Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB İstanbul için neler yaptı?

İstanbul Büyükşehir Belediye sözcüsü Murat Ongun sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı infografikle İstanbul için neler yaptıklarını aktardı. Murat Ongun’un paylaştığı görselde yer alan veriler gerçeğe ne kadar yakın?

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu seçim öncesi birçok vaatte bulundu. Kimi vaatlerini hayata geçiren İmamoğlu, birçok vaadini ise henüz gerçekleştirmedi.

Özellikle “temel atmama törenleri” ile daha önceki İBB başkanlığının yürüttüğü faaliyetleri hayata geçirtmemesi sebebiyle oldukça tepki çekti. Ardından eski İBB yönetiminin faaliyetlerini yeni isimlerle açmaya başlayınca yoğun eleştirilere maruz kaldı.

İBB sözcüsü Murat Ongun dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaştığı İmamoğlu neler yaptı? infografiğiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdikleri faaliyetlerin neler olduğunu ’16 milyona’ aktardı.

Söz verdik, YAPTIK” başlığı ile paylaşılan infografikteki kimi verilerin neler olduğuna ve hayata geçirilip geçirilmediğine yakından bakalım.

Deniz Taksi: “Kendimiz ürettik, kendimiz tasarladık” başlığı ile paylaşılan Deniz Taksilerin, renklerinin İstanbullular tarafından seçildiği belirtilirken, faaliyete geçme tarihi için “çok yakında” denildi.

Deniz taksiler ‘iddia edilmediği’ için alanında İstanbul için yeni bir şey değil. 2008 yılında, eski “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un ilk deniz taksilerini törenle hizmete” sunmuştu.

Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) 2021 toplantısında Deniz Taksi ücret tarifesi de belirlendi. 10 yolcu kapasiteli Deniz Taksilerin 1 mil dahil açılış ücreti 100 TL olarak işleme alınacak.

Bununla beraber ‘Şehir Hatları’nın internet sitesinde yer alan verilere göre taksilerin sefer yapıp yapmadığı ise henüz anlaşılamıyor.

Dünyada aynı anda en çok metro yapan şehir: Metro faal ve faaliyet verilerine dünya sıralaması nezdinde baktığımızda Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki 'İBB’nin aynı anda metro yapan şehir unvanı' iddiası için kısmen doğru denilebilir.

Ancak dünyada en fazla metro hattına sahip olan ülkelerin ABD, Almanya, İngiltere, Çin vs. olduğu tabloya ve gelişmiş düzeylikleri ele alındığında hali hazırda bu ülkelerde yerleşik ve ekleri yapılan metro hatları olduğu verilerine ulaşılabilirken İstanbul'u listenin orta sıralarında görmekteyiz.

İstanbul’da şu anda 10 farklı hat üzerindeki 8 farklı hattın 2019 yılındaki seçimler nedeniyle durdurulduğu ve metro hatlaırnın 2021 yılı ile beraber yeniden işleme alındığı görülüyor. "Ekrem İmamoğlu metro hatlarının yapımını durdurdu" iddiaları için İmamoğlu şöyle demişti: "Feryat figan bağıranlar, siyasetin en çirkinini yapıyorlar... Onay çıktığında ve kredi bulunduğunda metro çalışmaları başlayacak

Özetle Ekrem İmamoğlu döneminde yeni başlanan bir metro hattı olmadığı ancak daha önce yapımı yarıda kalan veya projeleri belirlenen metro hatlarının yeniden faaliyete alındığı görülüyor.

Kent Ormanları ve Yaşam Vadileri İstanbulluların hizmetinde: “Halkın ormanlarını halkın kullanımına açtık” mesajıyla paylaşılan veriye göre; Kemerburgaz, Yakuplu, Atatürk, Kent Ormanları gibi orman alanlarının Ekrem İmamoğlu döneminde faaliyete alındığı aktarıldı. Bu çalışmalar ile aktif yeşil alan sayısının arttırıldığı belirtildi.

Atatürk Kent Ormanı olarak anılan yerin, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yer alan park ve orman alanı olduğu daha önceki belediyelerin çalışmaları ile kullanıma açılacağı biliniyordu. İdari açıdan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan yerleşke Hacıosman Korusu adını taşıyorken, İBB tarafından düzenlenerek 19 Mayıs 2020'de Atatürk Kent Ormanı adıyla yeniden açıldı.

