İbrahim Al Jabin
Esed rejimi ve PKK: Tanıma ile normalleşme ve tanıma olmadan normalleşme
Esed rejimi ile ilişkileri normalleştirmeye yönelik süren çılgınca yarışın, bu normalleşmenin Arap, Türk ya da uluslararası bir mahiyette olup olmadığının netleşmesi uzun sürmeyecektir. Ve normalleşmeden fayda ya da zarar görecek tarafların sabırsızlığı, Esed ile görüşme çağrılarını çevreleyen belirsizliği daha da netleştirecektir.
PKK ve onun Suriye'deki kolları (SDG ve QSD) ile bağlantılı gruplar, Suriye halkına dayatmaya çalıştıkları tek taraflı durumun resmi olarak tanınması ile birlikte Arapların da Esed ile normalleşmesini teşvik etmek istiyorlar. Bu durum ise kaderlerini ve devletlerinin şeklini belirleme konusunda egemenlik hakkına sahip olan tüm Suriyelileri kapsayan bir halk referandumuna dayanmayan bir özyönetim biçimini temsil etmekte.
Öte yandan Türkiye, Suriye'de Kürt milisler tarafından kurulan sivil ve askeri hiçbir oluşumu tanımayan Esed ile normalleşme arayışında. Ankara ve Suriyelilerin çoğunluğu bunu, Sykes-Picot sınırlarını ve doğu ile batı arasındaki uluslararası sınırları ihlal etmeden önce Suriye'nin ve komşu ülkelerin (başta Türkiye ve Irak) birliğini tehdit eden bir ayrılıkçılık biçimi olarak görüyor.
Esed rejimi PKK'yı kurmuş, desteklemiş ve silahlandırarak 1980'ler ve 1990'larda Suriye'nin kuzeyindeki Kürt toplumunu sömürmesine izin vermiş olsa da, daha sonra Türkiye'nin tehdidi ve Adana Anlaşması kapsamında Suriye-Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesiyle desteğini bir süre durdurmuştur. Ancak 2011'de desteğine yeniden başladı, Kürt protestoculara karşı kullandı ve gizli güvenlik, petrol anlaşmalarıyla birlikte Haseke vilayetindeki bölge ve tesisleri devretti. Ancak Esed rejimi, PKK'nın özyönetim ilanlarının hiçbirini resmen tanımadı ve bu milisleri IŞİD'e karşı mücadelede kullandıktan sonra, Irak'taki Halk Seferberlik Güçleri ve mezhepçi milislerin kullanımına benzer şekilde, onlara sürekli saldırarak bölücülük ve Amerikan işbirliğiyle suçladı.
Türkiye'nin Esed ile normalleşmesini destekleyen ve süreci kolaylaştırmak için Erdoğan ile Esed arasında Bağdat'ta bir toplantıya ev sahipliği yapmayı teklif eden Irak'ın PKK'ya ve Suriye'deki oluşumlarına karşı net bir duruşu var. PKK, Irak'ın ABD ve İran desteğiyle etnik ve mezhepsel bölünmeler üzerine inşa edilen çarpık federalizmini daha da kötüleştiren bir tehdit olarak görülüyor. PKK, Irak açısından Süleymaniye'ninve Barzani'nin Kürdistan'ından ayrı bir Kürt bölgesine dönüştürülmesi çağrıları arasında daha fazla parçalanmaya yol açıyor.
Barzaniler, Kandil Dağları'nda İranlılarla kurduğu ittifak nedeniyle bedelini çok ağır ödedikleri bir terör örgütü olarak gördükleri PKK'ya temelden karşı olduklarını sürekli yineliyor ve Suriye'nin doğusundaki üç vilayette yaratılan yapının bir gün Irak Kürdistanı'nı yutabileceğinden korkuyorlar. Bu nedenle Irak Kürdistanı, merkezi Irak hükümetiyle aynı hizaya gelerek Öcalan'ın Suriye topraklarındaki özyönetimini tanımıyor.
Biden yönetiminin bazı müttefiklerinden Suriye'de PKK tarafından yönetilen oluşumu tanımaları istenirse buna itirazları olmayabilir ve bazı Avrupa ülkeleri de, özellikle mevcut koşullar ve Rusya-Ukrayna savaşı altında, ABD'nin duruşuyla uyumlu olduğu sürece aynı yolu izleyebilir.
İran'ın, özellikle Cemil Bayık ve arkadaşları gibi Kandil Dağları'ndaki Türk liderler aracılığıyla PKK'yı kontrol ettiği için, meseleleri daha da karmaşık hale getirmeye ve kendi oyununa izin verecek bir kaos sağlamaya itirazı yok. Dolayısıyla Esed'ın mevcut istikrarsız dengeyi etkileyebilecek herhangi bir adım atmasını engelliyor.
Sınırların parçalanmasından en çok endişe duyan, Rusya Federasyonu şemsiyesi altındaki cumhuriyetler ve Ortadoğu'ya yakın ülkeler için sürekli kaygılanan, özellikle de birilerinin kendisini Ukrayna dışında başka savaşlara ve cephelere çekmek isteyebileceğini düşünen Rusya'yı da unutmayalım. Bu nedenle, bölgede kıvılcımlar saçacak ve birçok haritayı değiştirecek bir tanımaya ne niyeti ne de isteği var. Bu nedenle Türkleri Esed ile el ele vermeye teşvik ediyor.
Önümüzdeki olaylarda ve açıklamalarda “tanıma” kelimesine dikkat edin, çünkü normalleşmenin yollarını ve buna karşı ya da lehine olan iştahı kontrol edecektir. Bu nedenlerle, çeşitli bahanelerle SDG ve QSD ile iletişime müsamaha gösteren birçok aptal Suriyeliye şunu söylüyorduk:
PKK'ya herhangi bir tanıma vermeyin, çünkü bu Suriye'nin parçalanmasının başlangıcı olur, destekçilerin ve desteklenenlerin kaprislerine göre her karışında mezhepsel ve etnik oluşumlar yaratır. Ancak oyun onlardan daha büyük ve Esed'ın devletinin yanında yeni bir azınlık devleti kurmak için Suriye'ye dışarıdan gelen çok uluslu paralı milislerden daha büyük. Sözde liderlerinden birinin, kendi öz yönetimlerinin tanınması şartıyla Arapların Esed ile normalleşmesini memnuniyetle karşıladığı bir milis!
İlgilenenler 29 Mayıs 2024 tarihli Türkiye Gazetesine sızan ve Amerika'nın PKK için bir sınır devleti kurmak istediğini belirten uyarıya bakabilirler. Bunu Rusya ve Esed'a da teklif etmiş, müzakereler geçen ay 11 Haziran'da başlamıştı.
Türk gazeteci Cem Küçük, “Gerçekte böyle bir devlet kurulur ve Amerika tarafından tanınırsa, dünyadaki birçok ülke bunu tanımayı tercih edecektir. Bu durum sınırlarımızı tehdit ediyor.” Erdoğan'ın ertesi gün, 30 Mayıs'ta aynı konuda konuşması şaşırtıcı değildi.
Hiç şüphesiz fark ettiğiniz gibi “tanıma” kelimesi defalarca geçiyor!