Esed 5 Bin 150 Varil Bombalı Saldırı Düzenledi

Suriye'de Esed rejiminin 2012 yılından bu yana 5 bin 150 varil bombalı saldırı düzenlediği ve saldırılarda 12 bin 179 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Suriye'de Beşşar Esed rejimi'nin 2012 yılından bu yana muhaliflerin kontrolündeki bölgelere 5 bin 150 varil bombalı saldırı düzenlediği ve saldırılarda 12 bin 179 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (SNHR), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Suriye'ye ilişkin 2139 sayılı kararının üzerinden bir yıl geçmesi üzerine yayımladığı rapora göre, Esed rejimi Suriye'nin farklı kentlerinde, 12 bin 179 kişinin ölümüne neden olan 5 bin 150'yi aşkın varil bombalı saldırı düzenledi.

Raporda, söz konusu varil bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin yüzde 96'sının sivil, yüzde 50'yi aşkın kısmının da kadın ve çocuklardan meydana geldiği aktarıldı.

Esed rejiminin BMGK kararından sonra, geçen bir yıllık sürede ülkenin çeşitli bölgelerine bin 950'yi aşkın varil bombalı saldırı düzenlediği belirtilen raporda, söz konusu saldırılarda yüzlerce bina ve evin yıkıldığı, 6 bin 465 kişinin hayatını kaybettiği, bunların bin 892'sinin çocuk, bin 720'sinin kadın ve 302'sinin silahlı muhalif olduğu kaydedildi.

Rapordu, Esed rejiminin saldırılarını rastgele düzenlediğine ve bu saldırılarda çoğunlukla sivillerin zarar gördüğüne dikkat çekilerek, rejimin ilk defa 1 Ekim 2012 yılında İdlib'e bağlı Selkin ilçesinde 2 katlı bir eve varil bombalı saldırı düzenlediği ve burada 7'si kadın, 7'si çocuk, 32 kişinin öldüğü, tamamen yıkılan evin civarında bulunan 120 kişinin de yaralandığına işaret edildi.

SNHR raporunda, BMGK'nın 2139 sayılı kararı almada 1,5 yıl geciktiği ve bunun gibi diğer kararların uygulanmasında da ciddi bir yaptırım olmadığı için Esed rejimi ve destekçilerinin cesaretlenerek, işledikleri suçlara devam ettiği vurgulandı.

Rapora göre, Esed rejiminin varil bombalı saldırılarında Halep'te 4 bin 105, İdlib'de 622, Dera'da 606, Şam kırsalında 334, Hama'da 309, Humus'ta 281, Rakka'da 81, Deyr ez-Zor'da 39, Lazkiye'de 33, Haseke'de 22, Kuneytra'da 20, Tartus'ta 13 ve Suveyda'da 1 kişi hayatını kaybetti.

BMGK kararlarının kağıt üzerinde kalmaması ve uygulamaya geçirilmesi istenen SNHR raporunda, BM'nin yaşanan sorunun çözümüne katkıda bulunması ve davanın Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götürülmesine engel olmaması gerektiği ifade edildi.

Suriye'de yaklaşık 4 yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşta BM'ye göre yaklaşık 200 bin kişi hayatını kaybederken, muhaliflere göre bu sayı 300 bini aşıyor.

BMGK'da uzun müzakereler sonunda batılı ülkelerin hazırladığı metin Rusya'nın istediği şekle getirilerek, 22 Şubat 2014'te Suriye'nin tüm noktalarına insani yardım ulaştırılmasının sağlanması, kentlerdeki kuşatmaların kaldırılması ve varil bombaları dahil, hava saldırılarının sonlandırılmasını isteyen 2139 sayılı karar, oybirliği ile kabul edilmişti.

Suriye Haberleri

Halep Emevi Camii’nin eski imamı Şeyh Mekki: Bize nasip olan özgürlük Gazze'ye de nasip olacak!
"Esed zaliminin düşmesini 60 senedir bekliyoruz!"
İtalya: Suriye ile diplomatik ve dostluk ilişkisi başlatıyoruz
TRT Arapça, Esed çetesi tarafından diri diri yakılan bir Suriyelinin görüntülerine ulaştı!
İran öncülüğündeki uyuşturucu imparatorluğu: Esed'in captagon ticareti