En Miniklere de Merkezi Sınav

Lise ve üniversiteye geçişteki değişliklerin ardından bir düzenleme de ilköğretim sınavları için yapıldı. Artık gerekli görüldüğünde okul, il ve ülke çapında ilkokul derslerinde ‘ortak sınav’lar gerçekleştirilebilecek.

Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları yönetmeliği değiştirildi, artık ilköğretim dersleri için de ‘ortak sınav’ yapılabilecek. Yeni değişiklikle 4, 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarda her dersten, bir dönemde iki sınav gerçekleştirilecek. Sınavların zamanı ise en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulacak. Bir sınıfta veya şubede bir günde yapılacak sınav sayısı ikiyi, her bir sınavın süresi bir ders saatini geçemeyecek. Daha önce haftalık ders saati üç veya üçten fazla olan derslerde üç sınav yapılıyordu. Yeni düzenleme ile belli dersler için ortak sınav da yapılabilecek. Ortak sınavlar, zümre zümre kararı doğrultusunda okul yönetimi tarafından gerçekleştirilecek. Ortak sınavların soruları ve cevap anahtarları zümre öğretmenlerince hazırlanacak. İl veya ilçe bazında ilgili zümre kararıyla ortak sınavlar da yapılabilecek. Gerektiğinde bakanlıkça ülke veya bölge bazlı olarak ortak sınavlar gerçekleştirilebilecek, bu ortak sınavların uygulanması ile ilgili usul ve esaslarda yönerge ile belirlenecek. Yapılan sınavlara herhangi bir nedenle katılamayan veya projesini zamanında teslim edemeyen öğrencinin durumu okul yönetimi tarafından yazılı veya e-posta ile velisine bildirilecek. Veli, öğrencisinin sınava katılamama veya projesini zamanında teslim edememe gerekçesini, en geç 5 iş günü içinde okul yönetimine yazılı olarak iletecek. Sınav sonuçları sınavların yapıldığı, projelerin değerlendirilmesi ise teslim edildiği tarihten başlayarak en geç 10 iş günü içinde ‘e-Okul’ sistemine işlenecek.

25 BİN ÖĞRETMEN ATAYACAĞIZ

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz dün katıldığı ‘Türkiye’de ve Dünyada Değerlendirme Sistemlerinin Eğitime Etkisi’ programın ardından eğitimle ilgili soruları yanıtladı. İşte başlıklar...

(Öğretmen atamaları) “20 binin üzerine beş bini de geçmeyecek şekilde bir ilave öğretmen alımını düşünüyoruz. Bununla ilgili bir yasal düzenleme gerekiyor. O düzenlemeyi tamamladıktan sonra ikisini bir arada şubat ayında duyurusuna geçeceğiz.”

(Liseye geçiş ) “Nisan ayının sonunda, mayıs ayının başında açıklayacağız. Arkadaşlarımız bir çalışma yapıyor. 81 ilimizde 70’e yakını tamamlandı. Sorunsuz şekilde sistemin oturacağını, mevcut sistemden çok daha iyi olacağını öngörüyoruz, düşünüyoruz.”

(Suriyelilerin eğitimi) “Eğitim çağında bulunan 976 bin 200 Suriyeli öğrenci var. Bu Suriyelilerden 608 bin 84’üne eğitime erişim imkanı sağlanmıştır. Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı 17 ilde 155 okulun yapımını gerçekleştireceğiz.

  (Öğretmen açığı) “Öğretmen doluluk oranı Doğu Anadolu’da yüzde 92’nin, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 90’ın üzerinde. Ülke genelinde ise yüzde 90’ın üzerinde. En fazla öğretmen açığımızın olduğu bölge Marmara Bölgesi, İstanbul.)

(İkili eğitim sistemi) “İkili eğitime 2019 sonuna kadar son vermek istiyoruz. Bunun için 58 bin derslik ihtiyacımız var. Şu anda 40 binin üzerinde dersliğimiz yapılıyor.”

Kaynak: Karar Gazetesi

Eğitim Haberleri

Adı imam hatip okullarıyla özdeşleşen Mahmut Celaleddin Ökten vefatının 63. yılında anılıyor
Atatürk dönemi tarih müfredatı
Bakan Tekin'den laiklik sopasını gösterenlere okkalı cevap!
Fen bilimleri ateist despotların elinden kurtarılmalı…
Filistin Eğitim Bakanı, Türkiye'nin Gazzeli öğrencilere burs vermesini takdir etti