Erdoğan, Ermeni Yasasını Değerlendirdi!

Erdoğan, Fransa'nın Ermeni soykırımı yasası kararını yorumladı ve yaptırımları açıkladı. Irak ve Suriye hakkında konuştu.

"Bizim için yok hükmündedir!"

Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında Fransa Meclisi ve senatosunda alınan kararı değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan," sipariş bir oylama, gerek Fransız Meclisi'nde alınan karar, gerekse senatoda alınan karar bizim yok hükmündedir. Ortaçağ zihniyetinin bir tezhürüdür. " dedi.


***

Fransa'ya İlk Yaptırımlar

Başbakan Erdoğan tasa teklifinin Fransa Meclisi'nden geçtikten sonra bir dizi yaptırım kararı alındığını açıklamıştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa parlamentosunda 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkârını suç sayan düzenlemenin kabul edilmesini ''çok büyük bir talihsizlik olarak'' değerlendirdi.

Bu düzenlenmeye ilişkin ''Bunlar ne kadar ciddiyetten uzak bir yaklaşım tarzıdır, nasıl sulandırılmış bir oylamadır anlamak mümkün değil. Bu girişim haksızdır, isabetsizdir ve bu kararı Türkiye olarak şiddetle kınıyoruz'' dedi.

Başbakan’ın açıklamalarının ana başlıkları söyle:

“Böyle bir kararın Fransa'da alınmış olması bizden çok Fransa açısından büyük bir talihsizlik. İnsan haklarına tamamen ters. Bu teklif bütün uyarılarımıza rağmen bu tasarı oylanarak kabul edilmiştir.

“Telafisi Zor Yaralar Açacaktır”

Bu Fransa- Türkiye ilişkilerinde telafisi zor yaralar açacaktır. 1979 Paris'te Fransız ataşesi Yılmaz Çolpa'nın öldürüldüğü günle aynı güne denk gelmesi ayrıca manidardır.

577 millet vekilinin bulunduğu bir parlamentoda sadece 45 milletvekiliyle oylanması ise daha da manidar.

Bu nasıl ciddiyetten uzak, sulandırılmış bir karardır. Bu girişim haksızdır. Bu kararı şiddetle kınıyoruz. Aramızdaki ilişkiler 100 yıllık değil çok daha eskilere dayanıyor. Asırları mütecaviz bir ilişkisi olan Fransa-Türkiye ilişkilerinin, sadece yaklaşan seçimlerin ve oy kaygısı olan Sarkozy tarafından ihlal edilmesi anlamına geliyor.

Bu aynı zamanda Fransa'ya karşı yapılmış büyük bir haksızlıktır.

Fransa’da İfade Özgürlüğü Var mı?

Ben şu soruyu soruyorum. Fransa'da ifade özgürlüğü var mı? Ve cevabını da ben veriyorum "Yok"
Bunun çok daha önemli bir boyutu var. Bu oylamada Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile siyaset vardır.

Seçimler kazanma uğruna, İslamafobiya körüklenmektedir. Sadece Fransa değil, Avrupa adına da kaygı vericidir.

“Sessiz Kalmayacağız”

Son derece kasıtlı ve art niyetle alınan bu karara sessiz kalmamız söz konusu değildir.

Burada şunu da ifade etmek istiyorum. Bu kararın nasıl yanlış bir karar olduğunu bilgilendirmek amacıyla çalışma başlatacağız. Afrika ve Ortadoğu'yu da bilgilendireceğiz. Bir zamanlar bu bölgelerde yapılan soykırımları dünyayı dolaşarak anlatacağız.Bu ırkçı ayrımcı tavrı anlatacağız.

Bizim tarihimizde böyle bir soykırım yok. Bunu kabul etmiyoruz. Resmi gayri resmi binlerce Ermeni yaşamaktadır. Bunların bir kısmı vatandaşımızdır. Bir kısmı vatandaşımız olmadığı halde ülkemizde yaşamaktadır. Tarih bilmeyenler ülkemde Yahudi soykırımından bile bahsediyor. Ben onlara Endülüs'ten kaçan Türkiye'ye sığınan atalarını, tarihlerine bir sormalarını rica ediyorum.

Fransa ile ilişkilerimizi gözden geçiriyoruz. Etap etap ilişkilerimizi gözden geçiriyoruz. İlk etapta Paris Büyükelçimizi istişare için Ankara'ya çağırıyoruz.”

Başbakan Fransa’ya Yönelik Yaptırımları da Açıkladı

Başbakan Erdoğan’ın bu konudaki açıklaması şöyle:

“Fransa ile her türlü siyasi istişareyi durduruyoruz.

İkili askeri ilişkileri ve ortak tatbikatları iptal ediyoruz.

Her uçuş için ayrı izin uygulaması başlatıyoruz.

Askeri gemileri izin başvurularını bugünden itibaren iptal ediyoruz.

İki ülke ekonomi bakanlarıyla yapılması planlanan 2012 Türkiye-Fransa ekonomik ve ticari ortak komitesine katılmıyoruz.

Altını çizerek söylüyorum bu ilk etaptır. Yasanın Fransa’daki durumuna göre yeni yaptırımlar gelecektir. Kararımızdan dönmeyeceğiz."

“Hayır Oyu Verenlere Teşekkür Etti”

Ayrıca sorumlu davranan ve teklife karşı oy kullanan vekillere de teşekkür ediyorum.

Biz tarihimizle gurur duyuyoruz. Bizi sıkıntıya düşürecek tarihimiz yok. Tarihimizde yaşanan her türlü olayla yüzleşiyoruz. Biz bütün arşivlerimizi açtık varsa başkaları da açsın gelsin tarihçiler araştırsın.

Tarih parlamentolarda oylamalarla yazılmaz.Olsa olsa oylamalarla çarpıtılır. Tarihi çarpıtanları ve siyasi emellerine alet edenleri tarih de halklar da affetmeyecektir."

Erdoğan Irak ve Suriye ile ilgili de açıklamalar yaptı. TIKLAYINIZ...  

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu