Eğitimciler, Lisenin Mecburi Olmasına Karşı

Mecburi eğitimin, 4+4+4 şeklinde kademeli, 12 yıla çıkarılmasına yönelik çalışmalar eğitim çevrelerinde tartışma başlattı.

Kesintisiz eğitimin kaldırılması desteklenirken, lise eğitiminin mecburi tutulması tepki çekti.

Lisenin kapsam dışına çıkarılmasını isteyen Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, çocukları yıllarca okul binasında tutmanın yanlış olduğunu, esneklik sağlanması gerektiğini vurguladı. Demokrat Eğitimciler Sendikası Başkanı Gürkan Avcı da, düzenlemenin aile bütçesine getireceği yüke dikkat çekti. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç ise meslekî eğitimi olumsuz etkileyeceği endişesiyle son dört yıllık dayatmayı doğru bulmadıklarını söyledi. Özgenç, "Eğitim, okuldan ayrılmadan zorunlu olursa meslekî eğitim kısır kalır." uyarısında bulundu.

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, 1 yıl okulöncesi, 4 yıl temel eğitim, 4 yıl ortaöğretime hazırlık ve 4 yıl devam zorunluluğu olmayan ama diploma zorunluluğu olan, yaygın, örgün, interaktif olmak üzere çeşitli eğitim seçenekleri barındıran esnek bir eğitim modelini savunduklarını açıkladı. Son 4 yıllık dönemde genel lise ile meslek liseleri arasında geçişe imkân tanınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca öğrencinin uzaktan eğitimle de lise eğitimini tamamlayabilmesi gerektiğini söyledi. Özer, şu görüşleri dile getirdi: "Meslekî eğitim açısından özellikle ikinci 4 yılda seçmeli dersler havuzunun geniş tutulduğu bir yönlendirme süreci olması gerekir. Son 4 yılın ise örgün eğitime devam edenler açısından meslekî olgunlaşma dönemi şeklinde düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. MEB'den meslekî yönlendirmenin, spor liselerinin ve meslek liselerinin genişletilmesini ve sınırlandırılmamasını bekliyoruz. Ancak yalnızca kesintisiz eğitimin kesintili hale getirilmesi ile her şey halledilmiyor. Karma eğitim ile ilgili sıkıntılar devam ediyor. Bunun zorunluluğunun da kaldırılması lazım. İsteyen çocuğunu kız okulunda okutsun, isteyen erkek okulunda. Vatandaşa bir dayatma olmamalı."

Eski sistemde çıraklık kavramının tamamen ortadan kaldırıldığına işaret eden KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Özgenç, meslek liselerine katılım olmamasının kesintisiz eğitimden dolayı olduğunu belirtiyor. "Avrupa'da meslekî eğitim yüzde 70, düz lise eğitimi yüzde 30. Bizdeyse durum tam tersi." diyor. Üçüncü 4 yılda zorunlu dayatma yapılmasını ise doğru bulmadıklarını kaydeden Özgenç şöyle konuşuyor: "Eğitim, okuldan ayrılmadan zorunlu olursa meslekî eğitim kısır kalır. Çünkü meslek eğitimi okullardan çok sahada, işbaşında yapılıyor. Bu nokta çok kritik, aksi takdirde zorunlu eğitime rağmen öğrencilerin yüksekokul okuma gibi yeteneği olamayabilir. Yine nitelikli eleman sıkıntısı yaşanabilir."

DES Başkanı Gürkan Avcı, uygulamanın ailelere getireceği maddi külfetlere dikkat çekiyor. Avcı, "Eğitimi 12 yıla çıkarırken dar gelirli çocukların sadece kitapları değil, kırtasiye masrafları da karşılanmalı. Çocuklara yılda bir ayakkabı, kaban verilse güzel olur. Aileler bu konuda rahatlatılmalı. Kayıt parasından tutun, eğitim süresi boyunca toplanan paraların önüne geçilmeli. Toplum bu sayede yeni sistemi sahiplenir, destekler." ifadelerini kullanıyor. Kesintisiz eğitimin meslekî eğitimi olumsuz etkilediğini dile getiren Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, "Bizde zorunlu eğitimin şekillendirilmesi önemli. Bu gidişatla isterse zorunlu eğitimi 20 yıl yapalım, fayda vermez." diyor. Yeni sistemin ilk 4 yıllık dönemden sonra seçmenin serbest bırakılmasıyla fayda getirebileceğini kaydediyor. Özdebir, "Beceri kazandırmayan sadece akademik eğitime karşıyım. Ancak seçmeyi serbest bırakmak şartıyla itirazımız olmaz. İnsanlara meslekî eğitimi seçme hakkı verilmeli ve gerekli yönlendirmeler yapılmalı."

Ortaokul sistemine dönülüyor

AK Parti'nin 8 yıllık kesintisiz eğitimi kademeli hale getirecek ve zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaracak olan yasa teklifi ile 1997 öncesindeki ortaokul eğitimi sistemine geri dönülmesi planlanıyor. Çalışmaları devam eden kanun teklifiyle ilköğretimin ilk dört yılı olan 'birinci kademesi' ile ikinci dört yılı olan 'ikinci kademesi'nin binalarının ayrı olması 'esas' olacak. Ancak fiziki, coğrafi ve ekonomik gerekçelerle iki kademe, bugünkü ilköğretim okulları gibi, birlikte de olabilecek. 1997'de yasaya konulan "...ortaokullara 1997-1998 ders yılı başından itibaren hiçbir şekilde öğrenci alınmaz." ifadesi de kanundan çıkarılacak.

Öte yandan yeni sistemle çıraklık eğitiminde de önemli değişiklikler geliyor. Halen '8 yıllık ilköğretimi' bitirdikten sonra gidilebilen çıraklık eğitimine ilköğretimin 'birinci kademesi' olan 4. sınıftan sonra gidilebilecek. 14 yaşına çıkarılan çıraklığa başlama yaşı ise yeniden 13'e indirilecek. Böylece okumak istemeyen çocuklar, yaşları geçmeden çıraklığa başlayıp erkenden meslek sahibi olabilecek. Öğrenci statüsünde değerlendirilen çıraklar, teorik eğitimlerini meslekî eğitim merkezlerinde, pratik eğitimlerini ise çalıştığı işyerlerinde tamamlayacak. Ayrıca ilköğretimdeki öğrencilerin meslekî eğitime yönlendirilmesi için 5. sınıftan itibaren yönlendirme çalışmaları başlatılacak.

İsa Yazar, Ayşe Tosun, Pınar Kaman / Zaman

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu