Economist: Ankara, Covid-19 Salgınını Birçok Ülkeden Daha İyi İdare Etti

Türkiye'nin Covid-19 salgınını iyi idare ettiği belirtilen İngiliz Economist dergisindeki bir makalede, "Strateji işe yaramış gibi görünüyor. En çok etkilenecekler salgının en kötüsünden kurtulmayı başardı" denildi.

"Mart ayının başlarında, ilk Covid-19 vakası resmi olarak duyurulmadan önce, hükümet yanlısı Sabah gazetesi, Türkiye'yi koronavirüsle mücadelede 'öncü bir örnek' oluşturduğu gerekçesiyle övmüştü" denilen yazıda, "Ancak 160 bin teyitli vakanın ardından, fantasyon (gösteriş) daha sessiz" ifadeleri kullanıldı.

Dergi, Türkiye'nin koronavirüsle (Covid-19) mücadele planına atıfta bulunarak, Ankara'nın uyguladığı stratejinin işe yaradığını, ölüm sayılarının diğer ülkelerin gerisinde olduğunu ve salgın sırasında hastanelerin kapasitelerinin aşılmadığını yazdı.

"Türkiye'nin pandemi konusunda doğru yaptıkları" başlığıyla yer alan makalede, Ankara'nın salgını birçok ülkeden çok daha iyi idare ettiği belirtildi.

Haberin devamında, "Türk hükümeti, Amerika ve Avrupalı müttefikleriyle kavga etme ve muhaliflerin sesini kısma konusunda bir üne sahip" cümlesi yer aldı.

Türkiye'nin katı bir karantina uygulamasına karşı çıktığı belirtilen yazıda, "Yetkililer, bütün ekonomiyi 'komaya' sokmak yerine, gençler ve yaşlılara evde kalmalarını söyledi ve tüketiciyle doğrudan muhatap olunan işletmelerde çalışanlar hariç herkesten işe gelmelerini istedi. Büyük şehirlerde hafta sonları ve tatillerde sokağa çıkma yasağı uygulandı" ifadesi kullanıldı.

Bazı iç hat uçuşlarının 1 Haziran'da başladığı; kafeler, restoranlar, plajlar ve parkların yeniden açıldığı ancak çocuklar ile 65 yaş ve üstü vatandaşların haftada birkaç saatten fazla dışarı çıkmasına hala izin verilmediği ifade edildi.

"Strateji işe yaramış gibi görünüyor"

Metinde, "Strateji işe yaramış gibi görünüyor. En çok etkilenecekler salgının en kötüsünden kurtulmayı başarırken, çoğu çalışma çağındaki yetişkinlerden oluşan enfekte olanlar genellikle iyileşti" ifadesi kullanıldı.

Ölümlerin hiçbir zaman tek bir günde 127'den fazla olmadığı, Türkiye'nin Fransa ile aynı test oranını yakaladığı ve ölüm oranında da İngiltere'den 10 kat daha iyi durumda olduğu vurgulanan yazıda, Avrupa ve Amerika'nın aksine çok az sayıda Türk'ün bakım evlerinde yaşadığına işaret edilerek yaş faktörüne de dikkat çekildi.

"Uluslararası havaalanları büyüklüğünde bir hastane ağı kuruldu"

Bir salgın sırasında fabrikalarını açık tutan herhangi bir ülkenin sağlık sisteminin olası sonuçlarla başa çıkabileceğinden emin olması gerektiği belirtilen yazıya şöyle devam edildi:

"Türkiye bu zorluğun üstesinden geldi. Son 20 yıl içinde hükümetler, sağlık hizmetleri için 10 milyarlarca dolar akıttı ve son olarak uluslararası havaalanları büyüklüğünde bir hastane ağı kurdu. Bunların sonuncusu 21 Mayıs'ta hizmete açıldı ve altıda biri yoğun bakım ünitesinden oluşan yaklaşık 2 bin 700 yatak kapasitesi sağladı". (Euronews)

Medya Haberleri

Facebook, Filistinli haber kaynaklarını yüzde 77 kısıtladı
İsmail Saymaz sen tam bir yalan makinesisin!
Yeni Akit bu saçmalıklara yer vermek zorunda mı?
Milyonların katili Esed'in Halk Tv’de CHP’ye teşekkürünü unuttunuz mu?
Nagehan Alçı’nın başörtülü yayın performansı: Suriye Devrimi’ni DAEŞ’le aynı kefeye koyma çabası