TBMM Genel Kurulu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’nın görüşmelerine devam edildi.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, tasarının üçüncü bölümünün tümü üzerinde görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Ortaöğretimde özel öğrenci yurdu sayısının 2 bin 242, toplam barınmanın 69 bin 544 olduğunu ifade eden Yılmaz, yükseköğretimdeki özel öğrenci yurtlarının sayısının ise bin 641, burada barınan öğrenci sayısının da 129 bin olduğunu söyledi.
Yangın Algılama Sistemleri
Yurtlarda yangın algılama sistemlerine ilişkin sorular üzerine Yılmaz, “Her yıkılış bir yürüyüş öğretir, derler. Dolayısıyla, bundan dolayı da mutlaka bir ders almamız gerekir. Şimdi, soruşturma devam ediyor, hem yargı hem idari yönden. Bunun neticesinde mutlaka bir şey alacağız ama yangın tedbirleri için de ben biraz daha tekniğim yani hem hukukçu hem tekniğim; kesinlikle yangın sisteminin olması lâzım, insanları uyarması lâzım, hattâ otomatik söndürme sistemlerinin olması lâzım. Ancak bunları yapacağız, onu söyleyeyim.” diye konuştu.
Aladağ’daki Yangın
Adana’nın Aladağ ilçesinde özel bir öğrenci yurdunda yaşanan yangına değinen Yılmaz, yurdun Haziran 1997’de açıldığını, 2010’da da kız yurduna dönüştürüldüğünü ve kapasitesinin 54 öğrenci olduğunu bildirdi.
Yılmaz, şöyle devam etti:
“Kasım ayı 2016 tarihinde Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 31 öğrencinin yurtta kaldığı kurum tarafından bildirilmiştir. İlgili kurum 26 Ekim 2015 tarihinde maarif müfettişlerince ve 26 Mayıs 2016 tarihinde Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce denetlenmiştir. Maarif müfettişleri denetiminde, binanın olası bir yangından korunmasına yönelik her katta yangın tüplerinin bulunduğu, yangın tüpleri yangına ne kadar engel oluyor, işte bu da bir ders, yangın tüplerinin periyodik bakımının yapıldığı, yapılmış olabilir ama demek ki bu yangın söndürmeye yetmiyor, sivil savunma ekiplerinin güncellendiği, yangın söndürme tatbikatının yapıldığı, ama belli ki gereği gibi yapılsaydı, pekâlâ iyi bir eğitim verilseydi kurtarılabilirdi, binada da yangın merdiveninin bulunduğu belirtilmektedir.”
Yılmaz, Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün denetiminde ise yurt binasında yangına karşı gerekli tedbirlerin alındığının belirtildiğini aktardı.
“Soruşturmanın Neticesini Bekliyoruz”
Yılmaz, “29 Kasım 2016 tarihinde saat 19.30 sıralarında Aladağ Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda ilk belirlemelere göre, soruşturma devam ediyor, elektrik panosundan kaynaklı binanın giriş kısmında bir yangın olayının başladığı ifade edilmekte. Dolayısıyla bununla ilgili soruşturma neticesini bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
“Daha Çok Yurt Yapmamız Gerekiyor”
Adana’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Yatılı İlköğretim Bölge Okulları’nda (YİBO) kapasitenin bin 518 olduğunu, hâlen bin 47 öğrencinin kaldığını, yaklaşık 500 kişilik kapasite açığının bulunduğunu dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:
“Aladağ’a en yakın yer Kozan. Kozan’da 360 kontenjanımız var, 176 mevcûdu var, geri kalanında boşluk var. Bu evlatlarımızı da Kozan’daki yatılı pansiyonlara yerleştirmişiz. Fakat yerleştirdikten sonra bu yurdu işletenler köylere gitmişler, ailelerle konuşmuşlar, dolayısıyla da bir şekilde ikna etmişler. Niye vermediniz, dediğimizde, ailelerin bir kısmı Kozan’ın uzak olduğunu, bir kısmı da yolunun iyi olmadığını söyledi. Dolayısıyla kimisi yoldan, kimisi uzaklıktan dolayı burayı tercih etmediğini, Aladağ’ı tercih ettiğini söylüyor. Yapmamız gereken ne? Daha çok yurt. Şu ânda Aladağ’da da bir yurdumuz var. 164 kapasitesi var. Bir başkası ile temeli yapılmış. 300 yataklı. Bunu da yaparsak Aladağ’da sorun kalmıyor.”
“14 Kişi Hakkında Gözaltı Kararı Var”
Olayla ilgili olarak 14 kişi hakkında gözaltı kararı olduğunu bildiren Yılmaz, bunların arasında yurt müdürü, bekçi ve yurtta misafir kalan üç kadının bulunduğunu aktardı. Yılmaz, “Biz isteriz ki adalet yerini bulsun. Kim hata yapmışsa, ihmal göstermişse o eyleminin karşılığı bir müeyyideye çarptırılması, adaletin yerine getirilmesi uygundur.” diye konuştu.