İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yayınladığı bildiride Esed rejiminin İdlib'de düzenlediği altı varil bombalı saldırı hakkında inceleme yaptıklarını ifade ederek, bu saldırılardan üçünde kimyasal madde kullanıldığını vurguladı. Üç saldırı hakkındaki inceleme ise devam ediyor.
Örgüt, incelemelerinde görgü şahitleri, resimler ve video görüntülerini esas aldığını belirtti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, incelediği saldırıların birinde üçü çocuk altı kişinin öldüğünü ve 206 kişinin ise kimyasal gazdan çeşitli derecelerde etkilendiğini aktardı.
Örgüt, açıklamasında saldırılarda kullanılan gazın türünün henüz tam olarak belirlenemediğini ama birçok görgü şahidinin klor gazı kokusu aldıklarını söylediklerini ifade etti.
Örgüte göre, "bu tür ihlaller Kimyasal Silahların Yasaklanması Anlaşması ve BM Güvenlik Konseyi’nin daha önce aldığı Suriye’de kimyasal silah kullanımını kınayan kararına aykırı."
Örgütün Ortadoğu Birimi Başkan Yardımcısı Nedim Hori, BM Güvenlik Konseyi’ne Suriye rejiminin defalarca yaptığı kimyasal saldırılar karşısında harekete geçme çağrısı yaptı.
‘Katliamın hesabı sorulmadı’
21 Ağustos 2013 tarihinde Şam'ın Doğu Guta bölgesinde zehirli gaz saldırısı düzenlenmiş ve 1400'den fazla kişi katledilmişti. Birleşmiş Milletler (BM) heyeti Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı tespitinde bulunmuştu.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK), Guta saldırısının yıldönümünde yaptığı açıklamada, Suriye halkının, katliamın boyutuna uygun bir uluslararası tavır görememenin hüznü ve şaşkınlığı içerisinde olduğunu ifade etmişti.
'Suriye rejimi hâlâ kimyasal silahı kullanıyor'
28 Ağustos 2014'te BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu, Şam yönetimini Nisan ve Mayıs aylarında sekiz ayrı olayda kimyasal silah kullanmakla suçlamıştı.
Raporda 'Rejim büyük olasılıkla klorin gazı kullandı' denilmişti.
Al Jazeera