Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Başbakanlık Resmi Konutu'nda basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 1.5 saat sürdü.
Görüşme öncesinde Ateşyan, Başbakan Erdoğan'a, Paşabahçe'nin Osmanlı serisinden Osmanlı Çeşmesi vazosunu, Başbakan Erdoğan da Ateşyan'a gümüş anı tabağı hediye etti.
Kabule Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakıf Başkanı Bedros Şirinoğlu, Karagözyan Okulu Yönetim Kurulu Başkanı Dikran Gülmezgil ve Ateşyan'ın yardımcısı Ayk Mürzoğlu da katıldı.
"Takdirle karşılıyoruz"
Ateşyan, görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Konuşmasına "Nuh Peygamberin gemisi Ağrı Dağı'nın tepesine oturduğunda Peygamber bir karga gönderdi. Civardan haber getirmesi için ama gidip gelmedi. Daha sonra beyaz bir güvercin gönderdi ve kısa sürede güvercin ağzında bir zeytin dalıyla döndü" ifadeleriyle başlayan Ateşyan, "Etraf huzur içinde oldu, etrafın huzur ve sükunet içinde olduğunu belirtmeye çalıştı. Bugün artık o gönderilen karga gibi vurdum duymaz olmak veyahut at gözlüğü kullanıp etrafta konuşulan, yazılan, söylenen sözleri duymamazlıktan gelmek ve yahut üç maymunu oynamak ortadan kalkması lazım" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafyada, topraklarda acılar yaşandığını kimsenin inkar edemeyeceğini, on binlerce ailenin evlatlarını, annelerini, babalarını, kardeşlerini kaybettiğini vurgulayan Ateşyan, "Kimse diyemez ki bu topraklar, özellikle Anadolu toprakları kana doymadı. Bütün bunlar bu ülkede yaşandı, acılar yaşandı. Şimdi ortada bir ceset var ve aşırı kokmaya başladı ve herkes bu kokudan rahatsız. İki toplumun yanyana gelmesi lazım. Ne şekilde dua edecekse etsin, ancak bu cesedin çürümeden, kurtlanmaya başlamadan gömülmesi lazım" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan'ın her zaman ilklere imza attığına, bu sefer de ilk kez bir Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının 24 Nisan'da Ermeniler'in acısını paylaştığına dikkati çeken Ateşyan, şöyle devam etti:
"Sayın Başbakanımız, peygamberin gönderdiği güvercin gibi zeytin dalı uzattı. Biz bunu görmemezlikten gelemeyiz. Bu barış sembolüdür, zeytin dalı. Bu dalın kurumasını istemiyoruz, onu dikip meyve vermesini istiyoruz artık. Bunun da oluşması için herkesin desteğine ihtiyacı var. İki toplum asırlarca iç içe kardeşçe yaşadılar ve bugün o günleri özlüyoruz. Çağrımız iki tarafa; Yanyana gelin, dostluk ve barış köprüsünün temellerini atın. İki taraf da kendi köprüsünün ayaklarını sağlam temeller üzerine koysunlar. Dediğim gibi bu cesedin kalkması lazım artık. Koku her tarafa yayıldı, herkesi rahatsız etmektedir.
İnanıyorum ki Sayın Başbakanımız tarafından başlatılan bu ilk adım cemaatimizin çoğunluğu tarafından takdirle karşılandı. Patrikhane olarak takdirle karşılıyoruz. Gelin el ele verelim, bu barış köprüsünün atılmasında katkı payımız olsun. Bu vesileyle ben Sayın Başbakanımızı ziyaret ettim."
Ziyaretinde kendisine Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakıf Başkanı Bedros Şirinoğlu ile Şişli Karagözcan Okulu Yönetim Kurulu Başkanı Dikran Gülmezgil'in eşlik ettiğini belirten Ateşyan, Başbakan Erdoğan'a teşekkürlerini ilettiklerini ve gelecekten beklentilerini aktardıklarını söyledi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ateşyan, Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajı ardından gerçekleşen ziyaretin de geleceğe dair atılacak köprüye bir vesile olmasını diledi.
Gelecekte atılacak adımlara ilişkin Başbakan Erdoğan'ın bilgi verip vermediği sorusu üzerine Ateşyan, Erdoğan'ın herhangi bir bilgi vermediğini ama muhakkak bir şeyler olması gerektiğini dile getirdi.
İki taraf da fedakarlık yapacak
Aram Ateşyan, "Dostluk kurmak için neler feda etmek gerekiyorsa, iki taraf da fedakarlık yapacak. Neler olacağını ben bilemem. Dost olmak istiyorsanız karşıdakine sadece 'seni seviyorum' değil... O sevgi değildir, sevgi fedakarlık getirir. İki taraftan da fedakarlık yapacaklar ki dostluk köprüsü kurulsun" diye konuştu.
Bir gazetecinin "Acılarımıza su serpti demiştiniz, hala aynı noktada mısınız?" sorusuna da "Evet" yanıtını verdi.
Görüşmeden mutlu ayrıldığını, Başbakan Erdoğan ile sohbetlerinin çok güzel geçtiğini, fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Ateşyan, Ermeni cemaatini ilgilendiren sorunları konuştuklarını, görüşmeden geleceğe umutla bakmak üzere ayrıldıklarını kaydetti.
Kabulde vakıf mallarının gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine de Ateşyan, vakıf mallarının AK Parti hükümeti döneminde azınlıklara iadesine başlandığını anımsatarak, "Halen talep ettiğimiz emlaklar var, hala mahkemede çözülmesi gereken sorunlar, davalar var, ama bütün bunlar zamana ihtiyaç duyuyor, zaman içinde bütün bunların çözüleceğine, en azından çoğunluğunun çözüme kavuşacağına inanıyoruz. Bu umutla biz, mutlulukla Sayın Başbakanımızdan ayrılıyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın, 1915 olaylarına ilişkin mesajında "torunlara vatandaşlık hakkı"ndan söz ettiğinin anımsatılması üzerine de Ateşyan, bu konunun görüşülmediğini, zaman içinde nelerin değişeceğini bilmediğini, gelişmeleri zamanın göstereceğini söyledi.
AA