcığa göre başlıca şüpheli Enver Raslan başkent Şam'da, Nisan 2011 sonu ile Eylül 2012 arasında 4 bin mahkumun işkenceye maruz kaldığı bir hapishaneyi yönetti. Savcılık, bu cezaevinde en az 58 mahkumun işkence sonucu öldüğünü belirtti.

Savcılığa göre bu hapishanede işkence görenlerin çoğu Arap Baharı sonrası gösterilere katılanlardan oluşuyor; işkencelerde ise kırbaç, elektroşok, kablo ve sopalar kullanılıyordu. Savcılık ayrıca ciddi cinsel istismar vakaları olduğunun da altını çizdi. İddianameye göre Enver Raslan "bu acımasız ve sistematik işkenceleri onayladı ve gözetledi."

Diğer şüpheli Eyad el-Garib ise 2011 sonbaharında Suriye kırsalı yakınlarında bulunan Duma kentindeki gösterilerde en az 30 kişiyi alıkoyarak işkence uygulamak ile suçlanıyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin verileri Suriye'de 60 binden fazla insan işkence ya da kötü gözaltı koşulları nedeniyle hapishanelerde hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Kaynak: Euronews

Suriye Haberleri

Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı
Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Semir Akça evini mayınlarla çevrili buldu