Sonuçları "Cell" dergisinde yayımlanan iki araştırma, Ebola'nın mutasyonunun, virüsün insan hücrelerine bulaşma ihtimalini dört kat artırdığını ortaya koydu.
Bilim adamları bu mutasyonun, tarihte en ölümcül Ebola salgınında "itici güç" haline gelmiş olabileceğine işaret etti.
Nottingham ve Massachusetts üniversitelerinin yaptığı araştırmalarda yaklaşık 2 bin Ebola virüsü örneğinin genetik şifreleri incelendi. Araştırmada, virüsün yüzeyinde, insan hücrelerini daha kolay hedef almalarını sağlayan bir değişim fark edildi.
Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesinden Profesör Jeremy Luban, BBC'ye yaptığı açıklamada, bu mutasyonun Ebola virüsünü daha bulaşıcı hale getirdiğini belirterek, "Bu salgının başında, muhtemelen üçüncü veya dördüncü ayında meydana geldi." ifadesini kullandı.
Araştırmacılar mutasyona uğrayan Ebola virüsünün, insanlara bulaşmaya daha hazır hale gelirken, asıl çıkış noktası olan meyve yarasalarına bulaşma kabiliyetinin azaldığını da bildirdi.
Aynı zamanda mutasyona uğrayan virüsün bulaştığı kişilerin, orjinal haliyle enfekte olanlara göre hayatını kaybetme olasılığının daha yüksek olduğu görüldü.
Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 2014-2015 yıllarında patlak veren Ebola salgında 28 bin kişiye Ebola virüsü bulaşmış, 11 bin 310 kişi hayatını kaybetmişti.