Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Adana'da sokağa çıkma yasağını delen vatandaşa polis tarafından kesilen 789 TL para cezasının, Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından iptal edilmesine ilişkin açıklama yaptı. EGM'den yapılan açıklamada, mahkemenin kararının usül eksikliğinden kaynaklandığını belirtirken, "Bu tür usül eksikliklerinin yapılmaması konusunda tüm personel uyarılmıştır. Bu ve benzeri konularda polisin tutanak düzenleme yetkisi vardır. Bundan böyle de bu yetkisini kullanacaktır" denildi.
Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği, Hıfzısıhha Kanunu'na göre idari para cezalarının kolluk kuvvetleri tarafından kesilemeyeceğini anımsatarak vatandaşa kesilen para cezasını iptal etmişti. Yasalara göre polis ihlal tutanağı tutuyor cezayı valilik veya kaymakamlık kesebiliyor.
TUTANAK AMİRLERE ONAYLATILMADI
EGM, tutanağın amirlere onaylatılmadığını, usülen yanlış bir işlem yapıldığını ve mahkemenin buna yönelik bir karar verdiğini belirtti. "Bu tür usül eksikliklerinin yapılmaması konusunda tüm personel uyarılmıştır" denilirken, diğer cezaların iptal olmadığı ve tutanak tutma işlemine devam edileceği açıklandı.
EGM'den yapılan açıklama:
"Tüm Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasını engellemek amacıyla yetkili ve sorumlu makamlar tarafından bazı tedbirler alınmaktadır. Alınan bu tedbirlere aykırı davrananlar hakkında da mevzuata göre yetkililer tarafından idari yaptırımlar uygulanmaktadır.
"BAZI CEZALAR İPTAL EDİLDİ"
"Bazı vatandaşlarımız kendilerine uygulanan idari yaptırımların iptali yönünde yargı mercilerine başvurmuş ve yetkili mahkemelerce de bir kısım iptal kararları verilmiştir. Bu bağlamda 04 Temmuz 2020 tarihinde bazı basın yayın organlarında "Koronavirüs tedbirleri kapsamında polis ceza kesemez" başlıklı haberler yer almış ve aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.
"TÜM PERSONEL UYARILDI"
"5326 sayılı Kabahatler Kanununun 22. Maddesinde sayılan "Kabahat dolayısıyla idari yaptırım kararı vermeye ilgili kanunda açıkça gösterilen idari kurul, makam veya kamu görevlileri yetkilidir." hükmü ile 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 294. Maddesinde sayılan "Bu Kanunda yazılı olan idari para cezaları mahalli mülki amir tarafından verilir." Hükmü doğrultusunda Koronavirüs'ün (Covid-19) Türkiye'de yayılmasını engellemek amacıyla alınan tedbirlere aykırı davrananlara idari yaptırım uygulanması hususunda mahkeme tarafından iptal edilen habere konu karar incelendiğinde; idari yaptırım karar tutanağının mülki amire onaylatılması sonrasında kişiye tebliğ edilmesi gerekirken, tutanağın mülki amire onaylatılmadan ilgiliye tebliğ edilerek, teslim edildiği ve bu şekilde mahkemeye taşındığı anlaşılmıştır. Bu tür usül eksikliklerinin yapılmaması konusunda tüm personel uyarılmıştır.
"Yapılan bu usul olarak yanlış işlem münferit bir işlem olup bağlayıcılık yönünden usule uygun diğer işlemleri kapsamamaktadır. Bu ve benzeri konularda polisin tutanak düzenleme yetkisi vardır. Bundan böyle de bu yetkisini kullanacaktır.
"Türk Polis Teşkilatımız Koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında yürüttüğü çalışmalarını yasal görev sınırları içerisindeki yetki ve sorumluluklarına bağlı kalarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada tavizsiz bir şekilde sürdürmeye devam edecektir."