Esed İşkencecisi Almanya'da Hakim Karşısına Çıktı

Almanya'da eski Suriye Devlet Güvenlik Teşkilatı soruşturma şefi Anwar Raslan, Esed rejimi namına işkence yaptığı iddiasıyla mahkeme karşısına çıktı.

Dünyada ve Almanya'da ilk kez Esed rejimine mensup bir kişi hakkında açılan dava görülmeye başlandı.

Koblenz kentinde görülen davada Suriye Devlet Güvenli Teşkilatı soruşturma şefi Anwar Raslan'ın 'insanlığa karşı' suçlar işlediği belirtiliyor. Dava dosyasında, Raslan'ın en az 4 bin kişiye işkence yapılan ve 58 kişinin öldürüldüğü bir organizasyonda önemli görevler yaptığı iddia ediliyor.

İŞKENCEYE MARUZ KALANLAR İFADE VERDİ

İddia dosyası, Federal Savcılık ve başta "Uluslararası adalet ve hesap verme zorunluluğu Komisyonu" (CIJA) olmak üzere birçok sivil toplum örgütünün, işkencelerden kurtulanların ifadeleri ile oluşturuldu. Dosyada işkencelerin ve insanlık dışı muamelelerin hangi hiyerarşik düzen içinde yapıldığı ayrıntıları ile belirtildi.

YALANLAMADI, 'SORUMLU DEĞİLİM' DEDİ

Raslan, avukatları aracılığı ile verdiği ifadesinde işkence iddialarını yalanlamazken, bu suçlarda kendi sorumluluğunun olmadığını söyledi. Raslan, Mart 2011 tarihinde araştırma komisyonunun başın getirildiğini ve tutuklanan kişileri serbest bırakmaya çalıştığını belirti. Raslan, bunun üzerine bu görevden alındığını iddia etti.

40. DAİRE İDDİA DOSYASINA GİRDİ

İddia dosyasında Raslan’ın da içinde bulunduğu birimin hiyerarşik yapısının işkence organizasyonu hakkında gerçek resmi yansıtmadığı, bu hiyerarşinin içinde bulunan 40. Daire'nin gerçek gücü elinde bulundurduğu ve bu dairenin başında ise Esad'in kuzeni Hafez Makhlouf’un bulundu ifade ediliyor. Makhlouf'a herhangi bir kısıtlama getirmeye ya da eleştirmeye kimsenin cesaret edemediği bildiriliyor.

Raslan, bu yapıda sayıları çok az olan Alevi olmayan subaylardan biri. Raslan'ın doğduğu Humus yakınlarındaki Houla Suriye’deki rejim karşıtlarının merkezi olarak biliniyor. Bu durumun Raslan’ın rejim açısından genel şüpheli konumuna düşürdüğü belirtiliyor.

BİZZAT İŞKENCE ETMEDİ AMA...

Fakat Almanya'da açılan dava, işkenceleri yapanlardan çok gerçek sorumluları bulmaya yönelik. Bu davayla birlikte işkence eden, kurşun sıkan, emirleri verenlerden ziyade gerçek sorumlular bulunmak isteniyor. Hem iddia hem savunma makamı Raslan'ın bizzat işkence edip insan öldürmediği konusunda hemfikir.

İddia dosyasında Raslan'ın, hiyerarşide yer almış olmasının yargılandığı belirtiliyor.

Ancak Raslan da bu suçlamayı reddediyor. Kendisinin 2012 yılında rejimden ayrılarak muhaliflerin safına geçtiğini, devlet hiyerarşisinde etkin olarak yer almadığını öne sürüyor. Davada ayrıca Eyad Alghareib adında başka bir şüpheli daha yargılanıyor. (Karar)

Dünya Haberleri

İtalya’da mahkeme, RAI'den “Kudüs'ün İsrail'in başkenti olmadığı” yönünde düzeltme istedi
ABD, UCM'nin Putin kararında farklı, Netanyahu kararında farklı tavır takındı
BM'den Singapur'a çağrı: Uyuşturucu kaçakçılarını idam etme
UCM Başsavcısı Han'dan, taraf devletlere Netanyahu kararına uyma çağrısı
BM'den "UCM'nin kararlarına uyma" çağrısı