Öneriye kapıyı kapatmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Anayasa değişikliği gerekiyor” dedi. TBMM’yi işaret etti: “Bunu konuşma yeri Meclis... Ön hazırlık yapar, buraya getiririz. İktidarıyla, muhalefetiyle el ele vererek bunu gerçekleştirebiliriz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis konuşmasının ardından başkent’in en sıcak gündemi ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in gündeme getirdiği Cumhurbaşkanı’nın yüzde 40 ile seçilmesi önerisine “Onun yeri Meclis. Biz ön hazırlığımızı yaparız getiririz. İktidar muhalefet el birliğiyle gerçekleştirebiliriz” dedi.
Mecliste yaptığı konuşmadan sonra Erdoğan, yüzde 50+1 tartışmasının hatırlatılması üzerine “Onun konuşma yeri burası (Meclis). Anayasa değişikliği gerektiriyor. İktidar olarak ön hazırlık yaparız, buraya getiririz. İktidarı muhalefetiyle el ele vermek ve ondan sonra böyle bir şey gerçekleştirilebilirse, olabilir. Bunların üzerinde bizim Kızılcahamam’da konuşmamız asıl o bizi yorar” şeklinde konuştu. Erdoğan, “Bir yıl önce çıkarmış olduğumuzu millete götürüp de milletin onay verdiği şu andaki yönetim sitemini tekrar gündeme getirmek milleti yorar“ diye konuştu.
Cumhurbaşkanı bu konuda kişisel fikrinin ne olduğu konusunda ısrarlı sorulara da “Millet bir sene önce kararını verdi. Milleti yormayalım” demekle yetindi.
Cumhurbaşkanı’nın yüzde 40+1 ile seçilmesi önerisi ilk olarak AK Parti kurucularından eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik tarafından gündeme getirilmişti. Çelik, yüzde 50+1 barajının değişmesi gerektiğini belirterek memleketi Bursa’da yerel medyaya bu konuda şu açıklamaları yapmıştı: “İlk turda yüzde 40 ve üzeri oy alan seçilsin. Yüzde 50+1 formulü Türkiye’yi yorar.” Çelik’in bu önerisini iki gün sonra Ankara Kızılcahamam’da yapılacak AK Parti kampında gündeme getirmesi bekleniyor.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN 400, REFERANDUM İÇİN 360 VEKİL
Karar'ın manşet haberinde konuyla alakalı olarak özetle şunlar kaydedildi:
Cumhurbaşkanı’nın yüzde 40+1 ile seçilmesini düzenleyen öneri anayasa değişikliği gerektiriyor. Yeni sistemde anayasa değişikliği için yeterli oy sayısı ise bir hayli yüksek: 400. TBMM’nin şu anki milletvekili aritmetiği ise yeni bir anayasa değişikliği için oldukça zor formülasyonlar gerektiriyor. Uzlaşma olmadan bu değişikliğin çıkma ihtimali ise yok. 16 Nisan referandumunda kabul edilen değişiklikle TBMM milletvekili sayısı 600’e çıkarıldı. Anayasa değişikliği için ise Meclis üye tam sayısının 3’te 2’si yani 400 vekilin onayı gerekiyor. TBMM’de halen 589 vekil görev yapıyor. Sandalye dağılımına göre CHP ve HDP’nin desteğini almadan bir anayasa değişikliği oldukça zor. CHP’nin destek vermesi halinde ise başka partiye ihtiyaç kalmıyor. Ancak bir anayasa değişikliğini millete götürmek yani referandum ise daha kolay. Anayasa değişikliğinin referanduma götürülmesi için 360 oy gerekecek. Bunun için Ak Parti MHP ittifakının dışarıdan 20 oya ihtiyacı olacak.