Dürzi Lider: "Esed'le Barıştansa İntihar Ederim Daha İyi"

Lübnanlı siyasetçi Canbolat, Esed yönetimiyle barış yapmaktansa intihar etmeyi tercih edeceğini söyledi.

Lübnan İlerici Sosyalist Partisi (PSP) Başkanı ve Dürzi topluluğun önde gelen isimlerinden Velid Canbolat, Beşşar Esed ile barış yapmaktansa intihar etmenin daha iyi olacağını söyledi.

Dünya Bülteni'nde yer verilen habere göre Velid Canbolat ABD merkezli bir araştırma grubuna, Suriye rejiminin kendisine suikast girişimi haberleri üzerine tartışmalı bir röportaj verdi.

Carnegie Orta Doğu Merkezi'ne yaptığı açıklamada, Suriye'de Esed ile barış yapmaktansa intihar etmeyi tercih ederim" dedi.

DÜRZİLER KİMDİR?

Dürziler, Suriye'deki en büyük üçüncü dini azınlık. Şii kökenliler. Dürzilik 11. Yüzyılda, Şii mezhebinin bir kolu olan İsmaililik içinden doğdu. Dürziliğin adı, Orta Asya kökenli din adamı Muhammed bin İsmail el-Derezi'den geliyor. Muhammed bin İsmail el-Derezi Mısır'daki Fatımi Halifelerinden El-Hakim'i Tanrı'nın cisimleşmiş hali olarak görüyordu. El-Hakim, 1021'de gizemli bir şekilde ortadan kayboldu. Dürziler, onun kıyamet günü, evrensel adaleti sağlamak üzere yeniden ortaya çıkacağına inanıyor. El-Hakim'in halefi El-Zahir, onun Tanrısal olma iddiasını reddetti ve Dürzilere zulmedip onları, ağırlıklı olarak Lübnan ve Suriye'de olmak üzere, uzak dağlık bölgelerine gitmeye zorladı.

Bugün Dürziler 22.5 milyonluk Suriye nüfusunun yaklaşık yüzde 3'lük bir bölümünü oluşturuyor.

Dürziler'in büyük çoğunluğu başkent Şam'ın güneyindeki Suveyde Eyaleti'ne bağlı sarp bir alan olan Cebel el-Dürzi'de yaşıyor.

ESED YANLISI DÜRZİLER

Suriyeli Dürzilerin büyük çoğunluğu uzun bir süredir Esed yönetimine sadık bir konumda. Birçok Dürzi sadece Beşar Esed’in Suriye'deki azınlıkları koruyabileceğini düşünüyor.

Dürziler Esed’in düşmesi durumunda, azınlık gruplarının hedef alınacağından ve toplulukların Suriye'deki Sünni çoğunluk içinde yer alan radikaller tarafından ortadan kaldırılacağından korkuyor.

Bazı Dürziler isyancı grupların saldırılarına karşı evlerini korumak için silaha sarılıp Halk Komiteleri'ni kurarken bazılarıysa Esed yanlısı bir milis grubu olan ve ordunun yanında savaşan Ulusal Savunma Güçleri'ne (NDF) katıldı.

Ancak Dürziler arasındaki fikir ayrılığına dair işaretler, Aralık ayından bu yana hükümet güçlerinin yaşadığı bir dizi yenilgi nedeniyle daha görünür oldu.

Hükümetin savaştaki kayıplarına set çekmek için, zorunlu askerlikten kaçınan genç erkekleri toplaması yönündeki çabalarına özellikle Güney'deki Dürziler tepki gösterdi. Bazı Dürzi köylerde gençleri zorunlu askerlik görevine alan devriyeler saldırıya uğradı ve köylerden dışarı çıkartıldı.

Geçen Aralık ayındaysa asker kaçağı olduğu gerekçesiyle tutuklanan bir kişiyi kurtarmak için bir istihbarat görevlisi rehin alındı.

Hükümet, askere alınan gençleri sadece kendi yaşadıkları alanlarda görevlendirme yoluyla ortamı sakinleştirmeye çalıştı ancak Dürzi liderler hükümeti sözlerini tutmamakla eleştirdi.

Dürziler ayrıca, Güney'de daha fazla ilerleme kaydeden IŞİD’in yarattığı tehdit nedeniyle giderek daha çok kaygı duyuyor.

ESED KARŞITI DÜRZİ LİDER: CANBOLAT

Sıkı bir Esed karşıtı olan Canbolat, Suriyeli Dürzileri ülkedeki yönetim karşıtı isyanı desteklemeye çağırdı ve gerçek tehdidin her gün onlarca insanı öldüren hükümetten geldiğini söyledi.

 

Lübnan Haberleri

Lübnan'daki saldırılarda 52 kişi can verdi
İşgal rejimi Beyrut'u vurmaya devam ediyor
BM: Lübnan'da iki aydan kısa bir sürede 190 sağlık çalışanı öldürüldü
Soykırımcı İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda can kaybı 3 bin 558'e yükseldi
Hizbullah, Tel Aviv'deki hassas askeri noktalara İHA'larla saldırdığını duyurdu