Dünyadaki savaş bölgelerinde tıbbi yardım çalışanlarına saldırıları belgeleyen İnsan Hakları için Doktorlar (Physicians for Human Rights) adlı örgüt, Esed rejimine ait güçlerin son beş yılda 700 doktoru öldürdüğünü duyurdu.
Newyorker'de yer alan bir analize göre, doktorların çoğu uçak bombardımanı, suikast ve işkenceler sonucu öldü. IŞİD bölgelerinde de tıbbi personele yapılan saldırılarda en az 27 doktor hayatını kaybetti.
Geçtiğimiz günlerde Hama ve Halep'te son çocuk doktorlarının da öldüğü duyurulmuştu. Konuyla ilgili Birleşmiş Milletler Komisyonu hazırladığı bir raporda " Esed rejimine ait askerler bilerek ve isteyerek hastaneleri ve doktorları hedef alıyor. Bu şekilde yaralı muhaliflerin ve sivillerin tedavisini engellemek istiyor" ifadeleri yer almıştı.
Halep'te insani dramların arttığı ve sivillerin tedavilerinin yapılamadığı da belirtiliyor. Suriye'de savaş başlamadan önce binlerce doktorun yer aldığı Halep'te, doktor sayısı ciddi oranda azalmış durumda. Tedavisi hayati olan birçok hasta hem doktor hem de tedavi araçlarının eksikliği nedeniyle tedavi göremiyor.
Suriye genelinde önemli tıbbi malzemelerin erişiminin rejim güçleri tarafından engellendiği belirtiliyor. Tıbbi malzemelerin engellenmesi ise uluslararası hukuka göre insan hakları ihlali ve savaş suçu kapsamında sayılıyor. BMGK üyeleri ise, hastanelerin vurulması ve tıbbi personele yönelik saldırıları kınamasına rağmen herhangi bir adım atmıyor.
Yetkililere göre, BMGK'nın beş daimi temsilcisi uygulamada Suriye, Yemen, Sudan ve Afganistan'da hastanelere yapılan saldırıları destekliyor.