Kemerburgaz Kent Ormanı'nın mülkiyetinin de Orman Genel Müdürlüğü'ne ait olduğu ve söz konusu alanı 22 Ağustos 2012 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne kiraya verdiği öğrenildi.

2018 yılında TRT Haber’de yer alan bir habere göre de bu parkın yeni açılmadığı çalışmalarının daha önce başladığı belirlenebiliyor. Yine TRT’nin haberine göre 2018 yılında 5 milyon metrekarelik alanın mesire alanı olarak tasarlandığı aktarılıyor.

İnfografikte yer alan tüm konu ve alanları çalışmamızın konusu edinmedik rastgele yaptığımız yer, yerleşke, kurum ve konu tercihleri sonucunda ortaya çıkan sonucu aktardığımızı belirtelim.

Kentsel dönüşüm seferberliği başlattık: 2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından paylaşılan bir veriye göre Türkiye’de 27 binden fazla konut kentsel dönüşüm nedeniyle yıkıldı.

2017 yılındaki veriye göre de İstanbul’da 15 bin yerleşim birimi kentsel dönüşüm ile yıkıldı.

Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB 2021 yılı verilerine göre de 26 bin bina taranırken, 7 farklı bölgede 7.099 binanın yıkılması planlanıyor. Yıkılan binaların ardından ise 7 proje devreye alınacak.

Yıkım çalışmalarının ilçelerde gerçekleştirildiği görülürken yeniden yapım çalışmaları hakkında herhangi bir veri bulunmuyor. 

Sosyal destek daha adil, daha hızlı ve daha çok yapılıyor:İBB’nin 2021 verisine göre …120 bin çocuğa eğitim, 40 bin çocuğa tablet ve Yenidoğan Destek Paketi ile ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına 4 aylık tüm ihtiyaçların” karşılandığı belirtildi.

İBB'nin 3 yıllık verileri hesaba katıldığında oldukça yüksek rakamlarda kişiye ulaştığı görülebiliyor. 16 milyonluk nüfus dikkate alındığında her 80 kişiden 1’ine İBB’nin ulaşabildiği sonucuna varabiliriz. 

Bir önceki İBB yönetiminin ise sağlık merkezleri, psiko-sosyal merkezler, eğitim yardımları, evde sağlık hizmetleri, eğitim destek çalışmaları, eğitim kursları, İSMEK ve daha birçok merkezden derlediğimiz kimi verilerini paylaşacağız.

İstanbul’da, ‘eğitime 5 Bin 171 okulda, 467 Bin öğrenciye eğitim seti’, ‘192 Bin 289 şehit çocuğu ve yetime eğitim yardımı’, diğer sağlık hizmetlerinden ‘1 milyon 340 bin kişinin faydalandığı’ kurulan ‘sosyal destek merkezleri üzerinden 100 bin kişiye ulaşıldığı’, ‘150 bin kişiye evde sağlık hizmeti’ vd. hizmetlerin yanından birçok hizmetten ‘3 milyondan fazla kişinin sürekli olarak desteklendiği’ Kadir Topbaş tarafından ifade edilirken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geçmiş verilerine bakılarak da bu sonuçlara ulaşılabiliyor.

İBB Kadın Destek Hattı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu addaki faaliyetine daha önceki belediye başkanları döneminde rastlanmıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde, 444 80 86 numarası üzerinden 7 gün 24 saat hizmet veren kadına destek hattını hizmete açtığı belirtiliyor. Hattın Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Arapça dillerinde hizmet vereceği ifade edilmişti. 

Ücretsiz internet artık her yerde: İlk kez 2013 yılında bazı İETT otobüslerine ve İstanbul'un kimi meydanlarına ücretsiz internet bağlantısı verilmiş, 2018 yılı sonunda ise birçok ulaşım aracında internet trafiği hizmete alınmıştı.

Ücretsiz sunulan altyapı ile vatandaşlar Bin 718 lokasyon ve 2 bin 802 erişim noktasından interneti aktif bir şekilde kullandı. Ancak internetin kalitesi hiçbir zaman istenilen sonucu vermedi.

Tüm Türkiye’de 4.5G’ye geçilince ise internet hızı ve kalitesinde bir nebze artış yaşandı. Yine de kimi metro hatlarında internet, istenilen sonucu vermediği gibi Marmaray gibi, Kadıköy-Tavşantepe, Vezneciler-Hacı Osman yer altından tüplü geçiş sağlayan ulaşım noktalarına internet hizmeti sunulmuyordu.  

