Ergenekonun Yargı Ayağı İyi Çalışmış

Ergenekon'un yargı ayağının paralel HSYK gibi çalıştığı ortaya çıktı.

Klasörlerde yer alan belgelere göre örgüt, sadece dinleme yapılan dönemde 100'den fazla tayin ve terfide etkin rol oynamış. Seyfi Oktay'ın bir görüşmede muhatabına söylediği şu sözler de dikkat çekici: "(HSYK Başkan Vekili) Kadir (Özbek) Bey gider, başka bir tanıdığımız gelir. O mesele değil!"

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen Ergenekon'un yargı ayağına yönelik iddianamenin delil klasörleri, örgütün ne kadar etkin çalıştığını gözler önüne seriyor. Eski Adalet bakanlarından Seyfi Oktay'ın liderliğinde adeta paralel bir HSYK kuran örgüt, tayin ve terfilerde aktif rol oynamış. Yargıda militan kadrolar kurmayı hedefleyen örgütün ilk kriteri, ölçüsü 'mezhep'. Telefon tapelerinde geçen 'bizim ekipten, hemşeri, etnik köken ve akraba' gibi ifadelerde diğer ölçütleri ortaya koyuyor. Ek delil klasörlerinde yer alan verilere göre söz konusu paralel yargı yapılanması sadece dinlemelerin yapıldığı dönemde bile 100'den fazla tayin terfi gerçekleştirdi.

İddianamenin delil klasörlerinde Seyfi Oktay ve diğer zanlılar Ali Hadi Emre, Tülay Bekâr ve Hüseyin Yıldırım arasında geçen görüşmeler, bu durumu ortaya koyuyor. Dinlemeye takılan görüşmelerde örgütün hâkim, savcı, Yargıtay, Danıştay üyeleri, kâtip ve mübaşirlerin taleplerini toplayarak terfi ve tayin gerçekleştirdikleri belirlendi. Aynı yapının kendi ölçülerine uymayan yargı görevlilerinin terfilerini engellemek için faaliyet yürüttükleri kaydedildi. Örgütün yargı mensupları hakkında fişlemeler yaparak kararnamelerden önce dönemin HSYK yetkililerine ulaştırdıkları tespit edildi. Tayin ve terfilerde HSYK'yı yönlendirdikleri anlatıldı. Örgütün yerel mahkemeler ve Yargıtay'da devam eden davalara müdahale ettikleri de aktarılıyor.

İddianamenin ek delil klasörlerine giren teknik takip kayıtlarında, yargı mensuplarının atama döneminde atamalarla ilgili resmi bir vasıfları olmayan örgüt üyelerini arayarak terfiler için taleplerde bulunduğu görülüyor. Öyle ki bir savcının şüphelilerden Avukat Ali Hadi Emre'ye tayin talebinde bulunduktan sonra söylediği şu söz, mevcut durumu gözler önüne seriyor: "Sizlerin takdirine kalmış."

Seyfi Oktay'ın adalet bakanlığı yaptığı dönemde kadrolaştığı yönündeki iddialar ayyuka çıkmıştı. İddiaya göre Oktay, yargıyı tamamen ele geçirmek için kritik görevlere 'tanıdıklarını' getirmişti. Dinlemeye takılan bir başka görüşme bu iddiayı doğrular nitelikte. Seyfi Oktay ile dönemin HSYK başkan vekili Kadir Özbek arasında geçen görüşmede Oktay, şöyle diyor: "İki tane savcımız var. Bunları bir kabul edip dinlerseniz çok mutlu olurum. Bunlar bizim dönemin ürünleri. İşte gelip sığınıyorlar."

TAYİN TALEPLERİ TOPLUCA İLETİLİYOR

Örgütün müdahale ettiği başka bir tayin ise Seyfi Oktay ve Şeyho Saya isimli bir kişi arasında geçiyor. Şeyho Saya, "Bir tane hâkim arkadaş vardı. Hani bu tayin döneminde savcı arkadaş vardı. Aziz A. size bilgilerini de iletmiştim. Bu atama döneminde onunla ilgili bir şey yaptınız mı, bir girişimde bulundunuz mu?" diyor. Oktay ise, "Yok henüz bir şey yapmadık. Topluca veriyorum ben şeyi. Onu vereceğim."

Şüphelilerden Ali Hadi Emre ve dönemin Fatih Cumhuriyet Savcısı Mithat İlbeyoğlu arasında geçen bir görüşmenin tapeleri de ek klasörde yer alıyor. Savcının Bakırköy cumhuriyet başsavcı vekili olmak istediği görülüyor. İlbeyoğlu'nun "Sen uğraş bizi başsavcı vekili yaz ha şeye." sözü üzerine Ali Hadi Emre, "Onu bir konuşalım o zaman." diyor.

Yine Seyfi Oktay ile Şeyho Saya isimli kişi arasında geçen başka bir görüşmede ise Saya, dönemin HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'ten sonra HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un HSYK'nın başına geleceğini belirtiyor. Bunun üzerine Seyfi Oktay, şu ifadeleri kullanıyor: "... Kadir Bey'le sınırlı değil, diğerine söyleriz. O mesele değil. Kadir Bey giderse başka bir tanıdığımız gelir."

Yakup Çetin / Zaman

Haber Haberleri

Emevi Camii halılarının yenilenmesine Gaziantep talip oldu
"Çarşı"ın Gezi davasında tüm sanıklar beraat etti
Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı