Esed lobisi, Suriye'nin kuzeyine planlanan harekata karşı!

Suriye’nin kuzeyine Türkiye’nin bir hareket planı olduğu iddiaları geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından teyit edildi. Esed’e desteklerini esirgemekten çekinmeyen isimler de Türkiye’nin harekat planlarına karşı fikir belirtiyor.

HAKSÖZ HABER

Esed rejiminin temsilcileri, Suriye’nin kuzeyine dönük gerçekleştirilmesi planlanan operasyonları kabul etmeyeceklerini belirtirken, YPG/PKK ve Türkiye’deki Esed destekçilerinden de benzer açıklamalar geldi.

Suriye’nin kuzeyinde işgalci konumunda bulunan, Esed ve ABD’den büyük destek alan ve Türkiye’nin sınır güvenliğini tehdit eden YPG/PKK’ya dönük gerçekleştirilmesi planlanan, harekattan Esed’in de elinde bulunan toprakların etkileneceği tahminleri yapılıyor.

Yeni bir oprasyonun, Türkiye’nin ABD, Rusya ve İran’la yeni gerilimler yaşamasına neden olabileceğini iddia eden Esed destekçisi eski askerler, Cumhuriyet gazetesine verdikleri demeçlerde, Türkiye’nin zarar edeceğini iddia etti.

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, “Ukrayna savaşıyla birlikte Türkiye’yle ilgili Batı’da oluşan olumlu hava dağılır” derken, çözüm için de “Esed’le masaya oturulması” teklifinde bulunuyor.

Türkiye’nin Batı tarafından sıkıştırılabileceğini savunan, Türkiye’nin çıkarlarını görmezden gelen, Türkiye’yi zor duruma düşürmek amaçlanıyormuş gibi harekat planları olduğu imasında bulunan İsmail Hakkı Pekin, “Rusya bazı ufak birliklerini Suriye’den çekmiş olabilir ancak tamamen çekilmedi. İran’la hem Irak’ın kuzeyinde hem de Suriye’de karşı karşıya gelme durumu olabilir, ki bence en istenmeyen durumlardan biridir. Böyle bir operasyon durumunda Ukrayna savaşıyla birlikte Türkiye’yle ilgili Batı’da oluşan olumlu hava dağılır, Rusya ve İran’la da yeni gerilimler yaşanabilir. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini veto ettiği bir ortamda bir anda tüm oklar Türkiye’ye dönebilir. Tüm bu risklerin iyi hesaplanması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

CHP’nin ve Esed destekçisi partililerin ısrarla vurguladığı masaya oturma planları yapılması gerektiğini iddia eden İsmail Hakkı Pekin, “Barış Pınarı’nın yarım kaldığı düşünülüyor. 30 kilometre derinliğinde güvenli alanlar oluşturulması gerektiği söyleniyor. Fakat esasında Türkiye, Suriye’yle masaya oturup anlaşsa böyle operasyonlara ihtiyaç kalmadan birçok mesele çözüme kavuşacak. Böylece hem bir yandan ‘Suriye’nin toprak bütünlüğünü tanıyoruz’ derken yeni operasyonlar yapmak zorunda kalmayabiliriz” dedi.

Yorum Analiz Haberleri

Sosyal medyanın aptallaştırdığı insan modeli
Dünyevileşme ve yalnızlık
Cuma hutbelerindeki prangalar kırılsın
Batı destekli spor projeleri neye hizmet ediyor?
Kemalizm’e has bu Laiklik Fransa’da bile yok!