Eğitim bütçesi İmam hatip okullarına daha mı fazla aktarılıyor?

İmam Hatip okullarının eğitim kalifiyesinden hayıflanan Sol cenahın veriler ile imtihanı, kimin eğitime ihtiyacı olduğunu gösterdi. BirGün gazetesi eğitime harcanan bütçeleri gösteren rapordaki verileri çarpıtarak sundu.

HAKSÖZ HABER

2021 yılı Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı “2021 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu” geçtiğimiz hafta yayımlandı.

İslamofobik BirGün gazetesi “her zaman ki gibi İmam Hatip okullarını aşağılamayı amaçlayan” haberlerine bir yenisini ekledi.

Sol ideolojinin özel kalemi BirGün gazetesinin haberinde, “Kese açık ama imam hatipler için” başlığı altında İslamofobik ve çarpıtılmış veriler kamuoyuna sunuldu.

MEB’in yayımladığı raporun içeriğinde birçok detay ve zaruri bilgi varken, BirGün gazetesi, algıda seçicilik yaparak verileri gerçek ve doğruya sabit kalacak şekilde değil de “istenildiği şekilde” kamuoyuna sunmayı tercih etti. "Eğitimin kalitesi neden artmıyor?" sorusunun yanıtı da Birgün gazetesinin haberciliği ile ortaya çıktı!  

Örneğin, “2021 yılı için ayrılan 130,8 milyon TL’lik ödenek ile kendi rekorunu kıran Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün altı ayda harcadığı para kayıtlara, 76,2 milyon TL olarak kaydedildi. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün yılın ilk altı aylık diliminde harcadığı para, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün harcadığı paranın üzerine çıktı. Müdürlüğün kasasından altı ayda, başlangıç ödeneğinin yüzde 58’i kadar para çıktı.” cümlelerinde kıyaslanan kurumlar arasında hatalar olduğu barizken veriler de eksik ve çarpık sunulmuştu.

MEB’in en çok harcama yaptığı kaynakların Türk Lirası bazında sırasıyla: “Personel Giderleri: 88.479.561.462 ”, “Okul Öncesi ve İlköğretim Okulları: 35.764.436.232,40”, “Genel Ortaöğretim Okulları: 6.864.105.016,10”, “Mesleki ve Teknik Eğitim Okulları: 6.712.804.396,23”, “Din Öğretimi Okulları: 6.600.369.497,29” olduğu görülüyor.

BirGün’ün haber metninde ayrıca başlangıçta ödenen meblağın en yüksek çıktığı kurum oransal olarak Din Öğretimi Genel Müdürlüğü olarak gösterildi.

Oysa sırasıyla en fazla bütçeyi kullanan eğitim kurumları; “Okul Öncesi ve İlköğretim Okulları, Genel Ortaöğretim Okulları, Mesleki ve Teknik Eğitim Okulları ile Din Öğretimi Okulları olduğu saptanabiliyor.  

Ayrılan bütçe bazında en yüksek harcamanın gerçekleştiği ilgili birimler de yüzde bazında şöyleydi: “Yurt Dışı Eğitim Müşavir ve Ataşeleri: % 534,51”, “Mesleki Ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü: %85,44”, “Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, %78,92”, “Avrupa Birliği Ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü: %75.07”, “Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü: %70,75”, “Yükseköğretim Ve Yurt Dışı Eğitim Gen. Müdürlüğü: % 68,53”, “Din Öğretimi Okulları: %58,36”…

Haber metninin girişinde: “Eğitim bütçesinin aslan payı personel giderleri ile imam hatip okullarına gitti.” deniliyor. Veriler okunduğunda ise aslan payının sırasıyla: “Personel Giderleri, Okul Öncesi ve İlköğretim Okulları, Genel Ortaöğretim Okulları, Mesleki ve Teknik Eğitim Okulları, Din Öğretimi Okulları”na aktarıldığı görülüyor.

Sol ve seküler cenahın hedefindeki İmam Hatip okulları eğitim bütçesinden en fazla yararlanan ve “gereksiz harcama” yaptıkları ileri sürülen iftiraların odağında olmaya devam ediyor görülüyor.

BirGün gazetesi uzman görüşlere başvurmaktan imtina etmeyerek verileri neden çarpıtmayı tercih ettiğini de kanıtladı.

BirGün’deki haberde yer alan şu ifadeler İmam Hatip okullarına uzmanların ve BirGün’ün nasıl baktığını göstermesi açısından oldukça manidar.

“Eğitim Uzmanı Ali Taştan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2012 yılı itibarıyla bütçeden aslan payını sürekli Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne ayırdığını belirterek, “Bakanlık bunu kalıcı politika haline getirdi” dedi. Öğrenci dağılımına bakıldığında imam hatiplerde derslik başına 14 öğrenci düştüğünün göze çarptığını vurgulayan Taştan, “Yalnızca 30-40 öğrencisi olan imam hatip okulları bulunuyor. Diğer okullara baktığımızda bazı bölgelerde derslik başına 40-45 öğrenci düşüyor” sözleriyle eşitsizliğe dikkat çekti. Taştan, MEB’in adaletsizliğe ve ayrımcılığa son vermesi gerektiğini ifade ederek, “Bütçeden tüm okullara öğrenci sayısına göre pay ayrılmalıdır” diye konuştu.”

İmam Hatip okullarının eğitim müfredatlarını “doğru” bulmayan, bu okullarda okuyanları aşağılayan Sol ve seküler cenahın ciddi bir eğitime ihtiyaç duyduğu ise verileri çarpıtarak sunmasından anlaşılabiliyor!

2021 MEB bütçe giderlerini yansıtan tablo,

BirGün'ün verileri çarpıtarak aktardığı haberi sunuş tarzı,

Eğitim Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 üniversiteye rektör atadı
Bakan Tekin: Belediyelerin anaokulu açma yetkisi yok
Bazı illerde eğitime ara verildi
Birçok ilde eğitime 1 gün ara verildi
Erdoğan: Eğitim siyasi hesapların mezesi yapılmamalı