2021 Ekim ayı ortalarında Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB, belediyeye bağlı tüm ulaşım araçlarına internet sağlayacaklarını belirtince Ulaşım Bakanlığına bağlı Marmaray’da da internet hizmeti aktif edildi.

Geçtiğimiz günlerde ise Ekrem İmamoğlu metrolara internet verilmesini test etmek için bir canlı yayın başlatmış ancak yayın internetten dolayı kesilmişti. Yani genel olarak internet sağlayıcı sistemlerin Türkiye için henüz tam olarak işler olduğunu söylemek mümkün değil. Ücretsiz internetler olsa da bağlanılamayan veya kesinti yaşatan internetin acil durumlarda kullanılması da pek olası değil.

Adalar çok değişti: “Adalardaki atların fayton işkencesine son verdik” bu sözler Ekrem İmamoğlu’nun seçim vaatleri arasında da yer alan ve sonu “son vermek” ile biten bir eylemi beraberinde getirdi.

Adalardaki faytonlar kaldırılıp yerlerine elektrikli ulaşım araçları getirilmesi oldukça isabetli bir karardı. Atların çatlayarak öldükleri görüntüleri ve kokularından dolayı ada sakinleri tarafından nahoş bulunan bir durum İmamoğlu döneminde sona erdirildi.  Adalardaki 860 at ile Büyükada'daki ahırda bulunan 114 atın akıbeti ise atların nerede olduğu soruları ile konunun ilgilileri tarafından gündemleştirildi.

105 atın, "ruam hastalığına yakalandı" denerek itlaf edildiği ve toplamda 209 atın akıbetinin ölüm olduğu öğrenilirken diğer şehirlere gönderilen ve çip takıldığı iddia edilen atlar için İBB açıklama yapmaktan kaçındı. Kimi iddialara göre de atların belli bir kısmı veterinerler kontrolünde itlaf edilerek gömüldü.

Özel Eğitim Merkezi 'ÖZGEM: Adıyla' İstanbul Büyükşehir Belediyesi, engelli birey ve ailelerinin eğitim, rehabilitasyon, kişisel ve fiziksel gereksinimlerini karşılamaya yönelik hizmet merkezleri açtı.

Daha önce sosyal destek başlığında incelediğimiz sosyal hizmetler için bu tarz rehabilitasyon merkezleri olduğunu vurgulamıştık. İBB için yeni bir durum olmasa da yeni hizmet binalarının bu ad altında açıldığını İBB’nin paylaştığı verilerden öğrenebiliyoruz.

Kurbağalıdere sorununu çözdük: Koku ve kirlilik nedeniyle birkaç yılda bir sorun haline gelen dere ıslah çalışmaları ve peyzaj düzenlemeleri ile rehabilite edildi.

Yıllardır yoğun koku ve kirlilik nedeniyle tartışma konusu olan Kadıköy Kurbağalıdere’deki ıslah çalışmaları geçtiğimiz yıl içerisinde sona erdi.

Kurbağalıdere'ye ilişkin yeni görüntüler yayınlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Kurbağalıdere'nin ıslahını hızlı bir çalışmayla çözdük. Dere canlandı; şimdi balıklar yüzüyor, koku sorunu bitti, kirlilikten eser kalmadı" dedi. 

Haliç canlanıyor: Kurbağalıdere ile aynı kaderi paylaşan Haliç için, “canlanıyor” dense de İstanbul denizlerinden alınan müsilaj numuneleri Marmara bölgesindeki belediyelerin verilerinin tersi yönünde sonuçlar olduğunu gösteriyor.

Haliç tıpkı Kurbağalıdere gibi kokusunu yılın belli dönemlerinde tekrar hissettirmeye devam ediyor.

Bisiklet olmazsa olmaz: İstanbul’da ilk bisiklet yolları, “İstanbul'a 1004 km'lik bisiklet yolu” başlığı ile 2011 yılında hayata geçirilmeye başlandı.

Özellikle sahil kenarında bulunan semtlerde yoğunlaşan bisiklet yolları 15 farklı parkur ile İstanbulluların hizmetine sunulmuştu. Bisikletlerin ilk etapta ücretiz kiralanabildiği ardından ise ücretli kiralanması da yol yapımlarının hızlanması ile hayata geçirilmişti.

