En-Nahda, Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Aday Göstermeyecek

Arap Baharı'nın ilk başladığı ülke Tunus'ta, en büyük İslami hareket olan Nahda, 23 Kasım'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday göstermeyeceğini açıkladı. Gerekçe ise 'muhalefete pozitif bir mesaj' vermek.

Tunus’un İslami siyaset akımının öncüsü ve Tunus’un Kurucu Meclisi'nin en büyük partisi Nahda Hareketi Partisi, 23 Kasım’da düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimine aday göstermeyeceğini açıkladı.

Nahda Partisi Sözcüsü Ziyad Azari, başkanlık seçiminde Nahda’nın kendi adayı olmayacağını, partinin bir çatı adayı üzerinden gideceğini duyurdu.

Nahda Partisi bu kararın nedeninin, cumhurbaşkanlığı makamına gelecek ismin tüm Tunusluları kucaklayabilecek bir kişi olması ve ülkedeki demokrasinin korunması yolunda adım atılabilmesini sağlamak olduğunu söyledi. 

Nahda Hareketi Partisi'nin Tunus’un tüm yetki makamlarını ele geçirmek gibi bir niyeti olmadığını söyleyen Azari, partinin 26 Ekim’de düzenlenecek parlamento seçimine yoğunlaşacağını belirtti.

Azari, bu kararın Nahda Hareketi Partisi'nin en yüksek yetkiye sahip olan Şura Meclisi tarafından alındığını ve bu kararla muhalefete pozitif bir mesaj vermek istediklerini söyledi. 

Nahda Partisi’nin cumhurbaşkanı adayların arasında kime destek vereceği konusunda ise Azari, bunun için daha çok erken olduğunu, partinin herkes tarafından kabul görebilecek ulusal bir isme destek vermekten yana olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı yarışı

Medyada Nahda Partisi’nin cumhurbaşkanlığı seçimine eski hükümet başkanı Hamadi Cibali'yi aday göstereceği yönünde söylentiler yayılmıştı. Ancak adı geçen Cibali, şaşırtıcı bir hamleyle Mart ayında Nahda Partisi başkanlığından istifa etmiş ve bağımsız olarak seçime girebileceğini duyurmuştu.  

Bağımsız Yüsek Seçim Kurulu, parlamento seçimine, bin 500'den fazla liste ile 15 bin kişilik bir aday başvurusunun yapıldığını açıkladı. 

Kurul, cumhurbaşkanlığı seçimi için 8 Eylül’de adaylık başvurularını kabul etmeye başlayacağını açıkladı.

Aralarında Tunus Nida (Çağrı) Partisi Başkanı ve eski başbakan Baci Kayed Sebsi ve Cumhuriyet Partisi Siyasi Komite Başkanı Ahmet Necip Şabi gibi birçok parti başkanı ve siyasal çevrenin önde gelen isimleri cumhurbaşkanlık seçimi için adaylığını duyurmuştu.

Zeynel Abidin Bin Ali döneminde dışişleri bakanı olarak görev yapan Kemal Mercan ve Ulusal Kurucu Meclis Başkanı ve ‘Özgürlükler ve İşçiler İçin Birlik Partisi’ Başkanı Mustafa Bin Cafer de cumhurbaşkanlığı seçimine adaylığını açıklamıştı.

Nahda Partisi'nin de daha önce desteklediği ve şu an geçici cumhurbaşkanı olarak görevini sürdüren Munsif Merzuki'nin de, mensup olduğu Cumhuriyet Kongresi Partisi’nin açıklamalarına göre cumhurbaşkanlığı yarışına katılması bekleniyor. 

Tunus'un zor günleri

Tunus'ta 2010 yılı devriminden sonra ilk seçim 24 Ekim 2011'de düzenlenmişti. Nahda Partisi o seçimden birinci parti olarak çıkmıştı.

Tunus, 2013 yılında önce muhalif Demokrat Yurtseverler Partisi Genel Sekreteri Şükrü Belid, ardından da 25 Temmuz’da bir başka muhalif siyasetçi Muhammed İbrahimi’ye düzenlenen suikastlarla siyasi krizin eşiğine gelmişti. Muhalefet ile iktidardaki Nahda Hareketi arasında yaşanan anlaşmalarla sorun aşılmıştı.

Hükümetten çekilen Nahda Hareketi, Mehdi Cuma başkanlığında kurulan dörtlü teknokrat hükümetin bir parçası olarak devam ediyor.

 AL Jazeera

Tunus Haberleri

Tunus'taki Nahda Hareketi, ülkedeki siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısı yaptı
Tunus rejimi Filistin yanlısı aktivistlere baskıyı artırıyor
Tunus Cumhurbaşkanı Said, ikinci dönem cumhurbaşkanlığı için yemin etti
Tunus’ta yüzde 28 katılımın olduğu seçimleri darbeci kazandı(!)
Tunus siyasi mahkumlara yönelik kötü muamelelerle gündemde