Erdoğan: Batı Ülkeleri Başta Olmak Üzere Kimseden Ses Çıkmadı

Erdoğan, PKK'nın Diyarbakır'da patlayıcı yüklü kamyonla 16 kişiyi katletmesinin ardından hiçbir ülkeden ses çıkmadığını belirterek, “Bizim içimiz bundan yanıyor. Bu ikircikli tavır nereye kadar?” diye sordu.

Diyarbakır'ın Tanışık Köyü'nde PKK'nın patlayıcı yüklü kamyonunun 16 can aldığı saldırıya Batılı ülkelerin sessiz kalmasını eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Batı ülkeleri başta olmak üzere kimseden ses çıkmadı. Bizim içimiz bundan yanıyor. Bu ikircikli tavır nereye kadar?” diye sordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen İslâm İşbirliği Teşkilatı Su Bakanları toplantısında konuştu. Erdoğan, “Geçtiğimiz perşembe günü Diyarbakır şehir merkezine giden yolda, Tanışık Köyü yakınlarında büyük bir patlama oldu.” diyerek söze başladı ve şöyle devam etti:

“Terör örgütü (PKK) mensupları Bingöl’de yol çalışmasında kullanılan aracı çalarak bomba yüklüyor. Tali yollar kullanarak Diyarbakır şehir merkezine sokmaya çalışıyorlar. AK Parti İl Teşkilatı üyeliği de yapmış bir kişi şüphelenerek teröristlere müdahale ediyor. Teröristler kaçmaya başlıyor. İki araçla takip ediyor köylüler. Bunlar 52 kardeş.

Bir başka araç köylülere ateş açıyor. Çatışma yaşanıyor, teröristler uzaklaşınca bomba patlatılıyor. 10-15 ton olduğu değerlendirilen bombanın patlamasıyla kamyon ve iki araçtaki 16 vatandaş hayatını kaybediyor. Bomba öyle etkili ki geride ne araçtan ne de 4’ü hariç, geride kalanların cenazelerinden parça kalıyor. Diğer vatandaşlarımızın durumu ancak DNA testiyle ortaya çıkıyor.”.

“Şiddetle Telin Edilmeli”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada bir terör örgütünün, Diyarbakır şehir merkezinde patlayıcı kullanmayı hedefleyen örgütün şiddetle telin edilmesi lazım. Daha önce buna benzer birçok eylem oldu ama dünya sessiz kaldı.” diye konuştu.

“Batı ülkeleri başta olmak üzere kimseden ses çıkmadı.” diyen Erdoğan, “Bizim içimiz bundan yanıyor. Bu ikircikli tavır nereye kadar? Bölücü örgüt eylemi açıkça sahiplendiği hâlde ne insan hakları örgütleri ne de Batılı ülkeler ses çıkarmadı.” dedi.

“İkirclikli Tavır”

Dünya’nın en önemli sorununun “terör örgütleri karşısında takınılan ikircikli tavır” olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, Suriye sınırında “güvenli bölge” konusuna da değindi. Erdoğan, şöyle devam etti:

“Suriye’deki masumların hayatlarını korumak için, güney sınırımızda güvenli bölge oluşturmak için çalmadık kapı bırakmadık. ABD ve Rusya ile paylaştım. Batı ülkeleriyle paylaştım. Hepsi güzel, şöyledir böyledir, ama uygulamaya gelince hiçbiri adım atalım demiyor. Bu teklifimize kulak tıkayanlar şimdi mülteci dalgalarının önünü kesmek için olmadık arayışlar içinde.”.

Erdoğan, PKK ve IŞİD'e silah desteği sağlayan ülkelerin hangileri olduğunu bildiğini vurgulayarak, “Aynı silahlar yarın onları veren ülkelere karşı kullanılacak. Terörün karakteri böyle: Eninde sonunda akrep gibi kendisini tutan eli de sokar. Kendi kucaklarında patlayacak bombaların da müsebbiler.” ifadelerini kullandı.

“Kilis'in Avrupa'dan Farkı Yok”

“Kilis’te onlarca insanımız hayatlarını kaybetti.” diyen Cumhurbaşkanı, “Kilis’in Avrupa kentlerinden farkları yok. Bugün kendi konforları bozulmasın diye Suriye’de katledilen 600 bin masumu, denizlerde boğulanları, Kilis'te ölenleri görmezden gelenler için yarın çok geç olacak.” diye devam etti.

Gelecek pazartesi ve salı günleri İstanbul'da gerçekleşecek “Dünya İnsanî Zirvesi”ni de anımsatan Cumhurbaşkanı, hem su konferansın hem de zirvenin sâdece konuşmakla kalmayıp sonuç da alması gerektiğini belirtti.

“Oturdular, Konuştular, Dağıldılar”

Erdoğan, “Yani belgeleri imzalıyoruz fakat hayata geçirmeye gelince olmuyor ne yazık ki. İranlı dostlarımızın güzel bir lafı vardır, ‘Oturdular, konuştular, dağıldılar.’ diye. Bu toplantılarımızı bereketlendirmemiz lâzım, netice almamız lâzım. Bu toplantıda alınan kararlarla kurulması beklenen su konseyinin sonuç alması lazım.” dedi.

Erdoğan, “2 milyon 700 bin Suriyeli, 300 bin Iraklı var. Toplam 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyoruz.” diye konuştu.

“Diplomatik Manevra Meselesi Değildir”

Ülkedeki Suriyelilerin 270 bininin 10 farklı ilde ve 26 barınma merkezinde yaşadığını belirten Erdoğan, “Bizim için bu mesele herhangi bir çıkar veya diplomatik manevra meselesi değildir. 3 milyar Euro sanki bize bağış yapılıyormuş gibi bir intiba ortaya çıktı. Bizden proje istiyorlar hâlbuki bizim zâten 26 kampta hayata geçmiş projelerimiz var.” diye konuştu.

Erdoğan şöyle devam etti:

“Biz kapımıza gelip varil bombalarından kaçan kardeşlerimizi içeri aldık. İnananlar kardeştir ilkesinden hareketle. 10 milyar doları aştı harcamalarımız. Bir o kadar da STK’lar, belediyeler yaptı. Her gün devam eden bir harcamadan söz ediyoruz.”.

Kaynak: Al Jazeera

Dünya Haberleri

Sırbistan'daki hükümet karşıtı öğrenci gösterisine on binlerce kişi destek verdi
Telaviv’de ateşkes ve esir takası talebiyle gösteriler düzenlendi
Papa, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını "büyük zalimlik" olarak nitelendirdi
ABD Kızıldeniz'de yanlışlıkla kendi savaş uçağını düşürdü
Almanya'da Noel pazarına araçla yapılan saldırıda ölü sayısı 5'e yükseldi