Ergenekon Hakimleri Bir Ay Ek Süre İstedi

Yaklaşık 7 aydır bir türlü gerekçeli kararı açıklamayan Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri, davayla ilgili gerekçeli kararı yazabilmek için ek süre istedi

Ergenekon Davası'nda kararını 5 Ağustos 2013'te açıklayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri, 7 aydır gerekçeli kararını yazmadı. Hakimler son 24 saatte, bir ay ek süre istedi.

Özel yetkili mahkemeleri iptal eden Kanun, kaldırılan ağır ceza mahkemelerince verilip henüz gerekçesi yazılmamış hükümlerin gerekçelerinin, bu Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde yazılmasını hükme bağladı.

Yeni yasanın 6 Mart'ta yürürlüğe girmesiyle 13. Ağır Ceza Mahkemesine gerekçeli kararı yazması için 15 gün süre verildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri yarına kadar gerekçeyi yazmazsa hakimler hakkında yürütülen incelemenin yanı sıra disiplin yönünden de yaptırım uygulanacak.

HSYK TARAFINDAN DA İNCELEME

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üyeler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk hakkında, "Ergenekon Davası gerekçeli kararını hala yazmadıkları" gerekçesiyle oy çokluğuyla inceleme kararı vermiş ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da inceleme kararını onaylamıştı.

Onayın ardından hakimler hakkında müfettişler inceleme yapacak. Müfettişlerin incelemesi sonucu hazırladığı rapor uyarınca HSYK 3. Dairesi, hakimler hakkında soruşturma gerekip gerekmediğine karar verecek. 3. Daire, bu hakimler hakkında soruşturma kararı verirse, bu da onay için Adalet Bakanı Bozdağ'a gönderilecek. Bozdağ'ın onay vermesi durumunda hakimler hakkındaki soruşturma işlemleri HSYK 2. Dairesince yürütülecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Yerel Mahkeme, gerekçeli kararını yazarak, Yargıtay'a gönderecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında yapılacak incelemenin ardından hazırlanacak tebliğname, davaya bakacak Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderilecek. Daire'de de bir süre yapılacak incelemenin ardından duruşma günü verilerek dava görülmeye başlanacak.

Anayasa Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un yaptığı bireysel başvuruda, yerel mahkeme gerekçeli kararı yazmadığı için Başbuğ'un kişi hak ve hürriyetlerinin ihlal edildiğine karar vermişti.

(Dünya Bülteni)

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu