Ekin Yayınlarından iki kitabın yeni baskısı

Ekin Yayınları, Müslüman Kardeşlerin Doğuşu ile İskilipli Âtıf Hoca kitaplarının yeni baskılarını yaptı

HAKSÖZ-HABER

Ekin Yayınları, İskilipli Âtıf Hoca kitabının üçüncü ve Müslüman Kardeşlerin Doğuşu kitabının dördüncü baskısını yayımladı.

Çorum Özgür-Der Şubesi Başkanı ve araştırmacı-yazar Bülent Gökgöz ve Haksöz dergisi yazarlarından Bahadır Kurbanoğlu'nun ortak çalışması olan İskilipli Âtıf Hoca, hocanın idamıyla simgeleşen dönemi ele almakta.

Kitap, Atıf Hoca'ya yönelik iftira ve karalamalara cevap mahiyetinde bir uğraşı ihtiva etmekle birlikte, onun eserlerinde serdettiği görüşlerinin değerlendirilme çabasıyla da bir ilki oluşturmakta.

İstiklal Mahkemeleri'nin eliyle işlenen hukuk katliamlarının sebeplerinin de masaya yatırıldığı çalışmada, aynı zamanda Şapka İktisası Kanunu'nun uygulanma biçimi, sebepleri ve ulus-kimlik yaratmadaki işlevi de ortaya konmaya çalışılmakta.

Brynjar Lia tarafından kaleme alınan ve Prof. Dr İhsan Toker tarafından Türkçe diline kazandırılan “Müslüman Kardeşlerin Doğuşu” ise  424 sayfadan oluşuyor. 

Hiç kuşkusuz ki Müslüman Kardeşler Hareketi (İhvân-ul Muslimîn), Ortadoğu coğrafyasında boy gösteren Sünni kökenli İslami hareketlerin birçoğunun gerek düşünsel ve örgütsel, gerekse aksiyoner bağlamda modelliğini üstlenmiş, en azından ilham verici bir fonksiyon icra etmiştir. 

Çağdaş İslami hareketler için, olumlu ve olumsuz yönleriyle bir laboratuar olması açısından da kayda değer bir örgütlülük anlamı taşıyan İhvan hareketinin, kuruluşundan itibaren 14 senelik kesitini (1928-1942) yansıtan “Müslüman Kardeşlerin Doğuşu” isimli çalışma, bu hareketle ilgili merak edilen birçok konuya cevap veriyor.

Önsözünü Hasan el Benna’nın kardeşi Cemal el-Benna’nın yazmış olduğu kitap, Norveçli bir akademisyen olan Brynjar Lia’nın basılı ilk çalışması. Lia, bu çalışma için uzun bir süre Mısır’da kaldı ve ailenin özel arşivlerini de inceleme şansına sahip oldu.

Benna’nın da belirtmiş olduğu gibi kitap, objektiflik ilkesine bağlı kalınarak kaleme alınmış. Kitabı ilgi çekici kılan bir diğer özellik ise hareketle ilgili olarak bugüne kadar yayımlanmamış kaynaklardan bilgi aktarması ve el-Benna ailesinin özel arşivinden faydalanılmış olması.

  

Kitap Haberleri

Norman Finkelstein’ın kaleminden Gazze direnişi
Ellinci yılında Filistin Şiiri antolojisi
Ümmetin gündemine katkı: Zeydîlikten Husîliğe Yemen
Filistin için kelimelerden bir anıt: Diken ve Karanfil
Orhan Alimoğlu’nun Gazze anıları