Endonezya Açıklarında 374 Göçmen Kurtarıldı

Endonezya'da balıkçıların, ülkenin kuzeyindeki Açe eyaleti açıklarında batmakta olan bir tekneden 374 göçmeni kurtardığı bildirildi.

Endonezya'da balıkçıların, ülkenin kuzeyindeki Açe eyaleti açıklarında batmakta olan bir tekneden 374 göçmeni kurtardığı bildirildi. 

Açe eyaletinin Langsa kentindeki Arama Kurtarma Ajansı Başkanı Khairul Noval, AA muhabirine, balıkçıların kıyıdan 64 kilometre açıkta batan bir tekne gördüklerini söyledi. 

Noval, "Bölgedeki beş balıkçı teknesinde bulunan balıkçılar, tekneden 374 göçmeni kurtarıp kıyıya çıkardılar. Göçmenlerin arasında 44 kadınla 46 çocuk var. Göçmenler, bir ayı aşkın süredir denizde olduklarını, teknede yeterli yiyecek ve su bulunmadığını söyledi. Hepsi, zayıf düşmüş" diye konuştu.  

Göçmenlerin, Açe'nin doğusundaki Kuala Julok bölgesindeki bir kampa yerleştirildiğini belirten Noval, durumu ciddi olan 29 kişinin hastaneye sevk edildiğini kaydetti. 

Noval, bölge sakinlerinin göçmenlere giyecek ve gıda yardımında bulunduğunu söyledi. 

Bir haftada bin 300 göçmen Endonezya'ya sığındı

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, son bir hafta içinde bin 300'den fazla  Arakanlı Müslümanın (Rohingyalar) ülkedeki kamplara yerleştirildiğini açıkladı. 

Bu arada Endonezya'ya sığınan Arakanlı bir çocuğun tetanos, Bangladeşli bir göçmenin de solunum yetmezliği nedeniyle öldüğü kaydedildi.  

Tayland hükümetinin, kısa süre önce ülkenin güneyindeki ormanlık alanlarda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon düzenlemesinin ardından kaçakçılar, ailelerinden fidye istemek için rehin tuttukları göçmenleri teknelere bindirip denizin ortasında terk etmeye başlamıştı. Uluslararası Göç Örgütü, Endonezya ve Malezya açıklarındaki teknelerde 8 binden fazla göçmenin yaşam savaşı verdiği uyarısında bulunmuştu. Endonezya ve Malezya, bugün insan kaçakçıları tarafından açık denizde kaderlerine terk edilen göçmenlere bir yıl geçici barınak sağlama kararı almıştı.

Göçmenlerin büyük bir kısmını Bangladeşliler ve Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanlar oluşturuyor. Bangladeşliler, ülkelerindeki yoksulluktan kaçmak ve Endonezya ya da Malezya'da iş bulmak amacıyla denize açılırken, Rohingyalar, kendilerini vatandaş olarak kabul etmeyen, hiçbir hak tanımayan Myanmar'dan uzaklaşmaya çalışıyor. 

Türkiye göçmenler için 1 milyon dolar katkıda bulunacak

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin insan kaçakçıları tarafından Andaman Denizi'nde terk edilen binlerce göçmene yönelik insani yardım faaliyetlerinde kullanılmak üzere 1 milyon dolar katkıda bulunacağını açıkladı.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada "İnsan kaçakçıları tarafından Myanmar ve Bangladeş'ten Malezya, Endonezya ve Tayland'a götürülmek istenirken, Andaman Denizinde çeşitli teknelerde mahsur kalan binlerce Rohinga ve Bengallinin trajedisine ivedi şekilde çözüm bulmak için bölgesel ve uluslararası düzeydeki girişimlerimiz sürmektedir. Bu çerçevede, Uluslararası Göç Örgütü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Rohingalara ve Bengallilere yönelik insani yardım faaliyetlerinde kullanılmak üzere toplam 1 milyon ABD Doları tutarında katkıda bulunacağımız taahhüt edilmiştir" ifadeleri kullanıldı. 

Türkiye'nin denizde mahsur kalan göçmenlere doğrudan yardım ulaştırılabilmesi için insani yardım operasyonu düzenlenmesi imkanlarını araştırdığına işaret edilen açıklamada Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Göç Örgütü gibi uluslararası örgütlerin yanı sıra Malezya ve Endonezya gibi bölge ülkeleriyle en üst seviyede temasların devam ettiği kaydedildi. 

AA

Endonezya Haberleri

Endonezyalı balıkçılar batan teknedeki 116 Arakanlı Müslümanı kurtardı
Endonezya'da ani sel ve toprak kaymaları sonucu 16 kişi hayatını kaybetti
Endonezya: İsrail'in devam eden soykırımı, derhal sona ermeli
Açe'de öğrenciler, Filistinliler için caddelerde kurban yardımı topluyor
Endonezya: İsrail'le ilişkilerini normalleştirmek için Müslüman ülkelere baskı kuruluyor