Yenikapı ve Maltepe güzergahlarının Ekrem İmamoğlu döneminde hayata geçirildiği ifade ediliyor. İBB’nin bu infografiğinde ayrıca “bisiklet kullanmayı bilmeyenlere bisiklet kursu verildiği” ifade ediliyor. Yeni bir faaliyet olmazken sadece bisiklet sayısı ve park içerisindeki bisiklet yollarının onarıldığı görülüyor.

İBB tarihinde ilk kez öğrenci yurtları açtık: “Barınamıyoruz” sloganı altında bir grup öğrencinin yaptığı eylemlerin İçişleri Bakanlığı verilerine göre “Barınamıyoruz” iddiaları yalanlanmıştı.  

İBB bu esnada pandemi sonrası artan öğrenci yurdu problemini görerek erken bir hamlede bulundu ve 3 kız öğrenci yurdunu faaliyete alarak 690 öğrenciye yurt imkanı sağladı. İBB tarihinde ilk kez belediye kendi bünyesinde yurt açmış oldu.

İstihdam ofislerimizle 20 bini aşkın vatandaşımıza iş imkanı sağladık: İBB’nin diğer bir hizmeti olarak lanse edilen 'istihdam ofisleri' 20 bin kişiye ulaşıltığını ifade etti.

Her ne kadar 20 bin kişiye iş olanağı sağlandık dense de Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB’nin iş başı yapmasıyla beraber 40 bine yakın İBB çalışanı işinden edilmiş ve İBB bu konuda sessiz kalmayı tercih etmişti.

İfade edilen rakamın İBB verilerine göre doğru olduğu aktarılırken iş imkanı sağlanan vatandaşların hangi alanlarda iş sahibi olduğu ise verilere yansıtılmadı.

Üniversite öğrencilerine eğitim desteği verdik: İBB daha önceki AK Parti yönetimleri esnasında belediye kurum ve vakıfları üzerinden öğrencilere burs olanağı sağlıyordu.

Pandemi sürecinde mağdur olduğunu belirten öğrencilere iki ödemeli yöntemle 3200 TL’lik eğitim yardımında bulunulduğu ifade edildi. 30 binden fazla öğrenciye aktarıldığı ifade edilen rakamların doğruluğu konusunda şüpheler devam ediyor. 

Kimi öğrencilerin sadece belirtilen rakamın yarısından faydalandığı kayıtlara geçerken İBB bu konuda da "şeffaf olduklarını" ifade ederek sorulara net cevap sunmadı. 

2004-2005 verilerine göre İBB 36 binden fazla öğrenciye burs yardımında bulunuyordu.

Kadir Topbaş 2008 yılında yaptığı bir açıklamada bursların CHP tarafından Anayasa Mahkemesi üzerinden engellendiğini hatırlatarak adeta bugünkü CHP’li İBB’ye takındığı ikiyüzlü tavır nedeniyle tepki göstermiş dense yeridir.

Kadir Topbaş 2008 yılında, “Adres CHP. Biz ne güzel her yıl 50 bin öğrencimize burs veriyorduk. Ama maalesef Anayasa Mahkemesine taşıyarak bunu iptal ettirdiler.” demişti.

Bugün ise Ekrem İmamoğlu liderliğindeki İBB öğrencilere burs vererek geçmiş dönemdeki CHP’nin burs konusundaki ikircikli tutumunun yanlış olduğunu ifade etmiş oldu.

Süte ulaşamayan çocuklarımıza ücretsiz Halk Süt dağıttık:İstanbullu üreticilerden alınan sütleri 145 bin çocuğa ulaştırdık” diyen İBB, halk süt çalışması ile daha önceki sosyal destek çalışmalarının bir yenisini İBB’nin hanesine yazdırmış oldu.

Anne Kart ile çocuklu annelere ulaşım artık ücretsiz: İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin almış olduğu 17.07.2020 tarihli karar doğrultusunda, TC vatandaşı olup İstanbul’da ikamet eden 0-4 yaş arası çocuk sahibi anneler, İstanbul il sınırları içerisinde toplu ulaşımda ücretsiz olarak seyahat edebilmekteler. İBB’nin hanesine yazılan bir artı olarak gerçekleştirilen bu faaliyetten 200 bin annenin faydalandığı ifade ediliyor.

