Erdoğan'dan Nükleer Füze Çıkışı: Şu Anda Çalışmamızı Yürütüyoruz

Sivas'ta konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Birilerinin elinde nükleer başlıklı füze var, bir tane iki tane değil. Ama benim elimde nükleer başlıklı füze olmasın! Ben bunu kabul etmiyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasını 1980'de imzaladı. Türkiye ayrıca, her türlü nükleer infilakı yasaklayan Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşması'na da 1999'da imza attı.

Nükleer füze açıklaması

BBC ve Alman ajansı dw.com gibi sitelerde de yer verilen habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında şunları söyledi:

-Hatta isim vermeyeceğim. Bir tanesi şu anda cumhurbaşkanı değil, ziyarete gittiğimde bana dedi ki, 'Bize böyle böyle diyorlar, benim elimde şu anda 7 bin 500 kadar nükleer başlıklı var ama Rusya'nın Amerika'nın elinde 12 bin 500, 15 bin nükleer başlıklı füze var, ben de yapacağım' dedi.

"Sakın ha sen yapma diyorlar"

-Yanı başımızda İsrail. Var mı? Var. Ve bütün her şeyiyle onunla korkutuyor. Değerli kardeşlerim biz şu anda çalışmamızı yürütüyoruz.

İsrail'in nükleer füze depoları

Analistler İsrail'in oldukça büyük nükleer mühimmat deposuna sahip olduğunu söylüyor ama İsrail nükleer silah konusundaki politikasını muğlak bırakıp, nükleer güce sahip olduğu söylemlerini ne teyit ediyor, ne de reddediyor.

"Savunma sistemini bile almamızı engelliyorlar"

Nato ve ABD'nin uyarılarına rağmen Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alınmasıyla da ilgili konuşan Erdoğan, "S-400 olayı oldu kıyamet kopardılar 'almayacaksın'. Niye almayacağız? Adı üzerinde S-400 nedir? Savunma sistemi, taarruz değil, yani bize savunma sistemini bile almayı engelliyorlar. Aldık ve inşallah Nisan'da tamamen bitiyor" diye konuştu.

TÜRKİYE NÜKLEER FÜZE ALABİLİR Mİ?

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Ünver Noi 'Türkiye’nin NATO üyeliğinden kaynaklı olarak nükleer silahları tedarik edebildiğini ama bunu tek başına kullanma yetkisi olmadığını belirtip şu bilgileri verdi:

-“Türkiye NATO’dan ayrı bir yöne doğru evriliyor mu gibi soru işaretleri de ortaya çıkabilir. Bölgede tekrar bir nükleer silahlanma yarışının başlaması gibi bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Türkiye’nin kendisine karşı olası dengeleri değiştirmek açısından da böyle bir açıklama yapılmış olabilir”.

"NÜKLEER DEMEK SOĞUK SAVAŞ DEMEK"

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Fuat Keyman, ise Erdoğan'ın zamanlamasına dikkat çekti.

Önümüzdeki günlerde Ankara’da İran ve Rusya ile Suriye’nin geleceği konusunda önemli bir toplantı yapılacağını, daha sonra da BM Genel Kurulu’nun toplanacağını hatırlatan Keyman, nükleer füze çıkışının zamanlamasının da dikkat çekici olduğunu belirtti.

Keyman “Nükleer silah demek aslında soğuk savaş. Caydırıcılık ve yok etme üzerine kuruludur” dedi.

Erdoğan’ın Çıkışının Batı Medyasına Yansımaları

Cumburbaşkanı Erdoğan’ın nükleer silah ile ilgili sözleri dünyanın en çok takip edilen medya kuruluşları tarafından son dakika ile geçildi. Birçok ülkenin nükleer silah bulundurmadığını iddia eden medya organları, Türkiye’nin caydırıcılık için nükleer silah bulundurma ihtimalini şaşkınlıkla karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Şimdi her şey iyi güzel de birilerinin elinde nükleer başlıklı füze var, bir tane iki tane değil… Ama benim elimde nükleer başlıklı füze olmasın! Ben bunu kabul etmiyorum. Şu anda dünyada gelişmiş ülkeler içinde neredeyse nükleer başlıklı füzesi olmayan ülke yok, hepsinde var.” sözlerine yer veren basın kuruluşları, birçok gelişmiş ülkenin nükleer silahı olmadığını iddia etti.

Oysaki ABD bilinen ilk nükleer denemesini 1945’te yaparken, Rusya 1949’da, İngiltere 1952’de, Fransa 1960’da ve Çin 1964’te gerçekleştirdi.

Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore de nükleer program takip eden ülkeler arasında yer alıyor. Hindistan bilinen ilk nükleer denemesini 1974’te, Pakistan 1998’de ve Kuzey Kore ise 2006’da gerçekleştirdi.

Nükleer silah konusunda son yıllarda gündemde bulunan İran ise, balistik füze denemeleriyle biliniyor.

Medya kuruluşları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Yanıbaşımızda İsrail var mı? Var. Bütün her şeyiyle onunla korkutuyor.” sözlerine de yer verdi. “Nükleer belirsizlik” kategorisinde yer alan İsrail, nükleer silah barındırıp barındırmadığı ve silahlarının kapasitesi hakkında kamuya açıklamada bulunmayı reddediyor. Uzmanlar ise İsrail’in çok büyük sayılarda nükleer silah barındırdığını kabul ediyor.

Reuters hazırladığı haberde Türkiye’nin 1980 ve 1996’da imzaladığı ve nükleer silah üretimini yasaklayan anlaşmaları hatırlattı.

ABD basını ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nükleer silah ile ilgili sözlerinin S-400 ve F-35 krizi sonrası gelmesini “manidar” bulurken, daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sayın Şara ile yakın diyalog halindeyiz
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan "Belgrad Ormanı" açıklaması
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
2024'ün kelimesi 'kalabalık yalnızlık' seçildi
Gantz Netanyahu'yu esir takası müzakerelerini sabote etmekle suçladı