Dünyanın En Büyük İstihbarat Servisi 'Google' Oluyor

Dünyanın en yaygın arama motoru Google bir fotoğrafın nerede çekildiğini belirleyen bir istihbarat sistemi geliştirdi.

Dünyanın en yaygın olarak kullanılan arama motoro Google, bir fotoğrafın nerede çekildiğini belirleyebilen GPS’in dahi bilmediği yerleri tespit eden yapay bir istihbarat sistemi geliştirdi. PlaNet adı verilen yeni sistem, çok tanınan anıtlar, şehir manzaraları olmadan da bir fotoğrafın nerede çekildiğini rahatlıkla belirleyebiliyor

Google’ın PlaNet adını verdiği sistem, bina tarzları, diller ve bitki yaşantısı gibi farklı unsurları kıyaslayabilmek için milyonlarca fotoğraf ve 26 bin şebekeden oluşan bir veri tabanı kullanıyor.

“PlaNet fotoğrafları sokak seviyesinde yüzde 3,6, şehir ölçeğinde ise yüzde 10,1 oranında da yerelleştirebiliyor. Fotoğrafların yüzde 28,4’ü ülke seviyesinde, yüzde 48’ı kıta seviyesinde doğru bir şekilde sınırlandırılıyor.” Bu cümleler projeyle ilgili araştırma yapan ekibin Christian Science Monitor’de yayınlanan yazısından.

Ekip ayrıca çok seyahat edenlerle PlaNet’i kıyasladı. İnternet oyunu Geoguessr’ı kullanan PlaNet, dünya turu yapmış 10 dünya kişiyle yerleri belirleme konusunda yarıştı.

Bu yarışta PlaNet 1131,7 km hata payı ile 50 noktanın 28’ini buldu. Dünya turu yapanların ortalama hata payı ise 2320,75 km oldu.

Ancak yazılımın hala bazı eksiklikleri var. Örneğin, yazılım uzak ve az ziyaret edilen yerleri tanıyamıyor.

PlaNet’ı dev sunucular ve süper bilgisayarlarla dolu bir oda gibi düşünseniz de, araştırmacılar programın yarım gigabyte bile olmadığını yani kolayca akıllı telefonlarınıza indirebileceğinizi belirtiyor.

Teknoloji Haberleri

AB, uydu internet sistemini hayata geçirmeye hazırlanıyor
Google Maps'in yönlendirdiği bitmemiş köprüde 3 kişi hayatını kaybetti
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı faaliyete geçti
ChatGPT artık bilgisayarlardan da konuşabilecek
Yapay zeka destekli arama motorları ırkçılığı teşvik ediyor