İstanbulkart artık tamamen bir şehir kartı: 2016 yılında Kadir Topbaş döneminde alışverişlerde de kullanılabilir kılınan kartın 2021 yılı yeni formatı dikey olarak tasarlanması haricinde dikkat çeken iki noktayla kullanıma sunuldu. 

Kartlar, “CHP’ye yakınlığı ile bilinen İş Bankası poslarında” ve “CHP’lilerin alışverişi için uygun görülen Migros” gibi yerlerde kullanılmaya alınırken birçok üç harfli zincir markette de kullanılabilir kılındı. Yeni kartların öncekilere oranla şekilsel ve nicelik olarak kabiliyetinin arttırıldığı görüldü. . 

Tüm otobüsleri İETT çatısı altında birleştirdik:  İBB Meclisi’nde alınan karar ile yıllardır İBB’nin sübvanse ettiği özel halk otobüsleri İETT çatısı altında birleştirildi. İstanbul’daki özel otobüsler sarı renkleri ile ayrılırken yenilenen çalışma ile tek renk olarak sabit kılındı.  

İETT ilave mali yükten kurtulmak için böyle çalışma yapıldığı aktarırken, otobüs ile yapılan toplu taşımacılıkta, aylık ortalama 80 milyon adet yolculuk, 110 milyon TL yolculuk geliri, 22 milyon kilometre yol yapıldığı belirtildi. Yani İBB'nin İETT hariç özel otobüslere 71 milyon lira sübvansiyon ve 11 milyon TL öğrenci abonman desteği yapıldığı ifade edildi. 

Özel halk otobüsleri, Ulaşım A.Ş, İstanbul Otobüs A.Ş'nin İBB’ye bağlı İETT’ye dahil edilmesi ile beraber şehir içi tüm otobüslerin İETT’nin kontrolüne alındığı görülüyor.

Otobüslerin tanıtım broşüründe ise son aylarda oldukça tartışma yaratan bir duruma da değiniliyor. Kameralar ile izlenen araçların takip sistemi ile arızalanması halinde hızlı müdahaleye açık hale geldiği ifade ediliyor.

Son zamanlarda İETT’ye bağlı 'otobüslerin yolda kaldıkları', 'yolcular tarafından itildiği', 'yolcularını yarı yolda bıraktığı' veya 'yandığı' görülürken araçların bakımlarının aksatıldığı iddia ediliyordu. İBB ise bu iddiaların propaganda olduğunu belirterek her türlü arıza durumlarına hazırlıklı olduklarını ifade etmeye devam ediyor.

İBB’de artık tüm inanç gruplarına eşit hizmet veriliyor: İBB’ye ait infografikte dikkat çeken diğer bir husus da din mi mezhep mi olduğu Aleviler tarafından da ifade edilemeyen cemevlerine yönelik verilen hizmetlere atıfta bulunuldu. 

Cemevleri, kiliseler ve sinagogların temizlendiği, cenaze hizmetlerinin yapıldığına atıfta bulunulan broşürde camilerin yer almaması ise dikkat çekiyor.

İstanbul’un kültürel mirasını koruyoruz: Pandemi dönemi boyunca sokağa çıkma yasakları olduğunu hatırladığımız süreçte belediyelerin faaliyetlerini ve onarım işlemlerini hızlandırması bekleniyordu.

İşin ilginç yanı ise Türkiye’deki belediyelerin sokakların boş olduğu bu süreç boyunca onarım, bakım, tadilat gibi işlemleri yapmayıp pandeminin getirmiş olduğu yasakların yavaş yavaş kalktığı süreçte yapmaya başlaması oldu.

Oldukça tepki çeken bu durumu, İBB özelinde, faaliyetler arasına alınan çalışmalar kapsamına baktığımızda çok net bir şekilde görebilmekteyiz.

Onarımı yıllar sürebilecek kimi tarihi mekanların “pandemi sonrasına” bırakıldığı görülürken; Yerebatan Sarnıcı, Anadolu ve Rumeli Hisarları, Feshane, Haliç Sur Kapıları vs. tarihi yapıların onarımı İstanbul trafiğinin ve keşmekeşinin arttığı şu sıralarda yürütülüyor. Ve turizm açısından da oldukça üzücü bir tablonun ortaya çıkmasına neden olundu. Tadilatlar nedeniyle birçok tarihi esere turistlerin ulaşması mümkün olamıyor. Şehir planlaması açısından oldukça yanlış çalışmalar yapıldığı yönünde uzmanlardan eleştiri alıyor bu durum. 

