Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık 12 emniyet görevlisi ve avukatları katıldı. Sanık avukatlarından Hakan Yıldız, davaya dayanak gösterilen müfettiş raporunu görmediklerini, soruşturma aşamasında savunmalarını tam olarak yapamadıklarını, bu nedenle iddianamenin iadesini istediklerini söyledi. Mahkeme heyeti iddianamenin iadesine ilişkin talebi reddetti.
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Yılmaz, sanıklardan Özgentürk'ün resmi belgede sahtecilik suçu nedeniyle dosyanın ağır ceza mahkemesine geldiğini, diğer sanıkların sahtecilik yaptıklarına dair iddianamede bir sonuç olmadığını söyledi.
Sanık Özgentürk'ün sahtecilik suçundan bu mahkemede yargılanmasınının sürdürülmesine karar verilmesini isteyen Savcı Yılmaz, diğer sanıklar hakkındaki görevi kötüye kullanma eylemleri sebebiyle dosyanın asliye ceza mahkemesine gönderilmesine karar verilmesini talep etti.
Görevsizlik talebine ret
Mahkeme heyeti, "görevi kötüye kullanma" suçunun asliye ceza mahkemesinin görev alanında kaldığını, ancak gerçeğin tam olarak ortaya çıkması için birlikte yargılama yapılmasında yarar olduğunu vurguladı.
Heyet "görevi kötüye kullanma" suçundan dava açılan Özgentürk'e yönelik "resmi belgede sahtecilik" suçunun ağır ceza mahkemesinin görev alanında kalması nedeniyle görevsizlik itirazlarına ve savcının bu talebinin reddine karar verdi.
Mahkeme heyeti, sanıklar ve avukatlarının savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi.
İddianameden
İddianamede 12 emniyet görevlisinin, "Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı'nda görev tanımı olmayan 'bölge/ülke polis uzmanı' teşkilatlanması yaptıkları, personel atanması için amirleri yanılttıkları" savunuluyor.
Sanıklar Fatih İnalkaç, Mehmet Demircioğlu, Ferhat Altın, Selami Açıkgöz, Mustafa Reşat Tekinbaş, Ahmet Duran Bitmez, Nebi Çetinkaya, Abdulkadir Karaturna, İlyas Özgentürk, Ahmet Ekici, Fatih Dikici ve Murat Taşdemir'in "görevi kötüye kullanmak", Özgentürk'ün ayrıca "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçundan cezalandırılması isteniyor.