‘Kültürel miras olarak addedilen’ bir eseri İBB, İtalyan ressam Gentile Bellini tarafından çizilen Fatih Sultan Mehmet portresini, 770 bin sterline (yaklaşık 6,5 milyon lira) satın almış ve belediye binası içerisine asıldığı ifade edildi.  Bu konudaki tartışmalar hala devam ediyor. 

Açık Veri Portalı: İBB Açık Veri portalı ile kendisi ve çevre kuruluşlarından yayımlanan verileri kullanıma sunuyor. Portal şeffaflık üzerine kurulu olsa da verilere zaman zaman ulaşımda sıkıntı yaşanıyor. Ve tüm alanlardaki faaliyetlere dair verilere ulaşmak mümkün değil. 

Ayrıca İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun her konuda şeffaf olacağız sözlerinin ardından gerçekleştirdiği; ‘işten çıkarmalar, yeni işe alımlar, yeni araç alımını daha önceki gereksiz denen araç kiralamalarının sona erdirilmesinin ardından gerçekleştirmesi'  ve bunları neden yaptığı sorularına yanıt vermediği hafızalarda tazeliğini koruyor.

Veri portalı şeffaflık ilkesini iddia etse de aktarılan içeriklerin sonuç kısımlarının olmaması şeffaflık garantisine gölge düşürüyor.

İşe alımlarda şeffaflık ve liyakat geldi: Daha öncede bu konuya özellikle işe alımlar noktasında değinmiş ve şeffaflık ile liyakat kriterlerinin İBB tarafından 'işten çıkarmalar göz önüne alındığında' karşılanmadığını ifade etmiştik.  

Halkın ekmeği “Halk Ekmek” büyüyor: Özellikle yeni Halk Ekmek büfelerine AK Parti karşı çıkıyor söylemleri üzerinden konuşulan Halk Ekmek mevzusu için Ekrem İmamoğlu halka ucuz ekmek ulaştırmamıza engel oluyorlar demişti.

Ancak İBB Meclisindeki tartışmalar, olayın ekmek büfelerinin sayılarının neden arttırıldığı üzerinden kayıp, araştırma komisyonu kurulması talepleri noktasına evrildiğinde Ekrem İmamoğlu şeffaflık karnesinin iyi olduğunu belirtmesine rağmen araştırma komisyonu kurulmasına yönelik oylamada red oyu kullanmıştı.

Konu üzerinde konuşan bir çok siyasinin amacının her ne kadar siyasi polemiklerde güçlü çıkma arayışı olsa da halk ekmek büfeleri üzerinden bir rant devşirilmeye çalışıldığı iddiaları da ortaya çıkan sözleşmeler ile ispatlanmıştı. Bu tartışmalar sonucunda İBB, Halk Ekmek konusunu bir süredir gündeminden uzak tutuyor. 

Yeni halk ekmek büfeleri açan İBB, 68 büfe daha kurulduğunu belirterek 1,5 milyon kapasiteye çıkıldığını ifade etti. Daha önceki veriler ile kıyasladığımızda ise üretimin 3’te 1 oranında düştüğü gözleniyor. Daha önceki belediye yönetiminin verilerine göre 3 milyondan fazla üretimi yapılan halk ekmeğin, yeni İBB yönetiminde, büfe sayısı artmasına rağmen ekmek üretiminin 900 binden sadece 1,5 milyona çıktığı ifade ediliyor.

Özetle aktarılan birçok verinin detaylı incelenmesi gerekirken 'kelime oyunları' ile daha fazla iş ve yeni çalışma olduğu izlenimi uyandırılıyor. 

Murat Ongun'un sosyal medyada paylaştığı "Söz verdik, YAPTIK" başlıklı infografik,

Yorum Analiz Haberleri

Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?
Sosyal medyada görünürlük çabası ve dijital nihilizm
İran aparatlarının komik antipropagandalarına vakit ayırmak bile coğrafya için zaman kaybı...
Nasıl ki ilk Müslümanlar tüm zorluklara rağmen direndiyse Gazzeliler de öyle direniyor!